Ville skydda sig efter våldtäkt – nu står hon åtalad för brott mot knivlagen

En rosa katt med spetsiga öron. Så såg nyckelringen ut, som ”Anna” fått i present. Men katten visade sig vara olaglig. Nu står hon åtalad för brott mot knivlagen.
– Det känns orättvist. Jag har aldrig använt den. Jag var rädd och den gjorde mig lite tryggare, säger ”Anna”, som egentligen heter något annat.

ANNONS
|

Anna, som bor i Härryda kommun, berättar att hon har våldtagits och utsatts för sexuella ofredanden, bland annat på krogen. Efter dessa händelser har hon känt sig väldigt otrygg. Av den anledningen fick hon ett föremål som går att fästa i nyckelknippan i födelsedagspresent, som hon skulle kunna använda för att försvara sig med.

Föremålet är rosa och ser till formen ut som en katt med spetsiga öron, men den går också att använda som ett litet knogjärn för två fingrar.

– Det var efter att jag hade blivit ofredad av en vakt, som min pappa köpte den till mig. Det var inte att jag skulle vara ute på stan och slåss med den. Utan jag skulle använda den i worst case, om jag behövde skydda mig, berättar Anna, som sedan tidigare är ostraffad.

ANNONS

Anna berättar om en vardag där hon och andra unga kvinnor i hennes närhet ofta känner sig otrygga särskilt på kvällar, och därför har med sig olika föremål som ger dem ökad trygghet.

– Jag har kompisar som har hårspray som kan användas som skydd i väskan, lagliga pepparspray, larm som du kan hänga i nyckelknippan, man håller i nycklar. Man är rädd helt enkelt, när man är ute sent, och vill kunna försvara sig om något händer. Det är rätt vanligt.

Såldes på sajt som självförsvar för tjejer

Hon tänkte inte på att presenten var olaglig, eftersom den enligt henne var köpt på en svensk nätsajt.

– Då hade jag nog använt något annat. Jag fick den för några år sedan, men den finns ju fortfarande på andra sajter. Under just ”accessoarer” och självförsvar för tjejer. Och folk har liknande accessoarer i videos på Tiktok. Det är många tjejer som tittar på de klippen.

Anna jobbade tidigare på en plats där hon behövde passera en säkerhetskontroll. Och det var vid ett av dessa tillfällen som en vakt granskade föremålet i nyckelknippan extra noga.

– Jag hade ju passerat där många gånger med den på nyckelknippan, så trodde inte att det var någon fara. Men den här gången ville vakten ringa polisen.

ANNONS

Enligt Anna funderade polisen som kom till platsen ett tag på om de skulle förhöra henne. Men efter att de mätt ”öronen” på det rosa knogjärnet, tog de upp anmälan. Samma dag fick hon också sparken från sitt jobb.

– Det var ju för att jag var misstänkt för brott. Jag försökte förklara anledningen till att jag hade nyckelringen, att jag var rädd, att jag tidigare blivit utsatt för våldtäkt, men cheferna lyssnade inte. De hade sett den innan, den hängde i samma knippa som brickan till jobbet.

Hon känner sig besviken på samhället, över att många unga tjejer, som hon själv, känner sig rädda när de är ute. Och när man vill ha möjlighet att kunna försvara sig, som hon själv ville, blir hon själv åtalad för brott.

– Jag har redan varit med om en våldtäkt, och man läser om saker som händer hela tiden. Och hela rättssystemet fungerar ju dåligt, man läser ju om våldtäktsmän som släpps fria, som i ”snippa-domen”, eller bara får något års fängelse. Jag mår dåligt över det här. Jag var ju bara rädd.

Åtalet mot Anna har ännu inte tagits upp av domstol.

Anna förnekar brott.

LÄS MER:Polisen: Köparen måste försäkra sig om lagligheten

LÄS MER:Historien bakom det rosa kattknogjärnet

LÄS MER:Härrydas konstgräsplaner kan påverkas av EU-förslag

ANNONS