Ingen effekt på vattenkvalitén efter oljeutsläppet

Vattenkvalitén där vatten pumpas för att sedan bli dricksvatten har inte påverkats av oljeutsläppet som upptäcktes i Mölndalsån.

ANNONS
|

Under måndagen upptäcktes ett oljeutsläpp som rann ut i Mölndalsån i centrala Mölnlycke från en dagvattenbrunn. Räddningstjänst, saneringsbolag och kommunen var på plats och stoppade utsläppet med länsar som lades ut i vattnet.

– Jag har precis varit där och tittat och det ser bättre ut,. Det finns ingen synlig hinna längre. Samtidigt så har det precis regnat och kommit mycket vatten vilket gör att det är svårt att se, men det är troligtvis bättre, säger Linda Östberg, miljöskyddsinspektör.

Länsarna som är utlagda för att fånga in utsläppet ligger fortsatt kvar.

Testar vattnet varje dag

Efter utsläppet har Kretslopp och Vatten tagit vattenprover på olika platser för att säkra att utsläppet inte påverkar vattenkvalitén på platser som används vid utvinning av dricksvatten.

ANNONS

– Vi har testat vattnet varje dag sedan utsläppet. I början av veckan visade prover vid utsläppspunkten att det sannolikt var petroleum som läckte ut, säger Josefin Abrahamsson, avdelningschef på dricksvattenproduktion.

Vatten från Rådasjön pumpas för tillfället ut för att förflyttas till Delsjön och användas för för dricksvatten, vilket normalt görs delar av året.

– Vi har utökat provtagningen på grund av utsläppet för att säkerställa råvattenkvalitén. Än så länge har det sett bra ut vid Rådasjön, säger Josefin Abrahamsson.

Källan till utsläppet inte hittat

– Nej, vi har tyvärr inte hittat källan till utsläppet. Vi har följt dagvattenledningarna uppströms och utrett om det finns några möjliga föroreningskällor, men vi har inte upptäckt något. Vi fortsätter att jobba med det, säger Linda Östberg, miljöskyddsinspektör och tillägger:

– Vi ser allvarligt på att det rinner ut i en dricksvattentäkt.

LÄS MER:Utsläpp i Mölndalsån i centrala Mölnlycke

LÄS MER:Mängder av våtmarker med restaureringsbehov i Härryda – hittills inget påbörjat

LÄS MER:Kommunen får miljonstöd för förebyggandet av översvämningar

ANNONS