Linda Smedberg i Hindås vill få dig att skratta

Linda Smedberg är en mångsysslande kulturarbetare som brinner för att få andra människor att skratta. Just nu satsar hon fullt ut på sin dröm att bli ett välkänt namn inom stand-up comedy.
– Det finns så jäkla mycket elände ändå så kan man få andra att skratta mår jag bra också.

ANNONS
|

Komikern beskriver sig själv som en strukturerad person driven av lust.

– Det är viktigt att man gör saker som ger en själv glädje. Ibland suckar min man för att jag har så många bollar i luften samtidigt, säger hon.

Kombinationen av fokus och drivkraft har lett henne in på många olika vägar innan hon till slut hittade hem till komiken och kulturen. Att det var dit hon skulle visste hon dock redan från början.

– Passionen till kulturen har funnits sedan jag var liten. Jag är från Lindome, det fanns inte så mycket kultur där. Jag fick för mig att skådespela var min grej. Jag gillar att få uppmärksamheten, berätta en historia och få folk att skratta. Och att leka, för det är ju det, det är.

ANNONS

Men eftersom Smedberg tyckte att hon behövde ett stadigt jobb började hon först läsa ekonomi på universitetet i Uddevalla.

– Det var ett jättemisstag och höll inte så länge. Jag frågade mig själv vad jag höll på med, säger hon och skrattar.

Fokuserar på stand up

Nästa steg i utbildningsstegen blev en filmproducentlinje i Trollhättan.

– Där fick vi prova på att göra kortfilmer och jag insåg att jag ville agera framför kameran. Efter det hoppade jag på skådespelarlinjen på en folkhögskola i Molkom i Värmland och efter den for jag till England och läste en master i skådespeleri på universitetet i Essex, England. Jag kom inte in i Sverige.

I samma veva träffade hon sin man Fredrik Lager-Smedberg. Hon kom hem till Sverige. Han ville flytta till Hindås. Det ville inte hon, men de hittade ett fint hus som de köpte en vecka efter att de gift sig. Några dagar senare fick hon reda på att hon var gravid. Nu har de dottern Matilda, 11 år.

Innan pandemin hade hon precis börjat få snurr på sin stand up-karriär, som hon fokuserar på just nu.

– Jag kommer så väl ihåg mitt första gig efter att de släppte på restriktionerna. Det var mycket folk och man var ju rädd för att skämten inte skulle hålla. Det var lite som att börja om på nytt även om man hade det i kroppen. Men det gick bra.

ANNONS

Hittar komiken i vardagen

Hon hittar inspirationen till sina skämt från sitt eget liv.

– Jag svimmade hos tandläkaren för några veckor sedan och det var skitjobbigt då men det finns en formel för humor i det. Tragedi plus tid är lika med komik, säger hon och skrattar.

Eftersom hon är vit, medelålders kvinna och mamma faller det sig naturligt att hon utgår från den referensramen.

– Jag pratar mycket om min kropp, den börjar ju åldras och det märker man och sätter den i en komisk kontext. Jag nämner saker som man får göra när man är över 40 år, som att man får gå på mammografi, till exempel. Det har jag en sketch om.

Vad är det konstigaste du har skämtat om?

– Jag ser mig själv som en snäll och vän person. Jag svär inte så mycket och använder inte så mycket könsord men på scenen står jag plötsligt och berättar om mitt sexliv. Jag behöver ju inte göra det men jag gör det för att det är kul.

Vad säger din man om det?

– Han är så snäll så han har inte något val. Han vet ju hur mycket jag älskar honom och han är ganska säker på sig själv.

ANNONS

Är han ett bollplank för dig?

– Nej, absolut inte. Han är ingenjör. Hans stora kärlek är Excel-ark. Jag ska göra något på det framöver, säger hon och skrattar.

Engagerar barn och ungdomar

Vid sidan av sin egen karriär driver hon Hindås teater som vänder sig till barn och ungdomar. De håller till i den gamla tågstationens lokaler. Det är en ideell förening som hon och en styrelse driver tillsammans.

– En lektion kan börja med att vi inleder med lekar och sedan gör vi lite övningar som leder till en pjäs. Barnen får styra väldigt mycket. Jag håller ihop det så att det blir en förståelig historia. De är så otroligt duktiga! Vi har uppspel för fullsatt hus och det är många från Hindås som kommer och kollar.

På Hindås station driver Linda Smedberg Hindås teater för barn och ungdomar.
På Hindås station driver Linda Smedberg Hindås teater för barn och ungdomar. Bild: Cornelia Smedberg

Vad betyder kultur för dig?

– Glädje. Att träffa människor. Sammanhållning. Att man får uttrycka sitt inre. Olikheter. Att man kan mötas och få se sidor hos folk som man kanske inte trodde fanns. Jag har lärt mig genom åren att man inte kan se på en människa vad den är för person. Det kan vara en jätteöverraskning.

Hennes nästa planerade gig är på Graveriet i Floda den 25 november.

Linda Smedberg

Ålder: 45

Bor: Hindås

Sysselsättning: Slöjdlärare/kulturarbetare

Favoritkomiker: Katherine Ryan

Kulturtips: Vilken bok som helst av Katarina Wennstam

LÄS MER:Friskis & Svettis flyttar till nya lokaler i Mölnlycke

LÄS MER:Mölndal tar över Härrydas hantering av dödsbon

LÄS MER:Signum på Hällsnäs hyllas igen ”Blir säkert nån liten skål”

ANNONS