Snart är hoppbackarna i Hindås redo för invigning

Det har tagit sin tid. Men nu är renoveringen av den stora hoppbacken i Hindås snart i mål. Går allt som det ska invigs den till våren, och om Anders Fors får bestämma blir det kungen som klipper bandet.
– Kungligheter har ju varit här förut, säger Anders Fors som sitter i styrelsen till stiftelsen som varit drivande i att rädda hoppbacken.

ANNONS
|

"Ankommer till våning två".

Dörrarna till den nyinstallerade hissen öppnar och Anders Fors kliver ut till en suverän utsikt över Västra Nedsjön. För honom själv är det inget unikt. Här har han med säkerhet blickat ut ett antal hundra gånger förut. Men snart är det vyer desto fler kommer kunna ta del av, när hoppbackarna är tänkt att bli ett populärt besöksmål.

Den stora hoppbacken har nu varit en del av Hindås identitet i 117 år, även om den på 1930-talet revs och byggdes om i betong. Sista tävlingen innan den togs ur bruk arrangerades 1986.

Anders Fors pekar åt höger, bortom den lilla hoppbacken, som även den är från 1930-talet.

ANNONS

– Ett av husen där borta byggdes av virket från den gamla hoppbacken. Det luktar fortfarande tjära där inne, säger han och skrattar.

Tittar man i stället åt vänster sägs det att det går att se hela vägen till Brudarebacken i Skatås. Men då krävs lite bättre sikt än under en grådisig novemberdag.

Sista biten upp till toppen kommer vi inte på grund av säkerhetsskäl. Men utsikten är nog så tilltalande ändå.
Sista biten upp till toppen kommer vi inte på grund av säkerhetsskäl. Men utsikten är nog så tilltalande ändå. Bild: Sebastian Nilsson

Kommunen aktualiserade rivning av hoppbackarna

Det var nu för tiotalet år sedan som Härryda kommun aktualiserade rivning av hoppbackarna. Men eftersom många i Hindås nog höll med Anders Fors om att det skulle "se himla konstigt ut" om den inte skulle få finnas kvar var en grupp bybor snabba med att engagera sig.

Det började med att det tillsattes en utredning som visade att hoppbacken går att rädda. Hindåsgården satsade då pengar och reparationen påbörjades 2014. Året därpå grundade förre ägaren av Hindåsgården Erik Boström en stiftelse och sköt in ett par miljoner kronor till projektet.

Renoveringen var egentligen tänkt att vara klar redan för ett par år sedan. Men på grund av olika komplikationer, däribland skenande materialpriser, har det dragit ut på tiden.

– Det har varit ett långsamt projekt. Men nu ser vi äntligen slutet, säger Anders Fors.

Hoppbackarna ser ut att bli ett byggnadsminne

Det finns dessutom en långt gången utredning för att hoppbackarna ska bli byggnadsminnesförklarade av Länsstyrelsen. Det innebär i så fall att de inte får byggas om eller rivas, samt att Länsstyrelsen skjuter in pengar för underhåll.

ANNONS

Det skulle innebära länets första byggnadsminne med koppling till idrottsrörelsen, och kommunens andra totalt, sedan Råda Säteri i Mölnlycke byggnadsminnesförklarades i slutet av 1960-talet.

– Då höjs ju statusen nationellt också. Och de nya ägarna till Hjortviken, Ess Group, ska satsa stort här. Med skidspåret här bakom oss kan jag tänka mig att många kommer åka hit på en skidhelg, säger Anders Fors.

Exakt hur tillgången till den stora hoppbacken kommer se ut när den väl öppnar för besökare är inte helt bestämt. Men den kommer inte stå öppen hela tiden. En lösning kan komma att bli att besök får bokas mot en avgift.

”En gång var Göteborg som Garmisch-Partenkirchen”, löd en GP-rubrik en gång. ”Hoppbackarna representerar den här backhoppningsepoken i Västsverige”, säger Anders Fors. Bild: Hindåsgårdens arkiv.
”En gång var Göteborg som Garmisch-Partenkirchen”, löd en GP-rubrik en gång. ”Hoppbackarna representerar den här backhoppningsepoken i Västsverige”, säger Anders Fors. Bild: Hindåsgårdens arkiv.

Då är det ingen högoddsare att Anders Fors kommer hålla i guidade turer för att berätta om den fascinerande idrottshistorien i området. På sjöisen nedanför oss berättar han att det bland mycket annat arrangerats svenska mästerskap i skridsko och konståkning i början av 1900-talet.

– Framväxten av vintersporten i hela Västsverige var egentligen förlagd till Hindås på början av 1900-talet, säger han.

Men den mest fascinerande historien är kanske ändå när Brasiliens fotbollslandslag, med Pelé i spetsen, huserade på turisthotellet, numera Hjortviken, under VM 1958.

– De andra som spelade finalspel bodde i Stockholm. Men brassarna trivdes så bra här i Hindås att de åkte buss eller tåg efter varje match, säger Anders Fors.

ANNONS

Hoppas att kungen klipper bandet

Det finns inget datum spikat för invigningen ännu. Men går inget fullständigt åt skogen med det återstående renoveringsarbetet blir det någon gång till våren.

– Då hoppas vi kunna få hit lite prominenta gäster för att klippa bandet. Kungligheter har ju varit här förut. Gustav V var flera gånger här som gäst på turisthotellet.

Även Gustav VI ska enligt Anders Fors ha varit en frekvent Hindåsbesökare.

– Under sin tid som kronprins var han ofta här och åkte skidor och gästade även hopptävlingar tillsammans med kronprinsessan Margareta. Så jag tänkte att jag ska skicka en förfrågan till hovet och höra om de har någon timme de kan avsätta.

– Kungen klipper bandet och så får landshövdingen vara bisittare, säger Anders Fors och skrattar.

LÄS MER:Fia Reisek om konflikten som splittrar armbrytningen

LÄS MER:”Jag vill veta mer om Tucholskys tid i Hindås”

LÄS MER:Linda Smedberg i Hindås vill få dig att skratta

ANNONS