Trappan i Mölnlycke som ingen vill kännas vid – förfaller mer och mer för varje dag

Kommunen och vägföreningen kan inte komma överens. Den nedgångna trappan som knyter ihop Astervägen och Törnrosvägen i Mölnlycke har fallit offer för byråkratin. Något som kan få allvarliga konsekvenser eftersom trappan är livsfarlig, menar grannar i området.

ANNONS
|

Regnet smattrar mot de fallfärdiga träsliprarna. De blir glashala. Ingvor Hedlund, som inte har någon annan väg till sitt och hennes man Alfs hus, demonstrerar genom att placera högerfoten mot ett av trappstegen, eller mot det som åtminstone en gång var ett trappsteg. Foten glider friktionsfritt och hastigt åt vänster.

– Det är livsfarligt. Man är ju livrädd alltså, säger hon.

– Och ännu värre är det när det är frost, säger grannen Elinor Magnusson.

De är fem kringboende som har samlats vid trappan för att berätta om vilka konsekvenser den nedgångna trappan, eller Konvaljstigen som den officiellt heter, kan få.

ANNONS

Men inte bara för att de vill att trappan ska rustas upp, utan också för att de vill belysa vad som händer när byråkratins stelbenthet uppenbarar sig. När en kommun och en vägförening inte kan komma överens.

Tog kontakt med kommunen för snart två år sedan

Ingvor Hedlund tog för första gången kontakt med kommunen i juli 2021. Trappan hade redan då varit nedgången i många år. Men det som blev droppen var när den sista säkerhetslinan – räcket – fallerade på den nedre delen av trappan.

Det är också just på den nedre delen av trappan där skicket är som sämst. De sista armeringsjärnen som en gång satts dit som halkskydd håller på att lossna från sliprarna, och som små fällor sticker trästumpar upp.

Trots snart två år av telefonsamtal, möten och detektivarbete för att försöka reda ut vem som ansvarar för trappan har ingenting hänt. Problemet, menar grannarna, är att varken kommunen eller vägföreningen i området vill kännas vid Konvaljstigen.

– Marken här är kommunens. Men kommunen säger att det är vägföreningen som ansvarar för underhållet, vilket de gjorde förr i tiden. Sen plötsligt hittade de i några stadgar någonstans att kommunen ansvarar för alla gång- och cykelbanor i kommunen, hävdar Alf Hedlund.

Men det håller inte kommunen med om?

ANNONS

– Nej. Det är så många undantag hit och olika tolkningar dit så det är ingen som vet någonting. Så det fattas dokumentation helt enkelt, menar han.

Finns ingen vilja att åtgärda trappan, upplever ni?

– Nej. Vägföreningen och kommunen pratar inte ens med varandra, säger Alf Hedlund.

– Vi har pratat med alla berörda men man bara slussas runt. Vi blir helt nonchalerade, fortsätter Ingvor Hedlund.

– När det väl händer någonting måste ju säkert någon ta tag i det. Det brukar ju vara så, menar Patrik Lindberg.

”Otäckt att ens tänka tanken att ha bråttom till en buss här”

Grannarna poängterar också att det inte enbart är för deras egen säkerhet de vill att trappan ska rustas upp. Trappan är nämligen också en kraftig genväg till Mölnlycke centrum som nyttjas av många boende i området kring Solsten.

– Det är många skolungdomar som går här. Det är otäckt att ens tänka tanken att ha bråttom till en buss här, säger Elinor Magnusson.

– Det är också en fara för räddningstjänsten, fyller Ingvor Hedlund i.

Vem som tar ansvar för att rusta upp trappan bryr sig inte grannarna om. Men så här kan det inte se ut, slår de bestämt fast.

– Det är ju inga pengar för att fixa till det här, säger Alf Hedlund.

ANNONS

– Men det är det här är problemet när man har vägförening och en kommun som inte är ense, menar Elinor Magnusson.

Härryda-Posten har i en uppföljande artikel pratat med vägföreningen och Härryda kommun.

LÄS MER:Beskedet: Sverigedemokraternas valsedlar i Härryda var inte ogiltiga

LÄS MER:Julia K satsar allt på musiken - och längdskidor

LÄS MER:Kampen mot invasiva arter stoppas – Järrebring (S) krävde svar

ANNONS