Lägst andel bidragsförsörjda i Härryda på åtta år

Härryda har lägst andel bidragsförsörjda i Västra Götalands län, visar ny statistik från SCB.

ANNONS
|

Antalet personer som får ekonomiskt bistånd och bidrag i Härryda kommun har inte varit så lågt på åtta år, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån. Det totala antalet bidragsförsörjda personer i Härryda är därmed det lägsta sedan 2014.

Minskningen under 2022 låg på åtta procent. Sammanlagt fick 1 901 personer bidragsförsörjning – motsvarande 8,7 procent av invånarna i arbetsför ålder.

SCB rapporterar att antalet bidragsförsörjda har minskat stadigt sedan mitten av 1990-talet, förutom enskilda år. Minskningen sedan 2014 motsvarar minskningen 16 procent.

— Vi ser en sådan utveckling även i Härryda. Antalet har minskat med 12 procent. Fjolårets nivå var den lägsta sedan åtminstone 2014, säger Johanna Frodell, utredare på SCB, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Lägst andel i hela länet

Sjukpenning är den största ersättningsformen i Härryda kommun. SCB rapporterar att endast tre procent av alla helårspersoner, alltså de personer som skulle kunna försörjas med ful ersättning under ett år, genom sjukpenning.

– En lägre andel av befolkningen i arbetsför ålder försörjs av bidrag i Härryda än i landet som helhet. Det är främst färre personer som försörjs av arbetsmarknadsåtgärder, säger Johanna Frodell i SCB:s pressmeddelande.

Härryda är med nio procent den kommun i Västra Götalands län med lägst andel av invånarna som är försörjda av sociala ersättningar och bidrag. Det förklaras bland annat av att Härryda är en pendlingskommun nära storstaden Göteborg.

Fakta om bidrag

De sociala ersättningarna och bidragen består av sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning.

Källa: SCB

LÄS MER:Härrydas ungdomar om Earth Hour: ”Jag tror det är för sent för att fixa det”

LÄS MER:Ingen effekt på vattenkvalitén efter oljeutsläppet

LÄS MER:Fällning av träd på Bocköhalvön upprör: ”Värdefullt område”

ANNONS