Ny järnväg till Landvetter flygplats

Det blir en ny järnväg till Landvetter flygplats när regeringen beordrar Trafikverket att återuppta planeringen för järnvägen mellan Göteborg och Borås. Fokus blir att förbättra den regionala arbetspendlingen och underlätta för godstrafiken.
– Regeringen prioriterar att fortsätta förbättra den infrastruktur vi har, reparera där det behövs och förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

ANNONS
|

Trafikverket ska återuppta planeringen för järnvägssträckan Göteborg-Borås. Det har regeringen fattat beslut om under torsdagen.

Trafikverket får i uppdrag att på ett mer kostnadseffektivt sätt öka kapaciteten på sträckan Göteborg-Borås och i Skåne, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). I ett pressmeddelande säger Carlson att regeringen ”prioriterar att fortsätta förbättra den infrastruktur vi har, reparera där det behövs och förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt.”

– Satsningar på järnvägen bör i första hand underlätta för arbetspendling och godstrafik. Därför får Trafikverket i uppdrag att på ett mer kostnadseffektivt sätt öka kapaciteten på sträckan Göteborg-Borås och i Skåne, meddelar Carlson.

ANNONS

Enligt ett pressmeddelande från Moderaterna i Västra Götalandsregionen medför detta även en ny järnväg och station på Landvetter flygplats.

Det bekräftas av Ebba Gustavsson, pressekreterare hos infrastrukturministern.

– Ja. Det är enligt planen.

Regeringens beslut trycker också på att Trafikverket ”på ett mer kostnadseffektivt sätt” öka kapaciteten mellan Borås och Göteborg.

Regeringen väljer inte väg – än

Regeringens beslut väljer dock inte väg mellan å ena sidan Trafikverkets förslag, och å andra sidan den Västsvenska överenskommelsen som slöts i slutet av juni. I stället får Trafikverket i uppdrag att fortsätta dialogen med de berörda kommunerna.

– Trafikverket ska i sitt fortsatta arbete lyssna in kommunerna som påverkas. Det är inte färdigt exakt hur det kommer se ut, utan det kommer bli en dialog med de som berörs, säger Ebba Gustavsson till Härryda-Posten.

Medan Trafikverket sedan tidigare förordat en helt ny station i Landvetter tätort samt en tunnel under Mölnlycke, förordar Härryda kommun tillsammans med Göteborg och Borås en breddning till fyrspår i centrala Mölnlycke samt en station på Landvetter flygplats och möjlighet till en framtida station i anslutning till Landvetter Södra.

Lars Holmin (M), vice ordförande i regionstyrelsen säger följande:

– Det är positivt att regeringen har noterat den breda enighet som råder i Västsverige angående sträckan Göteborg–Borås. Det understryker regeringens engagemang för att ta hänsyn till åsikterna från kommuner, regionen och andra västsvenska aktörer när det gäller att främja infrastrukturutveckling och resmöjligheterna längs en av Sveriges mest trafikerade pendlingssträckor.

ANNONS

Holmin säger även:

– Regeringen gör en viktig bedömning av godstrafikens centrala roll i regionen och dess tätt sammankopplade relation med inte bara Sveriges, utan också Nordens största hamn i Göteborg. Denna prioritering understryker regeringens åtagande att stödja och främja den betydande godshantering som är nödvändig för såväl regional som nationell ekonomisk tillväxt, samtidigt som den förstärker Göteborgs position som en vital knutpunkt för den svenska handeln.

LÄS MER:Härryda kan få upp till tre nya tågstationer längs med tågsträckan Göteborg-Borås

LÄS MER:Trafikverket vill se ny station i Landvetter – det vill inte Härryda kommun

LÄS MER:SD vill hellre rusta upp befintliga tågsträckan mellan Göteborg-Borås

LÄS MER:Landvetterborna tycker till om förslaget på ny tågstation i Landvetter

LÄS MER:Trafikverket vill se tågtunnel under Mölnlycke

LÄS MER:Tågplanerna mellan Göteborg och Borås pausas

ANNONS