SD:s valsedlar till kommunfullmäktige och regionparlamentet var giltiga i Härryda kommun på valdagen 2022.
SD:s valsedlar till kommunfullmäktige och regionparlamentet var giltiga i Härryda kommun på valdagen 2022. Bild: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Beskedet: Sverigedemokraternas valsedlar i Härryda var inte ogiltiga

En sverigedemokrat som kandiderade till Härryda kommunfullmäktige i höstas skrev sig i Kungsbacka kommun dagen efter valdagen. Därför avslås nu ett överklagande som syftat till att få SD:s valsedlar ogiltigförklarade.

ANNONS

Valdagen må tillhöra förra hösten, men valresultatet har i vissa enstaka valkretsar inte varit helt avgjort. Under hösten och fram till den 15 februari har valprövningsnämnden behandlat ungefär 260 överklaganden som inkommit till följd av länsstyrelsernas fastställande av region- och kommunfullmäktige. Ett av ärendena som behandlats har rört Härryda kommun.

Det har handlat om en person som yrkat på att Sverigedemokraternas valsedlar till ogiltigförklaras eftersom det fanns en kandidat som inte var mantalsskriven i Härryda kommun på valdagen. Personen i fråga valdes till ledamot i kommunfullmäktige i Härryda samt som ersättare i regionfullmäktige och folkbokfördes enligt uppgift i yttrandet i Kungsbacka kommun den 12 september 2022. Således var han valbar på valdagen den 11 september.

ANNONS

Länsstyrelsen i Västra Götaland har tidigare bestridit yrkandet med motiveringen att det inte finns något hinder för ett parti att gå till val med kandidater som inte uppfyller kraven på valbarhet, eftersom det är först vid den slutliga rösträkningen som valbarhetshinder prövas. Statliga Valmyndigheten kom till samma slutsats, med hänvisning till att sverigedemokraten var skriven i Härryda kommun på valdagen.

När valprövningsnämnden nu fattat sitt slutliga beslut avslås överklagandet med motiveringen: ”I ärendet har det sålunda inte framkommit någon avvikelse från föreskriven ordning. Överklagandet ska därför avslås.​”

Av de 260 överklaganden som valprövningsnämnden hanterat bifölls endast tre.

LÄS MER:På Spåret har varit igång sedan 1987 – har aldrig åkt till Härryda

LÄS MER:Julia K satsar allt på musiken - och längdskidor

LÄS MER:Gränspolisen i väst välkomnar visitation utan konkret brottsmisstanke

ANNONS