Hon ville skydda sig mot våldtäkt – är nu själv dömd

En rosa katt med spetsiga öron. ”Anna” hade fått en knogjärnsliknande nyckelring i present för att känna sig tryggare ute. Nu är hon dömd för brott mot knivlagen.
– Jag är besviken, ingen har lyssnat på mig, säger hon om domen.

ANNONS
|

För ett par år sedan fick Anna, som bor i Härryda kommun, och egentligen heter något annat, en nyckelring i födelsedagspresent av sin pappa. Den såg ut som en rosa katt med spetsiga öron och såldes då i vissa e-butiker under ”självförsvar för kvinnor”. Härryda-Posten har tidigare uppmärksammat fallet.

Enligt Anna var det knogjärnsliknande föremålet köpt på en svensk sajt och tanken var att det skulle göra henne lite tryggare när hon vistas ute.

– Jag har som liten blivit utsatt för våldtäkt och sexuella övergrepp och det har påverkat mig. Rädslorna är något jag kämpar med hela tiden, berättar Anna för Härryda-Posten.

ANNONS

Fastnade i en säkerhetskontroll – polisen tillkallades

Anna jobbade på en plats där hon behövde passera en säkerhetskontroll. Det var vid ett av dessa tillfällen som en vakt granskade föremålet i hennes nyckelknippa extra noga.

Poliser blev kallade till platsen, föremålet undersöktes och det gjordes ett förhör, som senare ledde till ett åtal.

Nu är hon, som tidigare var ostraffad, dömd för brott mot knivlagen för att ha burit ett knogjärn på allmän plats. Och hon har blivit sparkad från sitt jobb.

– Mina nära tycker att det är fördjävligt. Det känns orättvist. Jag har haft den under några år, men har aldrig använt den. Det har varit en del av mitt liv, att försöka leva med det som jag har blivit utsatt för. Inte bara en rädsla för att bli attackerad, utan att kunna lita på män. Och så får man som en stol i ansiktet, när man försöker skydda sig själv.

Anna hade inte hunnit se domen när Härryda-Posten ringer. Men hon hittar den i sin mejl.

– Jo, här står allt. Jag känner mig arg och besviken just nu, även om jag var beredd på att bli dömd. Jag hade ett enda förhör. Sedan var det inget mer med det. De sa att antagligen kommer en dom med böter, eller så läggs det ner.

ANNONS

Anna döms mot sitt nekade till att betala böter

Enligt åklagaren stärktes brottsmisstanken mot Anna då hon berättade att hon ville kunna försvara sig, även om Anna själv hävdat att hon inte vetat om att knogjärnskatten var olaglig.

Nu ska hon betala 90 dagsböter och är även skyldig att betala en avgift på 800 kronor till Brottsofferjouren.

– Det känns tråkigt. Man ser inte saken för vad det är, utan bara att jag brutit mot knivlagen.

Anna menar att hon inte tycker att det görs tillräckligt för att hon och andra tjejer ska känna sig trygga i samhället.

– Jag har som liten till exempel blivit utsatt för en man, som var dömd för sexualbrott. Men min anmälan lades ner. Och man hör och läser om andra tjejer som blir utsatta för det ena och det andra, och om deras anmälningar som läggs ner. Men man får inte ha på sig något för att skydda sig själv, utan får enbart förlita sig på polisen och andra myndigheter, säger Anna och fortsätter:

– Hur många kvinnor har inte ansökt om kontaktförbud och inte fått det? Jag bor inte i ett utsatt område, eller hänger med kriminella, utan det finns andra saker som gör att jag är rädd. Som gör att man till slut känner att man måste försöka skydda sig själv. Det ska egentligen inte ens gå så långt att man behöver gå till polisen och anmäla till exempel en våldtäkt.

ANNONS

Polisen: Köparen är skyldig att undersöka lagligheten

Det finns en mängd lagliga försvarsprodukter som riktas mot kvinnor på nätet, men vissa kan vara olagliga. I Sverige får man exempelvis inte sälja knogjärn, men på nätet kan företaget finnas i ett annat land. Köparen har dock alltid ett eget ansvar i att undersöka lagligheten för det som köps, enligt polisen.

– Jag läste att köparen har ett eget ansvar, men den här var så liten, det är svårt att förstå att den är olaglig. Om det nu ska säljas försvarsgrejer bör det säljas på en specifik sida. Det är svårt för unga tjejer att veta att det är olagligt, när man ser en gullig liten försvarsgrej, säger Anna, som blev dömd mot sitt nekade.

LÄS MER:Ville skydda sig efter våldtäkt – nu står hon åtalad för brott mot knivlagen

LÄS MER:Polisen: Köparen måste försäkra sig om lagligheten

LÄS MER:Historien bakom det rosa kattknogjärnet

ANNONS