Markus Huss har skrivit en essä om Kurt Tucholsky. På onsdag kväll berättar han om den tyska skribenten som fann sin fristad i Hindås – på Hindås bibliotek.
Markus Huss har skrivit en essä om Kurt Tucholsky. På onsdag kväll berättar han om den tyska skribenten som fann sin fristad i Hindås – på Hindås bibliotek.

”Jag vill veta mer om Tucholskys tid i Hindås”

Den tyska skribenten och författaren Kurt Tucholsky hittade på 1930-talet sin fristad från nazisterna i Sverige. De sista åren av sitt liv tillbringande han i Villa Nedsjölund i Hindås. Litteraturvetaren Markus Huss har forskat om en stridbar författare som trots sin västsvenska koppling är okänd för de flesta. I onsdags föreläste Huss på Hindås bibliotek.

ANNONS
|

Varje år delas det prestigefyllda Tucholskypriset ut av yttrandefrihetsorganisationen Svenska Pen. Utmärkelsen med tillhörande stipendium delas ut till ”en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist”.

Priset instiftades 1985 till minne av den tyska författaren och skribenten Kurt Tucholsky, som tillbringade sina sista år i Hindås. Från svensk horisont fick skribenten erfara hur nazisterna brände hans böcker på bokbål och hur hans namn sattes upp listan över misshagliga, förbjudna författare. Tucholsky förlorade även sitt tyska medborgarskap till följd av sin fräna kritik mot nazisterna.

Trots att Kurt Tucholsky är närmast en ikon i sitt hemland är han relativt okänd i Sverige.

ANNONS

– Det har inte funnits, fram till nu, en svensk introduktion till vem Tucholsky var och om vad han skrev, berättar litteraturvetaren Markus Huss vid Stockholms universitet. Tidigare i år publicerades hans essä ”Utsikt över Gripsholms slott - en essä om Kurt Tucholsky”.

– Ju mer jag grävde om hans liv, desto mer spännande blev det, berättar Huss som menar att det är svårt att ”koka ner” författaren till en enda, enhetlig person.

– Han var många saker samtidigt.

Från Tyskland till Mariefred till Hindås

Före sin exil i Sverige i början av 1930-talet var Kurt Tucholsky en folklig och framgångsrik författare som skrev kupletter till kabaréer och satiriska krönikor. Samtidigt blev han en nagel i ögat på flera olika politiska krafter genom svavelosande kritiska texter, däribland socialdemokratin och nazismen.

Inledningsvis hamnade Kurt Tucholsky i Mariefred, varvid han skrev boken ”Gripsholms slott, en sommarsaga”. Men det kom att bli Hindås som blev hans sista bostadsort och fristad från nazisterna men även från storstädernas jäkt.

– Hindås blev en friluftsdestination i början av 1900-talet. Det var en del av det moderna Sverige som växte fram. Från och med 1930 så var Kurt Tucholsky bofast i Hindås. Han var en del av en större judisk diaspora från Tyskland och Östeuropa. Så jag är jätteintresserad av Hindås nu, berättar Markus Huss.

ANNONS

Vill veta mer om Kurt Tucholskys roll i Hindås

Fortfarande finns det för den svenska publiken stora frågetecken kring Tucholskys tid i Hindås, eftersom hans brevkorrespondens mot slutet inte är översatt.

– Jag har inte läst hela korrespondensen, men han har beskrivit vardagen i Hindås rätt ingående. Den finns endast på tyska, men i hans brev spelade Hindås en väldigt viktig roll. Det jag skulle vilja gräva mer i är hans roll i lokalsamhället i Hindås, men också om hans kontakter i Göteborg.

Ord har betydelse inte minst i politiken

En av Kurt Tucholskys styrkor som skribent var hans förmåga att analysera hur innebörden av ord förskjuts och hur språket användes som politiskt vapen mot oliktänkande av nazisterna i Tyskland.

– Vad man kallar olika samhällsproblem för och hur saker beskrivs bär ofta på en politisk slagsida, säger Markus Huss och fortsätter:

– Om man benämner en viss grupp människor som en belastning eller som ett problem, då bär det också på en berättelse och en särskild syn på den gruppen.

Vad hade Kurt Tucholsky då sagt om dagens politiska debatt där ord bitvis har förlorat sin mening och getts helt motsatt betydelse?

– Det är alltid spännande att tänka på, samtidigt som jag drar mig för att lägga ord i hans mun. Han skulle blivit rosenrasande om han hade levt idag. Självklart finns det stora skillnader mellan då och nu, men han hade nog känt igen en hel del från Weimarrepubliken och det tidiga 30-talet när nazisterna kom till makten i Tyskland – en politisk debatt präglad av känslor snarare än av argument, tendensen att skylla alla samhällsproblem på en grupp människor, en galopperande ekonomisk kris och ett överhängande krigshot.

ANNONS

Trots att Kurt Tucholsky fortsatte vara väldigt produktiv under sina sista år i livet publicerades inte hans texter någonstans.

– Hans böcker förbjöds och han förlorade alla sina inkomster och uppdrag som skribent. Medborgarskapet togs ifrån honom. Han gick från att vara en väldigt anlitad skribent till att inte ha ett enda uppdrag, berättar Markus Huss.

Vad har överraskat dig om hans författarskap och person?

– Kurt Tucholsky är genomgående väldigt fascinerande och givande att läsa, man blir aldrig "klar" med honom.

ANNONS