Härryda kommun misstänker avtalsbrott från Nytida

Trots att Härryda kommun misstänker försummelse och bristande tillsyn av boende på Hjortens gruppbostad i Mölnlycke har inte kommunen gått på djupet för att undersöka om misstankarna stämmer. Först när Härryda-Postens inledde vår granskning genomförde kommunen ett oanmält besök på boendet – där Nytida fick välja vilken personal som skulle utfrågas.
– Om det är sant eller inte bedömer vi inte, säger beställarenhetens chef Martin Filin Karlsson, efter att kommunen färdigställt sin första uppföljning.

Enes Mehmedagic

Härryda-Posten har tidigare rapporterat att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fick tre tips gällande Hjortens gruppbostad i mitten av mars. Två av dem blev till anmälningar hos Ivo. Boendet drivs av det privata bolaget Nytida. Myndigheten avslutade sin utredning utan åtgärd, men skickade två av ärendenavidare till Härryda kommun och påminde om kommunens skyldighet att undersöka klagomålen.

Sektorn för socialtjänst i Härryda kommun inledde då en särskild avtalsuppföljning som färdigställdes i juni. Rapportens resultat visar att kommunen misstänker flera brister i omsorgen på Hjortens gruppbostad i Mölnlycke.

– Vi har inte tillräcklig grund för att hävda bristerna, utifrån det vi känner till idag skulle det inte hålla i en tvist. Och om det är sant eller inte bedömer vi inte, säger beställarenhetens chef Martin Filin Karlsson.

Om misstankarna stämmer skulle uppgifterna utgöra avtalsbrott på flera punkter från Nytida. Däribland mot kraven på åtagande och kompetens. Trots detta avslutades ärendet av Härryda kommun.

Visst stöd för flera brister

Vid tiden för intervjun framkommer det heller inte huruvida kommunen tänkt vidta några åtgärder för att undersöka sanningshalten i de misstänkta bristerna.

Härryda-Posten träffade Martin Filin Karlsson och sektorschefen Malin Johansson i slutet av juni. I stället för att svara på reporterns frågor om deras bedömning, hänvisade de till uppföljningsrapporten vid flera tillfällen.

I rapporten går det att läsa att det finns ett visst stöd för att vårdtagarna glöms bort i sina lägenheter, samt att de saknar den tillsyn och sociala kontakt som de behöver. Dessutom finns det uppgifter om att vissa boende har fått sova på plastmadrasser och saknat sängkläder. Kommunens bedömning är dock att synpunkterna har tagits om hand enligt gällande föreskrift.

– Vi har inte tillräcklig grund att hävda avtalsbrott. Det innebär att vi inte har flera olika källor som ger oss samma bild. Vi har två anonyma uppgifter från IVO som säger det, säger Martin Filin Karlsson.

Han förklarar att kommunen behöver mer belägg än enbart uppgifter till IVO för att kunna påvisa att misstänkta brister faktiskt föreligger.

– Det kan vara olika stöd. Vittnesmål är alltid det bästa.

Har ni jobbat för att få fram vittnen?

– Vi efterforskar inte källor som vill vara anonyma.

I den särskilda avtalsuppföljningen ingick bland annat ett besök på Hjortens gruppbostad och en intervju med verksamhetschefen Maria Hultén.

– Vi tittar på om det är stökigt, rent, städat, lugnt mellan personal och vilken personal som finns. Hur brukarna mår, och om de är hela, rena och klädda. Man är uppmärksam på saker. Men vårdtagarna bor i sina egna bostäder och där kan vi inte gå in hur som helst utan tillstånd, säger Martin Filin Karlsson.

Kommunen frågade aldrig vårdtagarnas företrädare om tillstånd för att inspektera bostäderna. Det initierades heller inte dialog med varken skyddsombud eller annan personal, trots att det i uppgifterna till IVO står att ”personalen tvingas arbeta extremt underbemannat.”

Osanna uppgifter enligt Nytida

I mötesanteckningarna från intervjun går det att läsa att Hjortens verksamhetschef Maria Hultén menar att de inkomna klagomålen är osanna. Däremot uttrycker hon förståelse för att mobbning omnämns då det uppges finnas en rådande personalkonflikt.

I ett e-postmeddelande till tidningen skriver verksamhetschefen att kommunen “inte har några synpunkter på verksamheten efter att ha sett över den.” Till kommunen förklarar hon att Nytida ser allvarligt på klagomålen och presenterar ett par åtgärder – däribland granskning av avvikelser under 2022 och två nya tillsvidareanställningar.

