Csaba Bene Perlenberg: Historien bakom det rosa kattknogjärnet

Det finns en historia bakom varje misstänkt eller konstaterat brott, skriver Härryda-Postens chefredaktör och ansvariga utgivare Csaba Bene Perlenberg. Detta är berättelsen om en sådan händelse.

ANNONS
|

Ett ärende bland många andra. I den dagliga skörden av stämningsansökningar och domar som levereras av Göteborgs tingsrätt till redaktionens inkorg är det lätt att bli blasé över människors värsta dagar: Rattfyllerier, innehav av narkotika, diverse våldshändelser, åtal om ekonomisk brottslighet – listan är lång över alla de brott som oftast helt vanliga människor gör sig skyldiga till på daglig basis.

Bakom alla dessa händelser finns det människor vars förutsättningar, fel och brister är en förklaring, om än ej en ursäkt, till varför misstänkta eller konstaterade brott har begåtts. Ibland skriver Härryda-Posten och andra tidningar om en del av de begångna brotten, ibland avstår vi. Allmänintresset ska avgöra. I den ständiga publiceringstakten blir allvarliga händelser till en rubrik som snart ersätts av andra nyheter, andra tragiska händelser.

ANNONS

Men ibland finns det detaljer i ett så kallat krimknäck, det vill säga en artikel om någon form av kriminalitet eller brottslighet, som biter sig fast och som kräver eftertanke.

En sådan detalj var det rosa kattknogjärnet som framträdde i åklagarens stämningsansökan om ett misstänkt brott mot knivlagen. Visuellt är det slående och, för att uttrycka det milt, inte en form av knogjärn som är vanligt förekommande i stämningsansökningar om brott mot knivlagen.

Det hade varit en mycket tacksam illustration till en vanlig artikel om ett misstänkt brott mot knivlagen. Men historien bakom gjorde att det fanns mer att berätta. En aning om en berättelse om vår tid.

Det ursäktar inte det misstänkta brottet, men det förklarar varför en ung kvinna överhuvudtaget känner att hon behöver ha någon form av extra skydd, extra säkerhet.

För några veckor sedan skrev jag följande inlägg på sociala medier: ”Igår tog jag ett publiceringsbeslut som jag fortfarande tänker mycket på. Där det hade gått att publicera (och troligtvis blivit en klickraket) men där det fanns en detalj som skavde. Och som är värd att rota vidare i, eftersom det är en större berättelse. Det finns så många berättelser bakom de där enkla, snabba nyheterna. Så många livsval, öden och mänsklighet i all vår skröplighet.”

Idag, den Internationella kvinnodagen, kan Härryda-Posten publicera den bredare, djupare berättelsen. Anna, vars riktiga namn är något annat, har valt att dela med sig av bakgrunden till åtalet.

ANNONS

I artikeln säger Anna att hon hade valt att använda någon annan form av trygghetshöjande åtgärd om hon känt till att det rosa kattknogjärnet skulle kunna bli föremål för åtal. Det ursäktar inte det misstänkta brottet, men det förklarar varför en ung kvinna överhuvudtaget känner att hon behöver ha någon form av extra skydd, extra säkerhet.

Det är ett vittnesmål om en vardaglig otrygghet som många andra unga kvinnor säkert kan relatera till – en konstant känsla av av otrygghet. Det väcker också frågan om vilka rättigheter kvinnor har att vid behov skydda sig själva – utan att bryta mot lagen.

LÄS MER:Ville skydda sig efter våldtäkt – nu står hon åtalad för brott mot knivlagen

LÄS MER:Härrydas konstgräsplaner kan påverkas av EU-förslag

LÄS MER:Landvetterbon Jessica fastnade i bilkön på RV40: ”Jag blev bestört”

ANNONS