Här är de planerade och pågående bostadsprojekten i Härryda kommun

Nästan 10 000 nya bostäder med byggstart innan 2031. Det ingår i Härryda kommuns planer. Med en interaktiv karta presenterar Härryda-Posten pågående och planerade bostadsprojekt i Härryda, utifrån kommunens bostadsförsörjningsprogram.
– Det rådande konjunkturläget innebär en stor osäkerhet, så informationen kartan bygger på bör vi ta med en nypa salt, säger Louise Skålberg, sektorschef för samhällsbyggnad.

ANNONS
|

Vid det nedlagda stenbrottet mellan Landvettersjön och riksväg 40, i utkanten av Mölnlycke, har den första etappen av ett av Europas största träprojekt sakta börjat ta form. Totalt ska tusen bostäder byggas i den nya stadsdelen Wendelstrand, som förväntas stå klar runt 2030.

Vid Mölnlycke Fabriker är ett stort lägenhetsprojekt snart i mål, och på andra sidan Massetjärn är 87 av ungefär 160 planerade lägenheter inflyttningsklara.

Men det är inte bara i detta nu det byggs. De kommande åren är det tänkt att det ska tillkomma enorma mängder bostäder i Härryda kommun. När kommunen senast presenterade sitt bostadsförsörjningsprogram i november ifjol, planerades det för nästan 10 000 nya bostäder med byggstart innan 2031.

ANNONS

Vid Hålsjön nära gränsen till Partille finns till exempel planer för cirka 2 000 nya bostäder med byggstart under den kommande 10-årsperioden, och på Bråta ängar i Mölnlycke är det tänkt att 600 bostäder ska börja byggas redan i inledningen av 2024.

Risk att bostadsprojekt skjuts på framtiden

Men enligt Louise Skålberg, sektorschef för samhällsbyggnad, har krig, lågkonjunktur och elkris gjort att det som gällde för ett år sedan, när bostadsförsörjningsprogrammet presenterades, inte nödvändigtvis gäller nu.

– Vi är ju i upp- och nervända världen om man jämför med ett år tillbaka. Självklart påverkar det de aktörer som är tänkta att bygga bostäder i kommunen. Samtidigt är vi lyckligt lottade i Härryda. Kommunen är en väldigt attraktiv tillväxtkommun. Vi har väldigt många stabila, stora aktörer här. Och det är en garant för en kontinuitet, även när det svajar på marknaden, säger hon.

Louise Skålberg, som tog över tjänsten som sektorschef för samhällsbyggnad i oktober, har inte hunnit sätta sig in i detalj var alla ännu inte påbörjade projekt står, eller vad det blir av dem.

Men effekterna av det osäkra läget tror hon handlar om att projekten riskerar att skjutas på framtiden, snarare än att planerna skrotas.

– I år har vi ett mål om att bygga drygt 500 bostäder, och det målet kommer vi nå utan problem. När vi tittar på det i år ser vi inga effekter alls av den här osäkerheten, men det är för att byggprojekten har en lång framförhållning. Det vi ser realiserat idag är beslut som tagits för kanske två eller tre år sedan.

ANNONS

– Så det som händer nu kommer påverka projekt där man pekat på en byggstart någon gång runt 2025 och framåt. Då är det möjligt att man skjuter på det för att se var konjunkturen tar vägen.

Bostadsförsörjningsprogrammet behöver justeras oftare”

Ytterligare en faktor som gör att de planer som finns presenterade i bostadsförsörjningsprogrammet riskerar att tappa aktualitet, menar Skålberg, är att befolkningen hela tiden ökar så kraftigt i Härryda.

– När en kommun växer så enormt snabbt som vi har gjort, då behöver bostadsförsörjningsprogrammet justeras oftare än vad lagen kräver för att vara relevant.

Kan det betyda att vissa projekt inte blir av alls?

– Vissa mindre aktörer med osäkrare finansiella förutsättningar kan få svårigheter att säkra sina krediter när marknaden svajar, alternativt få ihop sina kalkyler när priserna sticker. Då kan vissa planer pausas eller avvecklas helt. Det ser vi på andra håll och det kommer vi även se här.

När det byggs och planeras så mycket bostäder – hur påverkar osäkerheten kommunens planer för det övriga samhället med skolor, äldreomsorg, matbutiker och så vidare?

– Så klart utmanar både den historiskt höga byggtakten och nu rådande osäkerhet den kommunala planeringen, men det finns ett välfungerade strategiskt lokalförsörjningsarbete på plats i kommunen sedan länge. När det gäller externa aktörer inom välfärden drabbas de minst lika hårt vad gäller kostnadsökningar som bostadsexploatörerna.

ANNONS

– Jag pratade med sektorschefen för utbildning, kultur och fritid och hon berättade att de kontrollerar befolkningsstatistiken varje månad nu och inte som tidigare kanske ett par gånger om året. Så det är ju ett sätt att försöka hålla koll och analysera.

Varför växer kommunen så snabbt då?

– Självklart är den främsta anledningen att Göteborgs stad växer samtidigt som det finns ett underskott på bostäder och priserna är skyhöga. Då blir det per automatik att människor söker sig utanför Göteborg för att hitta sina bostäder. Det finns också ett fantastiskt näringsliv och stora arbetsgivare här.

– Och givetvis är vi en attraktiv boendekommun eftersom vi erbjuder något annat än storstaden, med närheten till natur, sjöar och friluftsområden. Det blir lite att man får allt i ett. Närheten till storstaden men samtidigt ett liv i småskaligheten, säger hon.

LÄS MER:Tidsplanen för Landvetter Södra klubbad: ”Saker kan alltid ändras”

LÄS MER:Så prioriterar partierna inför budgetbeslutet i Härryda

LÄS MER:Kraftig höjning av VA-taxan i Härryda

ANNONS