A-traktorn kunde gå fortare än 30 km/h genom att farthållaren aktiverades.
A-traktorn kunde gå fortare än 30 km/h genom att farthållaren aktiverades. Bild: Polisen

Minderårig i A-traktor åtalad för grov olovlig körning i Landvetter

Med hjälp av en knapptryckning gick A-traktorn att köra i högre hastighet än 30 km/h, trots att styrenheten var plomberad. Nu är tonårsföraren misstänkt för grov olovlig körning.

ANNONS

I slutet av oktober ifjol noterade polisen i Landvetter att ett fordon som var klassat som A-traktor gick fortare än den tillåtna hastigheten på maximalt 30 km/h. Bilen körde om andra fordon och vid ett tillfälle tappar polisen bilen ur sikte och får köra "med fullt gaspådrag” i några hundra meter för att komma ikapp, enligt anmälan.

Dold funktion upptäcktes

Bakom ratten satt en tonåring och fordonet beslagtogs på plats. Vid en teknisk undersökning upptäcker polisen en dold funktion. Vad som verkade vara en farthållare var i själva verket en funktion som gjorde att A-traktorn kunde köra snabbare. Genom att hålla inne plus-knappen på farthållaren kunde hastigheten ökas successivt.

ANNONS

Vid en provkörning uppmättes A-traktorns hastighet till ungefär 60 km/h, och enligt protokollet var det möjligt att köra ännu fortare. Därmed kunde fordonet inte längre klassas som en A-traktor, utan skulle istället ses som en personbil.

Pappan: ”Krav att den skulle vara laglig”

Pappan uttrycker i förhöret förvåning över farthållarens funktion. Denna var med när barnet köpte A-traktorn, och familjen ska ha lagt extra vikt vid att det skulle vara en laglig A-traktor: ”Att man kunde få farten att öka genom att trycka på knapparna, styrenheten är ju plomberad. Det var ett krav från vår sida att den skulle vara laglig”.

I åtalet framkommer att den minderåriga även tidigare lagförts för olovlig körning, därför bedöms brottet som grovt. Tonåringen förnekar brott och menar att hen inte vet något sätt som gör det möjligt att köra fordonet snabbare än den tillåtna hastigheten.

LÄS MER:Bröt upp dörren för att ta sig in – inbrott i lokal

LÄS MER:Hindåsbon Mattias Adielsson är en av Sveriges bästa rallyförare

LÄS MER:Var med och påverka Härrydas framtid

ANNONS