Planen: Hundratals bostäder vid Chalmers golfklubb – beslut väntas

Kommunstyrelsen, KS, väntas under torsdagen klubba igenom ett stort bostadsprojekt i Härryda kommun. Det är ett hundratal nya bostäder i anslutning till Chalmers golfklubb i Snåkered som politikerna ska ta ställning till.
– Ett jättespännande projekt, säger Anders Wikström, ordförande i golfklubben.

ANNONS
|

Det luktar nyklippt gräs vid Chalmers golfklubb, ljudet av golfbollar som slås upp mot den blå himlen hörs sporadiskt. Vid nuvarande klubbhus finns storstilade framtidsplaner för klubben som med sina 1 700 medlemmar är Härrydas största idrottsförening.

Klubben har i samarbete med Kålltorps projekt utveckling tagit fram en plan för att utveckla ett bostadsområde. Och nu ligger en ansökan om planbesked på politikernas bord i kommunstyrelsen.

– Konceptuellt tänker vi flerbostadshus, typ bostadsrätter. Ett hundratal lägenheter som ska hjälpa till att knyta ihop Landvetter och Härryda, säger Anders Wikström, ordförande i Chalmers golfklubb.

– Blir det ett positivt planbesked så ska det sedan utvecklas en detaljplan för området.

ANNONS

Vilka är bostäderna tänkt för?

– Vi tror att det kommer passa ganska många. Dels de som bor i närområdet men som vill ha något nytt och fräscht. Dels friluftsmänniskor, med tanke på att det finns vacker natur i närheten. Och vi tror absolut golfintresserade vill bo vid en bra anläggning, definitivt, säger Anders Wikström.

Risk för bollar i huvudet?

Förvaltningen har redan gett tummen upp och om politikerna väljer att gå på samma linje så kan det första spadtaget tas redan 2025.

– Vi tror att vi skulle tjäna på ett mer levande område även utanför golfsäsong. Anläggningen kommer må bra av det, lite bättre ekonomi och liv och rörelse kommer skapa en trygghet året runt.

Har ni fått någon indikation om vartåt det barkar?

— Nej, bara det officiella som kom ut igår då att förvaltningen föreslår att en detaljplan ska utvecklas.

Hur är känslan?

– Naturligtvis jättepositivt om det blir så, det är ett jättespännande och fint projekt för golfklubben.

I förvaltningens tjänsteskrivelse till kommunstyrelsen påpekas att flera frågor behöver utredas om byggplanerna får tummen upp. Bland annat behöver avrinning av dagvattnet till Mölndalsån undersökas med tanke på att ån är hem för den fridlysta flodpärlmusslan. Vilket skulle kunna innebära högre krav på rening av dagvattnet. Vidare påpekas att en riskbedömning bör göras så att snedskjutna golfbollar inte kan skada boende. Men en sådan risk finns inte, enligt Anders Wikström

ANNONS

– Nej, bostäderna skulle ligga på den säkra sidan från vägen upp till golfhuset och hela golfverksamheten är på andra sidan – så man skulle vara väldigt säker, säger golfklubbens ordförande Anders Wikström.

Kommunstyrelsen tar beslut i ärendet under torsdagen.

LÄS MER:Smakar det så kostar det – Råda Säteri över budget

LÄS MER:Malin skapar konst mitt i Hindås– med en dånande såg

LÄS MER:SD bjuder in till fika efter dissen av kenyanska delegationen på kommunfullmäktige

ANNONS