Hällsnäs nominerat till hållbarhetspris

Nu är Hällsnäs Hotell & Restaurang nominerad till ännu ett pris, denna gången för sitt hållbarhetsarbete.
– Ett papper på att vi gör rätt, säger hotelldirektören Åsa Viken på Hällsnäs Hotell & Restaurang.

ANNONS
|

Från klarhet till klarhet. Hällsnäs Hotell & Restaurang utanför Mölnlycke fortsätter att uppmärksammas. Den här gången är det Turistrådet i Västsverige som nominerat hotellet till utmärkelsen Årets Hållbarhetskliv.

– Det känns fantastiskt trevligt, säger hotelldirektör Åsa Viken när Härryda-Posten ringer upp och lägger till:

– Det är ett papper på att vi gör rätt och att det är roligt att andra uppmärksammar det.

Hällsnäs arbetar på flera olika sätt med hållbarhet.

– Vi tänker hållbarhet inte bara som ekologiskt och närproducerat, men vi är ju självförsörjande på mycket. Dessutom byter vi ofta meny och anpassar våra råvaror efter säsong.

ANNONS

I sin delkategori i Göteborgsregionen ställs Hällsnäs mot Öckerö kommun, där motiveringen för Hällsnäs lyder:

”Hällsnäs etablering av Restaurang Signum är en djärv och målmedveten satsning på hållbarhet och kvalitet. Det holistiska tillvägagångssättet omfattar allt från egenodlade råvaror och samarbeten med kvalitetsproducenter, till minimering av matsvinn och god personalvård. Restaurang Signum är en lysande förebild i sin strävan att skapa en matdestination värd en resa.”

Hållbarhet även i rekrytering

Åsa Viken pratar också om att ha hållbarhet i personalförsörjningen.

– Vi letar i närområdet efter personal. Vill vill gärna ha ungdomar som bor i närheten, exempelvis. Det är så vanligt inom restaurangbranschen att ungdomar blir inslängda och får göra alldeles för många timmar och så vill de inte jobba inom vår bransch längre. Men om man ger ungdomarna lite lagom med timmar, satsar på dem långsiktigt så är de till slut är en i gänget. Då kan de återkomma nästa säsong. Det blir nästan som en skola. Det tjänar man på. Det blir hållbarhet för vår verksamhet, berättar Viken.

Andra inslag av hållbarhet är att Hällsnäs har sitt eget reningsverk och att verksamheten arbetar aktivt för att väga mat och ingredienser för att ha koll på matsvinnet, enligt konceptet Generation Waste. Framför allt företagskunder är intresserade av hållbarhetsprofiler, enligt Åsa Viken som även bedömer Hällsnäs vinstchanser som stora.

ANNONS

Finalen avgörs i november.

Bedömningskriterier Årets hållbarhetskliv

• Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt

• Bra för både boende och besökare

• Fler besökare när och där det inte är fullt

• Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter

De nominerade skall ha tagit påtagliga kliv inom någon/några av Hållbarhetsklivets principer under det senaste året/åren.

Källa: Turistrådet Västsverige

ANNONS