Under utvärderingsprocessen begärde Härryda kommun in dokument såsom riskanalyser, personallistor och genomförandeplaner. Dessutom involverades den medicinskt ansvariga sjuksköterskan och den socialt ansvariga samordnaren.

– Vi begär in en hel del dokument som vi kontrollerar. Vi pratar med vår handläggarenhet och de kan välja att göra en individuppföljning. Vi pratar med patientansvarig sjuksköterska och vad den personens bild är, säger Martin Filin Karlsson.

Härryda kommun har möjlighet till flera olika åtgärder

Ett par dagar efter intervjun skickar Härryda-Posten två följdfrågor till sektorschefen Malin Johansson på Härryda kommun. Den ena lyder:

Anser du att anhöriga till vårdtagarna kan vara trygga med att deras närstående får adekvat vård och omsorg på Hjortens gruppbostad?

“Vårt fokus är att alla som bor på ett LSS-boende i Härryda kommun, oavsett om det är på Hjortens boende eller på ett kommunalt boende, ska få bra omvårdnad. Nytida har åtagit sig att följa avtalet för Hjorten och kommunen har ett ansvar i att följa upp och säkerställa att avtalet följs.“

Kommer du och sektorn för socialtjänst att vidta några specifika åtgärder för att undersöka om de påstådda avtalsbrotten från Nytidas håll stämmer?

“När kommunen får in anmälningar bedöms de alltid utifrån avtalet. Dels kan en särskild avtalsuppföljning genomföras men de kan även ligga till grund för hur den fortsatta avtalsuppföljningen bedrivs. Jag vill inte gå in på specifika åtgärder i detta fallet.”

Inom ramen av avtalen mellan Nytida och Härryda kommun kan kommunen utföra uppföljningar och kontroller genom bland annat egenkontroll, oanmälda tillsynsbesök, stickprovskontroller, och som i detta fall särskilda avtalsuppföljningar.

Kommunen kan häva avtalet om bristerna är sanna

I ett mejl till Härryda-Posten förklarar Martin Filin Karlsson att kommunen utfört två processer som kan likställas med särskilda avtalsuppföljningar, utöver denna aktuella uppföljning och den planerade avtalsuppföljningen som skedde år 2021.

I ett annat mejl skriver Filin Karlsson:

“Det är också viktigt att framhålla att den rapport en särskild avtalsuppföljning resulterar i inte innebär en formell avskrivning av inkomna synpunkter”, och förklarar att uppföljningarna i stället kan påverka hur kommunen sköter sitt ansvar i den fortsatta avtalsrelationen med Nytida.

Under intervjun i juni berättar Malin Johansson, sektorchef på Härryda kommun, att hon förlitar sig på att Nytida är transparenta i sina uppgifter till kommunen.

– Det måste vi förutsätta om vi har ett avtal med någon. Skulle vi märka att något inte stämmer, så tar vi tag i det, säger Malin Johansson under intervjun och Martin Filin förklarar vidare:

– Om man inte är det och man kan påvisa det så är i sig ett avtalsbrott också.

Avtalet mellan Härryda kommun och Nytida gäller fram till 31 mars 2024. Härryda kommun har möjlighet att förlänga avtalet med ytterligare tre år och ska fatta beslut senast sex månader innan nuvarande avtal löper ut.

Vid ett avtalsbrott har kommunen möjlighet att häva avtalet.

På frågan om hur Härryda kommun ser på framtiden i förhållande till avtalet, säger Malin Johansson:

– Det är en annan process, som vi ännu inte startat.

Härryda kommun har betalat 45,4 miljoner kronor till Nytida sedan avtalsstarten i april 2020.

Fotnot.

En vecka efter Härryda-Postens intervju med Martin Filin och Malin Johansson genomförde kommunen ett oanmält besök på Hjortens gruppbostad.

Kommunen genomförde intervjuer med tre personer ur personalstyrkan, där Nytida valde ut vilka som skulle bli intervjuade. Intervjuerna fokuserade bland annat på om bemanningen är tillräcklig och om personalen var insatta i brukarnas genomförandeplaner.

Artikeln har uppdaterats.

LÄS MER:Härryda kommun behöver fler familjehem – ett finns i Rävlanda

LÄS MER:Drabbade Landvetterbor får tillfälliga hem hos Förbo

LÄS MER:Pixbo Wallenstam byter namn – till Pixbo IBF och IBK