Så mycket har matvarorna ökat enligt PRO: ”Fruktansvärt”

På ett år har matvarorna blivit 20 procent dyrare, enligt PRO:s årliga prisundersökning.
– Det är fruktansvärt. Det känns att det har blivit mycket dyrare, säger Ingrid Duwe, ordförande för PRO Landvetter.

ANNONS
|

Varje år gör PRO, Pensionärernas Riksorganisation, en undersökning på hur mycket matvaror runt om i landet kostar. I år har man valt att undersöka samma varor som förra året, och på så vis få ut prisökningen mellan november 2021 till och med oktober 2022.

Makaroner, ägg och ekologiska bananer är exempel på varor som är med i granskningen. Bland varor som ökat särskilt mycket i pris syns rapsolja, Bregott och kaffe. De två sistnämnda har ökat med 42, samt 34 procent, enligt PRO:s undersökning.

– Särskilt prisökningen på kaffe har jag tänkt på. Man får tänka på vad man köper, köpa mindre tilltugg och äta mera grönsaker. Tänka mer på extrapriser och så. Sedan kommer ju hyreshöjningen på det här, säger Ingrid Duwe, som är ordförande för PRO Landvetter.

ANNONS

Matkostnaden slukar hennes pensionshöjning

I december gick Pensionsmyndigheten ut med ett besked om att åtta av tio pensionärer får högre pension från och med i år. Ingrid Duwe får ut 700 kronor mer varje månad, men dagens matkostnader äter upp i princip hela summan, menar hon.

– Förut kunde jag klara mig på 500, 600 kronor i matkostnader i veckan. Nu är det kanske snarare 700, 800 kronor. Och så kommer ju hyreshöjningarna på det. Hela pensionen blir ju uppäten. Pensionerna borde höjas mera.

På fredag ska den lokala PRO-föreningen i Landvetter har möte, och då kommer diskussionen handla om matpriserna.

– Ja, det blir ju att man pratar allmänt och säger ”usch vad dyrt det är”. Men vi har inte haft någon större diskussion på PRO. Undersökningen kom ju idag, och vi har möte på fredag, så då tänkte jag ta upp det här.

Vad tänkte du ta upp?

– Dels vad matkassarna kostar i år. Och att det är skillnad på olika affärer. Man kanske inte ska vara så trogen sin vanliga affär. Samtidigt så får det ju inte vara så långt att åka dit.

Så mycket kostar en matkasse i Härryda kommun

Butikerna som ingår i prisundersökningen år 2022.

Coop Mölnlycke: 1166,95 kronor (33 varor)

Hemköp Mölnlycke: 1108,99 kronor (30 varor)

Willys Landvetter: 1026,50 kronor (31 varor)

Källa: PRO Landvetter

Härryda-Posten söker butikscheferna för en kommentar.

LÄS MER:Minderårig i A-traktor åtalad för grov olovlig körning i Landvetter

LÄS MER:Efter RS-toppen – äldre syskon kan gå tillbaka till förskolan

LÄS MER:Olika sorters semlor populärt inslag hos Källarbacken i Hällingsjö

ANNONS