Larmet: Höga halter av farligt ämne i fiskar i Härryda kommun

Allmänheten bör inte äta egenfångad fisk från Västra Ingsjön, Lilla Issjön samt de tjärnar som ligger mellan Västra Ingsjön och Landvetter flygplats mer än max tre gånger per år. Detta efter att höga halter av ämnet PFAS uppmätts i abborrar till följd av diffusa utsläpp på flygplatsen.

ANNONS
|

Livsmedelsverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland har tillsammans med Härryda, Marks och Mölndals stad tagit fram tillfälliga rekommendationer för konsumtion av fisk från Västra Ingsjön, Lilla Issjön samt de tjärnar som ligger mellan Västra Ingsjön och Landvetter flygplats.

Anledningen är att EU:s rekommendationer för PFAS i animaliska livsmedel sänktes 2020 efter nya upptäckter om ämnets skadliga effekt på människor. Undersökningar som statliga Swedavia har gjort visar att abborrar i Västra Ingsjön, liksom flera andra vattendrag nära Landvetter, innehåller för höga halter av PFAS – vilket Mölndals-Posten har rapporterat om.

Uffe Schultz är länsmiljöingenjör på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Han förklarar att rekommendationen baseras på Livsmedelsverkets bedömning som gjordes för några veckor sedan.

ANNONS

– Och nu har vi stämt av med kommunerna och det är den formuleringen som Härryda kommun, Mölndal och Marks kommun delar. Det är för att det ska vara tydlig kommunikation, säger han.

Diffusa källor till utsläppen spåras till Landvetter flygplats

PFAS är ett samlingsnamn för flera ämnen som är fett-, smuts- och vattenavvisande och används i en mängd olika produkter, bland annat kosmetika och impregneringsprodukter för skor. Fram till och med 2008 fanns ämnet PEFOS i brandskum. Därför släpptes det ut i i samband med att Swedavia, dåvarande Luftfartsverket, utförde brandövningar. Åtgärder sattes in efter att den specifika övningsplatsen undersökts.

– Man samlar in allt mark- och grundvatten i en reningsanläggning och renar det innan man släpper ut det. Den anläggningen har varit på plats sedan 2010, säger Uffe Schultz länsmiljöingenjör på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Men undersökningar visar att det fortfarande läcker någon annanstans ifrån inom flygplatsens område. Därför utreder Swedavia saken vidare.

– De arbetar efter en handlingsplan som de har som är uppdelad i tre faser. Nu är de i fas två som är utredningsfasen och där ska de identifiera mer diffusa källor. I fas tre kommer man till åtgärder. Då ska de ta fram konkreta förslag på vad de kan göra för att minska spridningen, säger han.

ANNONS

Det arbetet kommer att pågå in på 2024.

Den andra utredningen handlar om att gädda och abborre i konsumtionsstorlek ska fiskas upp och tas prover på. Provtagningen kommer att utföras under hösten och nya kostrekommendationer bör kunna ges i början av nästa år, enligt Schultz.

Härryda kommun följer utvecklingen.

– Vi för en dialog ihop med Länsstyrelsen och Swedavia. Det är ju Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet som ställer krav på Swedavia. Vi blir involverade i vissa delar utifrån att ta fram lokalt underlag som Swedavia behöver för fortsatt arbete, säger Tomas Gideflod miljöskyddsinspektör.

Enligt Länsstyrelsen finns det inget skäl till att vara rädd för att bada i Västra Ingsjön eller Lilla Issjön.

– Nej, det behöver man inte vara för halterna i vattnet är inte så höga att det är risker med det. Det tas inte upp i huden eller något sådant men eftersom ämnet tas upp i fisken ackumuleras de och då blir det höga värden i fisken, säger Uffe Schultz.

Det här är PFAS

PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor ämnesgrupp på mer än 10000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön.

Källa: Härryda kommun

LÄS MER:Hällsnäs nominerat till hållbarhetspris

LÄS MER:Beskedet från högsta instans: Avverkning i Landvetter måste utredas på nytt

LÄS MER:Härryda kommun misstänker avtalsbrott från Nytida

ANNONS