Prästen i Landvetter: ”Var är alla männen?”

Prästen Jörgen Magnusson bjöd in männen till samtal om livet, tron och manlig identitet för att förstå varför de lyser med sin frånvaro i kyrkan. Men ingen dök upp.
– Om vi har den höga ambitionen att nå mänskligheten i stort så måste vi ställa oss frågan: ’Var är männen?’ säger Jörgen Magnusson.

ANNONS
LocationHärryda, Landvetter|
|

På parkeringen utanför församlingshemmet i Landvetter står Jörgen Magnusson, präst i Svenska kyrkan. Talgoxar och blåmesar gnabbas i buskagen. Han kisar mot det tunna molntäcket bakom talltopparna.

– Det börjar bli ljusare, säger han och leder Härryda-Postens reporter in i den låga församlingsbyggnaden.

Morgonens mässa håller just på att avslutas, de sista tonerna från församlingsmedlemmarnas sång klingar ut och övergår i småprat, det är dags för kaffe och frukost.

Jörgen Magnusson har genom livet verkat i kvinnodominerade yrken. I tidiga tjugo arbetade han i äldrevården, han har varit lärare i flera år och nu senast – präst inom Svenska kyrkan. För Jörgen är manfallet ett problem, i söndags bjöd han in män att prata om livet, tron och vad det innebär att vara man. Men inga gubbar eller grabbar dök upp.

ANNONS

– Jag skickade en bild till min gode vän på det tomma bordet och skrev lite lakoniskt ’männen flockas kring samtalet’. Det var inte en chock för mig, det är givetvis trist men jag tror det här är något man får jobba med långsiktigt för att komma igång.

Varför är det viktigt att få männen till kyrkan?

– Jag blir ställd inför frågan, för mig är det så självklart. Kyrkans grundbudskap är universellt, ett evangelium som ska möta alla och uttrycker sig om en helhet och det är väl nyckelordet här: ’helhet’. Du kan inte nå helhet om ett av könen är underrepresenterat, säger Jörgen Magnusson och tillägger:

– Så om vi har den höga ambitionen i kyrkan att nå mänskligheten i stort så måste vi ställa oss frågan: Var är männen?

Män har svårare för att prata om hur de mår

Varför karlarna tryter finns inget enkelt svar på, enligt Jörgen. Ett möjligt svar är att kyrkans värld blivit allt mer relationell, emotionell och människovårdande, något som attraherar fler kvinnor än män. Samtidigt som status och löner dalat.

– Det är väl en spaning. Men jag kastar mig själv ut på djupt vatten, det är en viktig fråga men jag har inga färdiga svar, säger Jörgen. Han tar en paus och tänker.

ANNONS

– Det andra är, kanske, att män är mindre bekväma att sitta vid ett bord och prata om hur man mår. Män har en tendens att vilja göra något först, så kanske det kan komma trevande snack som är känsligt efter ett tag. Men det är också en spaning.

Somliga kanske har en bild av religion i stort som försvarare av traditionella idéer om manligt och kvinnligt, kan det vara ett hinder?

– Jag tror att risken för att den kopplingen ska göras mellan kyrkan och det patriarkala och reaktionära är mycket större bland de som inte är aktiva i kyrkan, där lever den gamla bilden kvar. Men vi som är aktiva ser ett helt annat landskap.

Finns det en risk för att hamna i traditionella idéer om man utgår från en gammal skrift som Bibeln?

– Det är just det som är utmaningen: Vi behöver tolka kärleksbudskapet för varje ny tid. Hur skiljer vi på eviga sanningar och vad som är en attityd som är tidstypisk? Det finns mängder med saker i Bibeln som skulle vara fullkomligt horribla idag, särskilt om man tittar på Gamla testamentet, säger Jörgen Magnusson.

Det finns gott om negativa bilder av manlighet idag, exempelvis som våldsverkare eller känslomässigt tillknäppta, menar Jörgen.

ANNONS

– Vi ska inte fly de bilderna men det vi ska ha fokus på i en sån här grupp är att våga tala om vad vi har ge.

Vad är en positiv bild av manlighet?

– Ja, det är en huvudfråga. Och går det att använda sig av gamla bilder av manlighet utan att det blir förstelnat och fånigt? Kan man översätta den gamle bilden av mannen som familjens försörjare till dagens samhälle? Det är ju egentligen en omvårdande roll och inte bara en sträng patriark. Det finns hur mycket som helst att diskutera om man vågar röra vid det.

Det kan män lära av Bibeln

Även om ingen dök upp till Jörgens första möte i Härryda församlingshem ger han sig inte. Han kommer fortsätta att bjuda in till samtal, i hopp om att mansfolket förr eller senare ska nappa. Men hur hänger tro och manlig identitet ihop? För Jörgen handlar det om att allas erfarenheter ska finnas representerade i kyrkans värld. Vi är vana att tala om vikten av att kvinnors erfarenheter kommer till tals, men i en kvinnodominerad värld behövs manlig erfarenhet – ”Vad det nu innebär”.

– Vi säger oss ha ett universellt budskap som uttalar sig till helheten och för mig som är kristen och man så blir det problematiskt och beklagansvärt om vi inte har män som en resonansbotten.

ANNONS

Vad kan Bibeln lära män 2023 om att vara man?

– De mansroller som kommer fram i Nya testamentet, inte minst Jesus själv, de är ju för den tiden extremt radikala. Jesus är en aktiv ledare men samtidigt lyhörd och emotionell. Han gråter med de gråtande och skrattar med de skrattande. Om vi tycker det är ovanligt idag så är det ingenting mot vad det var för 2000 år sedan. Så där finns manliga förebilder som inte bara går fram med muskelkraft.

Tror du föreställningar om manlighet av idag begränsat män?

– Vi kanske borde ha lite generösare bild av vad som får rymmas i manligt respektive kvinnligt. Jag tror många idag är sökande inom sin könsidentitet och kanske inte hade behövt vara det om kostymen inte var så trång. Vi är i första hand människor, det är så mycket mer som förenar oss, säger Jörgen Magnusson präst i Svenska kyrkan.

LÄS MER:Mopedbud jagad och hotad av personer på elsparkcykel

LÄS MER:Omtaget med Göteborg-Borås är ett dråpslag mot Västsverige

LÄS MER:Hyresförhandlingarna i Härryda har kört fast

ANNONS