S vill se mindre tid i klassrum för lärare

På torsdagens sammanträde i Härryda kommunfullmäktige behandlas en motion från Socialdemokraterna gällande att omarbeta arbetstidsavtal för förskola och skola.
– Huvudmålet med motionen är att få igång en förhandling om ett lokalt avtal mellan facket och förvaltningen, säger oppositionsrådet Patrik Linde (S).

ANNONS
|

Motionen har varit uppe på tapeten sedan i mars förra året. Socialdemokraterna vill att förvaltningen ges i uppdrag att förhandla med de fackliga organisationerna (som från och med den första januari är hopslagna till förbundet Sveriges lärare, reds. anm.). Förhandlingen skulle handla om utformningen av lokala varianter av det nuvarande arbetstidsavtalet (HÖK) som bland annat tagits fram av Sveriges kommuner och regioner och de dåvarande lärarförbunden.

Oppositionsrådet Patrik Linde (S) är en av motionärerna.

– Det finns ett nationellt avtal som vi hänvisar till i motionen. Det säger att man ska ta fram lokala avtal för arbetstider på den kommunala nivån, säger han.

ANNONS

Huvudproblemet som utgör bakgrunden till förslaget är enligt Socialdemokraterna att lärarna behöver tillbringa för många timmar i klassrummet när de administrativa uppgifterna för lärarna är hög.

– Kan man sänka tiden i klassrummet skulle vi kunna få en behagligare arbetsmiljö för våra lärare som gör att man skulle kunna fokusera på övriga arbetsuppgifter, säger Linde (S).

I motionen hänvisas det bland annat till en undersökning som gjorts av Lärarnas riksförbund som visat att en del lärare på Hulebäcksgymnasiet för några år sedan kände att de behövde gå ner i arbetstid för att hinna med hela uppdraget.

Patrik Linde (S) betonar att motionen inte är en ambition att politiskt påverka att det skulle bli så – snarare handlar det om att få till en förhandling.

– Vi har den klassiska svenska modellen, men här får facket inget svar från arbetsgivaren på att starta igång processen som alla på riksnivå har kommit överens om att man ska starta igång. Då behöver politiken lägga näsan lite i blöt för att få saker att hända, säger han.

Sverigedemokraterna vågmästare

Kommunstyrelsens förslag till beslut i fullmäktige är att motionen avslås. Dess ordförande Per Vorberg (M) är av samma åsikt. Han menar att Socialdemokraternas agerande innebär att politiken går in och styr sådant den inte ska styra.

ANNONS

– Bara det att man i motionen skriver att man ger i uppdrag för förhandling mellan kommunen och facket är ett problem. Det finns ju en upparbetad modell på svenska arbetsmarknaden där arbetsgivare och fackliga organisationer förhandlar. Det Socialdemokraterna nu vill är att politiken ska gå in och lägga sig i hur olika parter på arbetsmarknaden förhandlar, säger han och refererar till HÖK 21, sjätte bilagan, och menar att politiker inte är en central part i sammanhanget och fortsätter:

– Det står i förslaget att man ska utforma lokala varianter. Det vill säga, man har redan talat om vad resultatet av diskussion ska leda till. Däremot om de fackliga organisationerna upplever att kommunen inte vill prata med dem utgår jag från att de säger till.

Härryda-Posten har sökt Sveriges lärare i Härryda för att få deras kommentarer i frågan men inte fått svar.

Sverigedemokraterna väntas bli vågmästare i frågan. Peter Arvidsson meddelar till Härryda-Posten att hans parti kommer att fatta ett internt beslut om hur de ska rösta strax innan sammanträdet börjar.

LÄS MER:Prästen i Landvetter: ”Var är alla männen?”

LÄS MER:Kvinnor mår sämre än män i Härryda kommun– enligt statistik

LÄS MER:Familjedramat bakom knarkhärvan: ”Förstört livet för mig”

ANNONS