Olika sorters semlor populärt inslag hos Källarbacken i Hällingsjö

För snart tio år sedan tog Sara Eliasson och Caroline Jespersen över Källarbacken i Hällingsjö. Under åren har macken utvecklats till ett besöksmål dit folk tar omvägar – bland annat för att ta del av deras stora utbud på semlor.
– Ibland säljer vi 15 semlor mellan klockan sex och sju en måndagsmorgon, säger Caroline Jespersen.

ANNONS

Gästerna trillar med jämna mellanrum in hos Källarbacken i Hällingsjö och tittar nyfiket på utbudet. I disken finns bland annat ett lite udda bakverk – kärlekssemlan som är åter på menyn nu när semmeldagen, den 21 februari, närmar sig.

– Den har blivit lite av en favorit. Vi kom på idén inför alla hjärtans dag för några år sedan, berättar Caroline Jespersen.

Kärlekssemlan är gjord på wienerdeg och innehåller bland annat vaniljkräm och hallongrädde – förutom godishjärtat som dekorerar skapelsen.

– Vi brukar pynta våra olika sorters semlor med lite av innehållet. Är det till exempel en Dumlesemla så har vi en liten Dumle på, säger Sara Eliasson.

ANNONS

Hur många semlor erbjuder ni?

– Till semmeldagen har vi kanske 12-15 olika sorter. Just nu håller vi på och steppar upp och utökar utbudet, säger Caroline Jespersen.

Räksemla på menyn

En annan återkommande favorit som kunderna ofta frågar efter är deras så kallade lemon curd-semla, berättar Caroline Jespersen och fortsätter:

– Sen säljer ju den vanliga så klart superbra. Och nutella- och vaniljsemlor har vi alltid. Vi har förresten också en räksemla.

Det där får du utveckla.

– Den är fylld med skagenröra och är toppad med räkor, rödlök, citron, säger Caroline Jespersen.

Det har väl skett lite av en inflation av semlor de senaste åren. Hur många fler semmelsorter tål Sverige egentligen?

– Mängder. Blir vi någonsin mätta? Sen finns det ju många som inte gillar mandelmassa till exempel. Men ser man massa olika sorter, och att det inte är mandelmassa i alla, då finns det något för alla, säger Sara Eliasson.

– Och även om folk tycker att den traditionella semlan är den bästa brukar kunderna tycka att det är kul att testa lite olika, säger Caroline Jespersen.

Har ni tvingats höja priset på semlorna i år?

– Nej. Vi har klarat oss bra och folk åker ganska långt för att komma hit. Så där känner vi att vi ligger bra till. Vi vill att det ska vara för alla. Det ska inte kosta 50 kronor med en semla. Vi kör 35 kronor rakt igenom. Förutom vår räksemla, den är ju lite mer matig, säger Caroline Jespersen och fortsätter:

ANNONS

– Vi är jätteglada för att folk vill komma hit. Vi har ju kämpat för det. Det var ett ganska anonymt ställe när vi tog över.

Vad är det som gör att ni är så poppis i en tid där andra har det tufft?

– Vi försöker hela tiden utveckla någonting, säger Caroline Jespersen och Sara Eliasson fyller i:

– Aldrig stå och stampa liksom.

Vill inte avslöja årets nyhet

Varje år lanserar Caroline och Sara dessutom en nyhet på semmelfronten. Vad årets nyhet blir vill de dock inte avslöja ännu.

– Vi kommer släppa den nästa helg. Så det är lite hemligt än så länge. Men det är en väldigt god smakkombo, säger Caroline Jespersen.

– Vi kanske kan säga att det finns en krispighet i den, sticker Sara Eliasson in och Caroline Jespersen fortsätter:

– Inte ens personalen har fått veta ännu, säger hon och skrattar.

LÄS MER:Mc-klubb i Mölnlycke får rätt – polisen ska betala ersättning

LÄS MER:Östermalmshallen i Mölnlycke nominerad till pris – igen

LÄS MER:Jonas Böhlmark tar sig genom Europa för ökad kunskap kring bipolär sjukdom

ANNONS