Kommunhuset i Härryda. Arkivbild.
Kommunhuset i Härryda. Arkivbild. Bild: Csaba Bene Perlenberg

Kvinnor mår sämre än män i Härryda kommun– enligt statistik

I en ny statistikbok från Länsstyrelsen Västra Götaland framgår det att kvinnor mår sämre än män i Härryda kommun. Härryda sticker dock inte ut nämnvärt hälsomässigt jämfört med övriga kommuner i länet.

ANNONS
|

Länsstyrelsen Västra Götaland har tagit fram statistikboken ”Om kvinnor och män i Västra Götalands län” där de utgått från en rad olika källor, för att kartlägga hur det ser ut med jämställdheten i länet.

Utifrån den presenterade statistiken går det att konstatera att Härryda kommun ligger i linje med både länet och riket gällande det så kallade ohälsotalet. Det är ett mått på hur många dagar Försäkringskassan betalar ut ersättning vid nedsatt arbetsförmåga under en tolvmånadersperiod. Precis som tidigare år är ohälsotalet högre bland kvinnor än män i Härryda kommun.

Under 2020 betalade Försäkringskassan ut ersättning i snitt 27 dagar per försäkrad kvinna i Härryda kommun och 15 dagar per försäkrad man. Åldersspannet var 20-64 år. Motsvarande siffror 2016 var 30 per kvinnlig försäkrad och 20 per manlig.

ANNONS

I hela Västra Götaland betalades det 2020 ut ersättning i 31 dagar per kvinnlig försäkrad och 20 per manlig. Skillnaderna mellan kvinnor och män är alltså lite större i Härryda, men i stort mår befolkningen i här lite bättre än i hela länet.

Män är rikare än kvinnor i Härryda

Statistiken visar också att männen fortfarande har betydligt högre inkomster än kvinnor – trots att lönerna blivit mer jämställda. Nytt för årets statistikbok är att även kapitalinkomster har inräknats.

I Härryda var kvinnornas kapitalinkomst 57 procent av männens under 2019, vilket är att jämföra med 61 procent i hela riket.

– Löneinkomster ger inte hela bilden utan vi måste titta på kvinnors och mäns sammanlagda disponibla inkomster för att få en rättvisande bild av inkomstskillnaderna mellan könen. Då behöver vi även titta på kapitalinkomster från till exempel ägande av fastigheter, ränteinkomster och avkastning från kapitalvinster, säger Magdalena Zeijlon, utvecklare, Länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressmeddelande.

All statistik som ”Om kvinnor och män i Västra Götalands län” behandlar går att hitta på Länsstyrelsens hemsida.

LÄS MER:Ursula lever för att hjälpa dem som ska dö: ”Det är mitt kall”

LÄS MER:Mölnlyckeartisten Hanna Ferm har släppt ny musik – hyllas på Instagram

LÄS MER:Orosanmälningar i Härryda kommun har ökat markant

ANNONS