Peter Hallström ger julkonsert i Mölnlycke

Han är sångaren, musikern och låtskrivaren vars låtar de flesta svenskar känner till, men få vet vem han är. Nu kommer Peter Hallström till Råda Rum i Mölnlycke och utlovar ett stämningsfyllt potpurri av egna låtar men också klassiska julörhängen.

ANNONS

Att vara en folkkär doldis kanske låter som en motsägelse, men frågan är om det inte stämmer på Peter Hallström. Han har skrivit låtar som ”Håll mitt hjärta”, ”Kärleksvisan” och ”Viskar en bön”. Låtar som blivit folkkära och som ofta används vid bröllop och dop. Men få vet att det är han som står bakom låtarna. Så såg det länge ut för Hallström då han under många år var bakgrundssångare och studiomusiker innan han tog klivet och själv blev artist och frontman.

På söndag kommer Peter Hallström till Råda Rum för en julkonsert. Till sin hjälp har han körerna Loud’n Proud, Råda Power och Röster i Råda under ledning av Kristian Hvitfeldt och Franz Lundberg Pålbrand.

ANNONS

– Det känns stort för mig och jätteroligt. Jag brukar främst göra mindre konserter så det här är en stor grej för att vara mig.

Är det en unik konsert i det avseendet?

– Kan man säga, i alla fall vad gäller julkonserter så är det helt klart det största jag gjort.

”Det här vill jag göra, så här vill jag leva”

Hallström växte upp i frikyrkan på 70-talet och lämnade fort den världen – men musiken tog han med sig. Han berättar att han kommer från en musikalisk släkt, både mamma och pappa var musikanter så ”musiken fanns i generna”.

– När jag var 10–12 år hörde jag Stevie Wonder för första gången. Jag flöt in helt i hans värld, i säkert två veckor under ett jullov, och efter det kände jag att det här vill jag göra, så här vill jag leva. Det gjorde jag väl sen också, inte för att jag kom till Stevies nivå, men jag har varit trogen musiken.

Karriären började han som bakgrundssångare. Sedan dess har han förekommit i tv-orkestrar, i melodifestivalen och som studiomusiker. Men att själv fronta och sjunga sina egna låtar fanns inte på kartan.

– Det har nog med Stevie att göra. Så bra jag tycker man behöver vara kan jag aldrig bli liksom. Jag blev bra på allt annat istället. Men sen var det nåt i min egen sång som påminde mig om saker jag inte ville ha i mitt liv där och då.

ANNONS

Vad var det du inte ville kännas vid?

– Nä, men om kyrklivet och allt som inte blev bra. Men också makten att kunna beröra det är läskigt också, även om det är häftigt.

I samband med att musikindustrin omvandlades, skivförsäljningen dalade och allt fler började ladda ner musik försvann även inkomsterna för Peter. Omvandlingen skyndande på hans egen utveckling då han tog steget att bli sångare i sin egen rätt.

– Jag bestämde mig att ta steget i samband med att musikindustrin förändrades men det fanns fler motiv också. Jag kände mig nödgad att berätta om min historia med frikyrkouppväxten som jag delar med så många i min generation. Det är många som farit illa av den.

”Jag hoppas man går hem med en känsla av meningsfullhet.”

Andra advent är det dags för Peter Hallström att göra sin största julkonsert någonsin. Den som längtar att få höra Peters egna klassiker kommer inte bli besviken. Dessutom utlovas en debut.

– Jag ska sjunga ”O helga natt” för första gången i mitt liv, jag har aldrig sjungit den och det var ett villkor! Så den ska jag ge mig på, det blir roligt! Det blir också några av mina egna låtar, ”Håll mitt hjärta” bland annat men också låtar med kören.

ANNONS

Vilka är dina egna favoritjullåtar?

– Oj, det finns många, jag älskar ”Gläns över sjö och strand”. Det är en fin bit. Men ibland blir det ju lite tjatigt med julmusik, det finns tradiga bitar, de här klassiska ”Bered en väg för herran” exempelvis, säger han och skrattar.

Hur undviker man som musiker att bli tjatig och istället ge liv till låtar som är så välbekanta?

– Jag är så gammal och har en kunskap om vad jag kan och ska göra, så jag litar på att jag gör den till min. Jag har inget behov av att sjunga ”O helga natt” som nån annan, jag är mer en tolkare än en sångare.

Vad önskar du att publiken ska känna när de går därifrån?

– Jag har en förhoppning att man går hem med en känsla av meningsfullhet.

Julkonserten med Peter Hallström på Råda Rum börjar klockan 18:00, den 4 december.

LÄS MER:Rävlandabon Anna myser i stallet på julafton

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 48: Trolltider, Lesley samt Thilini & Erik

LÄS MER:Patrik Linde svarar på kritiken från Sportpartiet – om idrottshallen vid Mölnlycke fabriker

ANNONS