Succé för utlämning av kartonger för att hjälpa

Härrydabor strömmade till torget i Mölnlycke under lördagen för att hämta en eller flera kartonger som Landvetter-Råda Rotary-klubb delade ut gratis. Syftet är att de ska fyllas med kläder och andra förnödenheter och skickas till Ukraina.
– Jag är jättenöjd med dagen! Men nu är jag orolig att det kommer folk den sista timmen och inte får några lådor, säger Britt Nedestam, president i den lokala Rotary-klubben.

ANNONS
|

Det är kallt och blåser snålt på torget under tältet som ställts upp. Den ukrainska flaggan får stundtals kämpa för att hålla sig på plats.

Samtliga av Härrydaborna som svänger förbi för att hämta en eller flera kartonger nämner att de ska skicka välbehövliga vinterkläder till Ukraina.

– Vi ville hjälpa till med det vi kan. Vi får se över vad vi har, men nu är det ju vinter så det kommer bli en del vinterkläder. Det behövs ju Alvedon och tvål också så det får vi köpa också, säger Joakim Kant från Mölnlycke som tagit med sig sin dotter Zoe och sonen Zeb Kant.

ANNONS

De åkte ner till torget enbart för att hämta kartongerna som sedan ska lämnas in på Postnords terminal på Kurirvägen 2 i Landvetter.

– Det är ett jättebra alternativ. Det är lätt för oss att bara komma och hämta, säger han.

Ingird Alinder från Mölnlycke har mycket barnkläder att avvara.

– Och skor hemma som kommer väl till nytta. Det är ett fantastiskt initiativ! Det är lättare när någon samlar ihop det så man får i väg det, säger hon.

”Folk behöver varma kläder och filtar”

Ukrainarna Maria Sverdlova och dottern Nadiia Illarionova är också där för att se hur det går.

De har bott i Mölnlycke sedan i maj men kommer från Kiev. Marias man är kvar där och arbetar som barnläkare. Maria tar lektioner i svenska av Britt Nedestam.

– Det här är en bra idé för många personer behöver varma kläder och andra saker som ljus och varma filtar. Ibland är folk i skyddsrummen i stället för i sina lägenheter på grund av att det kan bli attacker och då är det väldigt bra att ha en andra uppsättning av varma kläder eller filtar, säger hon.

Hur är livet i Kiev just nu?

– Det största problemet är att vi är utan elektricitet. Den kommer och går. Folk försöker leva och överleva. De är helt fantastiska. Du skulle bil överraskad om du var i Kiev för många affärer och kaféer är öppna. Folk gör sitt bästa för att skydda sina butiker och sina jobb. Delar av staden är bombad men inte hela, tack vare systemet som skyddar oss. Men många städer är helt förstörda.

ANNONS

Hur har din man det?

– Han är okej, konstaterar hon snabbt och bestämt och skrattar till.

Kartongerna tog slut

Först köpte Rotary in 100 stycken kartonger. De gick åt snabbt och föreningen behövde snabbt köpa nya och fick även några från Systembolaget och bokhandeln. Totalt delades 240 kartonger ut, skriver föreningens president Britt Nedestam i ett sms till Härryda-Posten efter att evenemanget avslutats.

– Alla är så givmilda, säger hon på plats.

På varje låda sitter en lapp med en lista där varje person kan kryssa i vad hen har lagt i. De skickas till städerna Kiev, Poltava och Zjytomyr.

– Det är uppsamlingsställen för familjer som blivit evakuerade från områden som är ockuperade av Ryssland. Alla de familjerna har något barn som har en funktionsnedsättning, förklarar Britt Nedestam.

I samma veva säljer Rotary också biljetter till en konsert med Mamma Mia som anordnas på Råda rum den 4 mars. Intäkterna därifrån går också till Ukraina. Även tre cyklar skänktes till ukrainska barn som befinner sig i kommunen just nu.

Britt Nedestam är mycket glad för det stora intresset.

– Stort tack till alla som har hjälpt till! Folk vill ge, och kanske speciellt i december, säger hon.

Kommer ni att arrangera det här igen?

ANNONS

– Nej, det tror jag inte.

LÄS MER:Här är de planerade och pågående bostadsprojekten i Härryda kommun

LÄS MER:Pixbo Wallenstam förlänger kontraktet med Daniel Kalentun

LÄS MER:Peter Hallström ger julkonsert i Mölnlycke

ANNONS