Julia K satsar allt på musiken - och längdskidor

Med en singel i bagaget, släpper Julia K låten ”Lie” – en ärlig och känslosam indielåt om att hålla uppe en fasad.
– När jag skriver musik så försöker jag skriva som att man berättar en historia. I denna låten berättar jag en historia om något som jag har tänkt på väldigt mycket, berättar Julia K.

ANNONS

Att Julia K, eller Julia Svensson Kulppi som hon egentligen heter, är medveten om musikens roll är tydligt. Förutom att hon uttrycker egna erfarenheter och tankar genom musiken, hoppas hon att andra kan känna igen sig i hennes låtar.

– Musiken kan hjälpa till med väldigt mycket, till exempel att lugna ner sig och få ut känslor. Jag hoppas också att andra tycker att jag skriver musik som man kan sjunga med i eller hänga med i. Jag hämtar inspiration från saker som händer. Livet, kan man väl säga, säger Julia K och skrattar till.

Idag är Julia K 23 år och kan titulera sig låtskrivare, musiker och artist. Hennes musikaliska bana inleddes när hon som tioåring började sjunga, till en början hemma och på skolavslutningar i Härryda. Eftersom hon har bott i Härryda i hela sitt liv, har hon även sjungit i Härryda kyrka ett par gånger, något som hon beskriver som speciellt. Men det var inte förrän hon började spela gitarr och sedan piano i tonåren, som musiken fick en större roll i hennes liv. Sedan tre år tillbaka skriver hon även sin egen musik.

ANNONS

– Musik betyder jättemycket, inte bara för att det är kul att hålla på med musik, men också att lyssna på musik, förklarar hon.

Skapar musik på känsla och med många olika förebilder

Det är många olika genrer som dyker upp när Julia K ska beskriva vad hon själv lyssnar på. En musikalisk förebild och inspiration är Miley Cyrus, men Julia K är noga med att påtala att hennes egen musik inte alls har samma stil.

– Jag lyssnar på väldigt mycket 70-talsmusik, men det är väldigt mycket blandade artister, säger hon och lägger snabbt till genrerna indie- och rockmusik som exempel på andra influenser.

Julia K svarar eftertänksamt och är medveten om att musikalisk framgång inte enbart hänger på artisten. Mycket handlar om hur låtarna tas emot. På frågan om hur det går till när hon skriver musik svarar hon:

– Jag känner antingen att jag måste skriva av mig eller så hör jag en melodi i huvudet och då sätter jag mig med gitarren eller vid pianot och så kommer det ut och så skriver jag. Om jag märker att det är bra, eller att det kan bli något, så finslipar jag det mer.

Singeln ”Lie” betyder mycket känslomässigt för Julia K

På singeln ”Lie” sjunger Julia K och spelar akustisk gitarr. Anledningen till att det blev just denna låt som blev en singel stod klart ganska tidigt. Texten betydde mer för henne än tidigare låttexter som hon skrivit. Dessutom hade hon en bild av hur hon ville att den skulle låta.

ANNONS

– Redan när jag skrev låten så hörde jag i huvudet hur jag ville att den skulle låta. Det var framför allt med stråkar och med lite elgitarr. Jag tycker att det är väldigt fint med stråkar. Då blev det ganska tydligt att det var den jag ville göra just nu.

Det är inte bara artistlivet som lockar. Julia K har även en parallell elitsatsning bredvid musiken.

Men musiken är inte det enda som är i fokus för Julia K. Hon berättar att hon parallellt med musiken har en idrottssatsning – längdskidor.

– Jag har valt att göra en elitsatsning på längdskidor. Jag har bestämt att jag nu framöver inte ska jobba, utan att jag ska träna och hålla på med musiken så mycket som det går. Om man bestämmer sig för att satsa på någonting och man verkligen lägger ner tiden så kan det ju bli bra, säger hon och tillägger:

– Har man något som man tycker är väldigt, väldigt roligt att göra så vill man helst kunna leva på att göra det och då får man ta vissa val, som jag då har gjort nu, att satsa på det ordentligt. Och göra det ordentligt.

Nästa singel, som Julia K beskriver som mer fartfylld och rockig, släpps den 24 mars.

ANNONS

– Nu tänker jag nog bara att jag ska sätta mig tillbaka och vila lite och se hur det går med den här låten och vänta på att nästa ska släppas. Sen ska jag fortsätta skriva och förhoppningsvis släppa mer musik, avslutar hon.

LÄS MER:På Spåret har varit igång sedan 1987 – har aldrig åkt till Härryda

LÄS MER:Ny fastighetsförvaltare startas i Härryda

LÄS MER:Gränspolisen i väst välkomnar visitation utan konkret brottsmisstanke

ANNONS