Polisen: Köparen måste försäkra sig om lagligheten

På nätet finns många olika typer av självförsvarsprodukter som marknadsförs mot kvinnor. Men viktigt att minnas att köparen bär ett eget ansvar över att produkten är laglig att användas, menar kommunpolisen Linda Bergvall.
– Man kanske tror att det är harmlöst på grund av att föremålet ser ut som det gör, men det är en bedömning som polisen gör.

ANNONS

På nätet finns en uppsjö av självförsvarsprodukter riktade mot kvinnor. Sprayburkar med röd färg i, olika typer av överfallslarm, så kallade lagliga pepparspray, men också färgglada knogjärnsliknande föremål, som till formen kan se ut som katter eller andra figurer, där det går att sticka fingrarna genom ”ögonen”.

Det är förbjudet enligt svensk lag att saluhålla produkter som exempelvis knogjärn. Men olika länder kan ha olika regler.

– Det är första gången jag hör att det finns sådana i den formen. Ett knogjärn ska ju bedömas enligt brott mot knivlagen, precis som alla farliga föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa, säger kommunpolisen Linda Bergvall, som arbetar i lokalpolisområde Storgöteborg, där Härryda kommun ingår.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Det som är bekymmersamt är ju att om man tittar efter skydd eller försvar så kanske man tror att det är harmlöst på grund av att det ser ut som det gör, men det är en bedömning polisen gör.

På olika nätsajter säljs försvarsprodukter som marknadsförs mot kvinnor.
På olika nätsajter säljs försvarsprodukter som marknadsförs mot kvinnor. Bild: Skärmdump från Fruugo.se

Därför måste du ha koll på självförsvarsprodukter

Linda Bergvall har själv inte stött på olagliga självförsvarsprodukter, då hon inte arbetar med ingripanden ute på fält. Men hon är medveten om att det finns många unga kvinnor som känner sig otrygga på kvällarna, och därmed kan vilja skydda sig.

– Jag förstår att personer kan köpa saker i tron att de kan vara bra att ha utifall man blir utsatt, men sedan ska man ju också veta vad lagstiftningen säger, det kan man aldrig slå ifrån sig, utan man måste ha koll. Det är förbjudet att inneha sådana farliga föremål på allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats. De som bjuder ut knogjärn till försäljning i Sverige gör sig också skyldiga till brott.

Vad tänker du om att unga tjejer kan känna att de behöver bära med sig saker att försvara sig med?

– Det är ju jätteolyckligt att det är på det viset som det är idag. En grupp som upplever stor otrygghet idag är ju unga tjejer. En annan är ju pensionärer, som också är oroliga för att bli utsatta för brott. Men sedan vill jag ändå trycka på den delen att det finns en utbredd oro idag, som kanske inte alltid är befogad, säger Linda Bergvall och fortsätter.

ANNONS

– Tittar man på kategorin som är mest utsatt för brott utomhus så är det killar mellan 15–30 år. Sedan kan ju tjejer naturligtvis råka ut för saker utomhus, men de är inte lika drabbade.

Kvinna med knogjärnsliknande katt misstänks för brott

Lina Andersson är åklagare i ett fall där en ung kvinna är misstänkt för brott mot knivlagen. Hon hade burit ett litet knogjärnsliknande föremål, som har formen av ett katthuvud, på allmän plats.

– Det kan i vissa fall vara en försvårande omständighet, för det tyder ju på att det faktiskt är tänkt att användas, säger Lina Andersson.

Kvinnan har hävdat att hon burit föremålet på sig för att skydda sig efter att ha blivit utsatt för bland annat våldtäkt. Åtalet har ännu inte tagits upp av domstol.

LÄS MER:Ville skydda sig efter våldtäkt – nu står hon åtalad för brott mot knivlagen

LÄS MER:Därför är 8 mars internationella kvinnodagen

LÄS MER:Med humor och Håkan Hellström porträtteras Frida Kahlos liv den 8 mars

ANNONS