Så påverkas Härryda kommun av Nato-medlemskapet

Efter en utdragen ansökningsprocess med Ungern och Turkiet som stoppklossar närmar sig Sverige en ny vardag som medlem i försvarsalliansen Nato. Men hur kommer det att påverka Härryda?

ANNONS

Enligt Lisa Nordahl, säkerhetsdirektör på Länsstyrelsen Västra Götaland, är det så kallade värdlandsstödet det som spelar störst roll för kommunernas del. Värdlandsstödet har varit i bruk sedan 2016, som en del i att Sverige har varit en så kallad Enhanced Opportunities Partner till Nato. Värdlandsstödet består av två delar: det militära och det civila. I praktiken innebär det att Sverige är ett värdland när utländska trupper besöker landet för att öva eller i händelse av höjd beredskap eller krigssituation.

– Värdlandsstödet är det som påverkar samhället mest och det påverkar kommunerna, till syvende och sist är det kommuner som de passerar eller uppehåller sig i, oavsett om det är en utländsk försvarsmakt eller ett stort gäng med brandmän eller någon annan civil funktion som kommer och ska stötta oss, säger Lisa Nordahl.

ANNONS

Det kan jämföras med något som redan har hänt, under skogsbränderna 2018:

– Vi har ett exempel från 2018 på den civila sidan när det var cirka 100 utländska brandmän som kom till en mindre kommun och de fick använda skolor för att de skulle ha någonstans att bo. Det handlar ju om mat och potatis, bränsle och såna saker, säger Lisa Nordahl och tillägger att det kräver planering från kommunernas sida.

Härryda kommun redan påverkat

Ett annat exempel på när värdlandsstödet har blivit omsatt i praktiken är militärövningarna Aurora som har ägt rum i Sverige de senaste åren. I dessa övningar har Göteborg med omnejd varit ett viktigt centrum på grund av infrastrukturen. Aurora 23 var planerad sedan många år tillbaka, men blev desto viktigare inför Sveriges eventuella inträde i Nato.

Försvarsmakten varnade bland annat för höjda ljudvolymer och begränsningar i trafiken och militärövningar ägde rum på flera platser runt om i länet.

Per-Arne Larsson, sektorschef på Härryda kommun, tycker att frågan om hur ett Nato-medlemskap skulle påverka Härryda ännu inte går att svara på.

– Sverige har ett värdlandsavtal sedan flera år tillbaka och under övningen Aurora 2017 övade Försvarsmakten på att ta emot utländska militära förband bland annat i Göteborgs hamn och Landvetter flygplats. Härryda kommun arbetar med att uppfylla det uppdrag som vi fått från regeringen via Länsstyrelsen och MSB, där har det inte kommit några nya direktiv utan vi jobbar med de uppdrag som finns utifrån att det civila försvaret ska stärkas, säger han och tillägger:

ANNONS

– Vi har ett uppdrag utifrån beslut i riksdagen och totalförsvaret, det vill säga både det militära försvaret och det civila försvaret ska byggas upp igen. Det är inget nytt i och med ett eventuellt Nato-medlemskap utan det finns där ändå.

För Härryda kommuns del kan förändringarna skönjas först i mitten av hösten, förutsatt att Sverige får ett fullvärdigt medlemskap i Nato. Men det råder ingen tvekan om att Härryda kommer fortsätta påverkas i och med värdlandsavtalet och Aurora-övningarna.

Kommunernas utmaning

Enligt Lisa Nordahl kommer planering vara en av kommunernas utmaningar, exempelvis hur man på bästa sätt ska ge husrum och mat till en stor grupp vars plats och göromål dessutom ska hållas hemlig, och hur kommunen påverkas av besöket.

– Vår lärdom är att det sker med kort varsel. Då behöver man vara förberedd innan..

Eftersom Härryda kommun huserar Landvetter flygplats finns det en risk att ta emot både varor och människor via luften.

– Det kan påverka på många olika sätt, det kan handla om transporter, eller vägar som blir fullbelamrade, säger Lisa Nordahl.

Informationssäkerhet är en annan prövning för kommunerna – att kunna kommunicera kring känsliga säkerhetspolitiska frågor kräver en viss standard. Exempel på en sådan hemlig uppgift kan vara om en utländsk trupp besöker Härryda och var de uppehåller sig. Det första steget för kommunerna i arbetet med detta är att se till att ha en bra säkerhetsskyddsorganisation med kunnig personal. Nordahl menar att kommunerna ligger efter med just sambandsmedel, men att det arbetas med frågan från nationellt håll.

ANNONS

– För att möta de här kraven så behöver man ha utbildad personal inom säkerhetsskydd och signalskydd.

Per-Arne Larsson får frågan om även Härryda kommun behöver arbeta med sina sambandsmedel.

– Vi har den utrustningen som länsstyrelsen kräver att vi ska ha, och den fungerar.

LÄS MER:Säkerhetsrisken Tiktok – så agerar Härryda kommun

LÄS MER:Erik arbetade på Nytidas gruppbostad Hjorten – såg mobbning, hån och bortslängd medicin

LÄS MER:Vad hände med Billy Nyqvist, Hällingsjö djurpark och lejonet Leo?

ANNONS