Malin skapar konst mitt i Hindås– med en dånande såg

Motorsågskonstnären Malin Nilsson förvandlar en gammal stubbe till ett konstverk i centrala Hindås. Nyfikna förbipasserande stod på håll och betraktade när hon fräste fram sitt verk – en kotte.

ANNONS
|

Motorsågen dånar, träspånet flyger i en vid båge ur stubben. Stora bitar faller av och kastas på en släpkärra. Långsamt framträder ett motiv ur den gamla stubben. Några nyfikna betraktare står med händerna på ryggen och kikar på säkert avstånd.

Malin Nilsson heter hon som manövrerar motorsågen, bakom ett skyddande visir syns en koncentrerad blick.

– Det har gått väldigt smidigt får jag säga. Det är ju inte någon komplicerad form. Det som är svårt här är ju att få alla de här linjerna att gå ihop, säger Malin Nilsson och pekar på de utsågade spåren mellan kottens fjäll.

ANNONS

– Det är lite pilligt med alla fjällen. Så nu har jag väl några timmar kvar här att snygga till fjällen så de blir lite mer symmetriska.

2016 lånade Malin svärfars motorsåg och upptäckte charmen med att skapa med hjälp av en dundrande maskin istället för pensel.

– Jag har testat jättemånga saker. Men det var först med motorsågen som jag kände att det här är min grej. Det här är det som jag vill hålla på med.

Vad är det som är så kul med motorsåg?

– Jättesvårt att svara på. Det är ju bara superkul och svinhäftigt. Jag glömmer bort tid och rum, allting klaffar. Det heter ju ”flow” på engelska, säger Malin Nilsson och kisar i den starka majsolen.

Malin Nilsson upptäckte motorsågskonsten 2016 när hon lånade en såg av sin svärfar.
Malin Nilsson upptäckte motorsågskonsten 2016 när hon lånade en såg av sin svärfar. Bild: Malte Just

Lekfull hobby blev till lekplatsjobb

Malin Nilsson är Landvetterbo, hon bor lite avsides, vilket kanske var en förutsättning för att hon skulle kunna ge sig i kast med sin hobby. Inga arga grannar på andra sidan häcken som förtvivlat ska lyssna till hennes motorsågssång.

– Ja, i början blev det att jag sågade mycket på kvällarna, när barnen somnat då kunde jag stå till tio på kvällen.

Och barnen vaknade inte av att mamma stod i trädgården och sågade?

ANNONS

– Nej av det vaknade de inte i alla fall, säger Malin och ler.

Det som började som en lekfull hobby blev snart till ett avlönat jobb på halvtid. Malin Nilsson fann en mentor inte långt hemifrån – i Hindås, Björn Edsholm som drivit firman Björns motorsågskonst. Björn startade sin firma efter stormen Gudrun, när skogen förvandlades till plockepinn. När Björn själv lade motorsågen åt sidan tog Malin över firman. Nu står han vid sidan och hjälper Malin.

– Björn är med och ser till att jag äter ordentligt, annars glömmer jag det och att jag tar betalt och så säger han till när jag ska sluta med finliret annars kan jag hålla på hur länge som helst.

De vanligaste beställningarna är till lekplatser runt om i landet. Motivet är ofta djur som björnar och älgar.

– Det är ju något mellan konst och bruksföremål, och det är kul att det kommer till användning. Jag måste ju tänka på att de ska hålla för att klättras på och inte vara farliga.

Vad är roligast att göra tycker du?

– Det är väldigt kul att göra djur men människor skulle jag nog ändå säga, mer porträtt. Så skulle jag bestämma helt fritt skulle jag nog göra mer av det. Nyligen gjorde jag jungfru Maria, Josef och Jesusbarnet, det var väldigt kul!

ANNONS

Vad är tråkigast då?

– Allt är kul men jag är ganska trött på att göra svampar, då kan jag ibland känna ”nej inte igen”, det är ju som med vilket jobb som helst att det finns roliga och tråkiga saker.

Malin använder sig av flera motorsågar, hon börjar med de som har störst svärd för att sedan använda sig av allt mindre till finliret.
Malin använder sig av flera motorsågar, hon börjar med de som har störst svärd för att sedan använda sig av allt mindre till finliret. Bild: Malte Just

Få motorsågskonstnärer – än färre kvinnor

Det är inte många som arbetar som motorsågskonstnärer i landet, enligt Malin Nilsson, hon vet ett gäng som hon sett via sociala medier. Men än färre är kvinnorna som använder sågen som pensel.

– Ja, men i Sverige har jag haft kontakt med en annan lite längre norrut. Som jag vet håller på lite.

Är det något du skulle rekommendera fler kvinnor att söka sig till?

– Ja det skulle jag faktiskt. Så länge man orkar med armarna så gör ju motorsågen det mesta av jobbet, säger Malin Nilsson och berättar att det är ett hårt jobb och det är en av anledningarna till att hon endast arbetar på deltid – för att inte slita ut kroppen. Men efterfrågan på jobb går det inte nöd på:

– Är det du som sågat? Frågan ställs av en förbipasserande man med en matkasse i ena näven.

– Ja, det är jag, säger Malin Nilsson.

ANNONS

– Hade jag vetat om det hade jag inte dragit upp min stubbe där hemma, säger mannen och frågar efter Malins visitkort innan han går vidare.

Så varför blev motivet här i Hindås en kotte?

– Jag tror kanske för att de sett att Björn gjort något kotte tidigare. Men det är ju ett klassiskt motiv som använts i ornamentik i tusentals år, det är ju en väldigt vacker form med spiralen, säger Malin Nilsson innan hon åter drar ner visiren och drar igång den dundrande sågen.

LÄS MER:Smakar det så kostar det – Råda Säteri över budget

LÄS MER:SD bjuder in till fika efter dissen av kenyanska delegationen på kommunfullmäktige

LÄS MER:Majbrasorna välkomnade våren – så firades Valborg i Hindås och på Wendelsberg

ANNONS