Säkerhetschefen om terrorhotet: ”Fortsätt som vanligt”

Under torsdagen meddelade Säpo att man väljer att höja terrorhotnivån i Sverige till den näst högsta nivån. Per Mood, säkerhetschef på Härryda kommun, uppmanar dock till lugn:
– Jag vill inte på något sätt förminska allvarligheten i detta, men man kan vara trygg och leva sitt liv som vanligt.

ANNONS
|

Säpo meddelar att man höjer terrorhotnivån i Sverige från nivå tre till fyra, på en femgradig skala. Där nivå tre innebär förhöjd risk och nivå fem innebär hög risk.

Per Mood, säkerhetschef på Härryda kommun, vill dock poängtera och understryka det säkerhetspolisen under sin pressträff kommunicerade:

– Det grundas ju inte på en enskild händelse, utan en generell utveckling som har gjort att de höjer nivån. Och det är klart att jag förstår att det kan leda till oro som privatperson, men jag vill också verkligen repetera det säkerhetspolisen sade, deras uppmaning om att fortsätta leva livet som vanligt, men att vara extra uppmärksam och källkritisk.

ANNONS

Men bara det att man skall vara extra uppmärksam kan ju låta lite läskigt för många, vad innebär det i praktiken?

– Det är väl det att om man ser saker som man tycker känns misstänksamma, att man då kontaktar polisen helt enkelt. Det är det vi menar.

Extra utsatta platser eller områden

Per Mood menar att det kan finnas platser i Härryda som man från kommunens håll har identifierat som extra viktiga att skydda om någonting skulle hända. Samtidigt vill han understryka att de inte har fått några signaler från polisen om att det finns några särskilda platser eller geografiska områden man som privatperson bör undvika.

– Nej, några sådana signaler har vi inte fått. Som privatperson finns det inga platser där man ska låta bli att befinna sig, så som privatperson behöver man inte ta hänsyn till det egentligen. Man kan leva på som vanligt.

Han menar att man inom kommunen ständigt jobbar med krisberedskap, dels när det kommer till att säkerställa försörjning av nödvändiga samhällsbärande funktioner så som el och vatten, men även sådant som kommunen själva gör.

– Det är ju vård och omsorg med mera, och det är ju saker som alltid måste fungera. Och vi jobbar ju ständigt med att det ska fungera oavsett vad. Så det kan man känna sig trygg med. Sedan handlar ju det här om att i kris skydda de som verkligen behöver det. Är man en fullt frisk person så förväntas man klara sig själv i sju dagar.

ANNONS

Vad tänker du generellt om det här?

– Det är klart att det är en tråkig utveckling att vi ska kliva upp ett steg i terrorhotet, det tycker jag. Sedan är det som säkerhetschef så att detta alltid är top of mind för oss, för vi jobbar ju ständigt med säkerhetsskydd och den typen av frågor. Sedan innebär det kanske mer att vi gör det här med en annan bakgrund nu. Med större vaksamhet.

– Och jag vill inte på något sätt förminska allvarligheten i detta, men man kan vara trygg och leva sitt liv som vanligt.

LÄS MER:Härryda fortsätter arbetet mot översvämningar

LÄS MER:Nya busspriser splittrar Härryda – så tycker resenärerna

ANNONS