När Härryda tystnar rycker Frivilliga radioorganisationen ut

Med krig runt hörnet och förhöjd hotnivå i Sverige har frågan om hur ett samhälle står rustat inför olika kriser blivit allt viktigare. För att förbereda sig för en situation där vanliga kommunikationsvägar är utslagna, genomförde Härryda kommun och Frivilliga radioorganisationen en övning under lördagen.

ANNONS
|

Riksväg 40 är blockerad, ett parkeringshus är översvämmat och ett ställverk står i full brand. Det är allvarliga händelser som kommuniceras i Härryda kommun under lördagen.

Men lyckligtvis är ingenting på riktigt – den här gången. Det är nämligen FRO, Frivilliga radioorganisationen, som med anledning av MSB:s beredskapsvecka har en övning tillsammans med Härryda kommun.

Och grundscenariot är enkelt. Alla vanliga kommunikationsvägar, så som mobiltelefoni, internet och vanlig telefoni ligger nere, och Härryda kommun har tagit kontakt med FRO för hjälp med att upprätta samband mellan viktiga punkter i kommunen. Precis så som det hade gått till om det vore skarpt läge.

ANNONS

Sambandsledare från FRO är Leif Ytterström, som varit medlem i organisationen sedan 1978. Han berättar att Härryda kommun har ett avtal med FRO om att de vid behov ska hantera och hjälpa till med samband mellan kommunens trygghetspunkter.

– Normalt i en skarp situation så har vi vanligt kommunfolk och beslutsfattare här också. Det är därför vi är utbildade i stabstjänst, för att kunna hantera det flödet. Sedan tar ju inte vi några beslut, utan det får de vanliga beslutsfattarna göra.

Personal på fyra platser i Härryda

Förutom i lokalen på Kabelvägen, där staben befinner sig, så har organisationen idag även personal placerad på Djupedalsskolan i Mölnlycke och Önnerödsskolan i Landvetter – två av kommunens fem trygghetspunkter.

Dessutom har de folk i hemmalokalen i Göteborg som för dagens övning fingerar att vara Länsstyrelse, och så kommunicerar de också med folk på Tjörn, där de samtidigt genomför en liknande övning. Överser och samordnar hela övningen på plats i Härryda gör säkerhetschef Per Mood.

– Vi övar helt enkelt på att kunna kommunicera om inte telefonin fungerar i en situation av kris eller krig.

Vad är den största utmaningen man ställs inför om alla vanliga kommunikationsvägar plötsligt försvinner?

– En utmaning är information till allmänheten. Och det är därför vi i den här övningen jobbar med våra trygghetspunkter. De blir på sätt och vis som ett nav ute i samhället där man som invånare kan få information, säger Per Mood och fortsätter:

ANNONS

– Sedan är det såklart en utmaning för oss som kommun att hålla vår verksamhet informerad och att kommunicera inom förvaltningen och inom kommunen.

Och även om FRO är en frivilligorganisation, med folk som har det här som hobby, så är det de gör absolut inte på skoj, utan Per Mood menar att organisationen tvärtom är en väldigt viktig resurs för Härryda kommun.

– Vid en allvarlig samhällsstörning behöver vi ha en lite annan kompetens än den vi har inom kommunen.

LÄS MER:Härryda kommun testade sitt system för skydd vid kris

LÄS MER:Säkerhetschefen om terrorhotet: ”Fortsätt som vanligt”

LÄS MER:Så påverkas Härryda kommun av Nato-medlemskapet

ANNONS