Härrydas ungdomar om Earth Hour: ”Jag tror det är för sent för att fixa det”

Under lördagskvällen inträffar Earth Hour, med uppmaningen att släcka ner en timme som en symbolhandling för att värna miljö och klimat. Härryda-Posten tar pulsen på några av de som har att leva med dagens klimatinsatser – ungdomarna.
– Jag tror det är för sent att fixa det, men jag tror inte det är för sent att stoppa det, säger Nicholas Andersson, 18.

ANNONS
|

Enligt Världsnaturfonden WWF är Earth Hour världens största miljö- och klimatmanifestation med flera miljoner som deltog förra året, både privatpersoner och verksamheter. Runt om i hela världen deltar städer och företag för att signalera till beslutsfattare att agera för den biologiska mångfalden genom att släcka ner en timme under lördagskvällen, med start klockan 20:30.

Givet att klimatmanifestationen handlar om att ta ansvar för framtiden begav sig Härryda-Posten till Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke för att ta pulsen på tre ungdomar: Simon Nordström, Elias Törnkvist och Nicholas Andersson, studerande på tekniklinjen.

Vad är era åsikter om Earth Hour?

– Jag tycker väl det är en bra grej egentligen. Det påminner om att inte ta allt för givet, elektricitet i alla fall, att det är begränsat. Det är ju en förnybar källa men det kostar att tillverka och att det används så frekvent varje dag, säger Simon Nordström, 19 och fortsätter:

ANNONS

– Inget är oändligt.

– Det har blivit lite mer sånt på senaste året i alla fall, att släcka lamporna när man går ut ur rum och kanske inte duscha lika länge och pappa har stängt av, det är lite kallare hemma nu också, säger Elias Törnkvist, 18.

– Jag har aldrig varit en grov miljöperson som säger ”du ska göra så här och så här”. Men jag har ändå alltid velat göra min lilla grej för påverkan, så jag gjorde det även innan, säger Nicholas Andersson, 18.

Har ni tänkt något kring er egen framtid utifrån klimatutmaningarna?

– Jag har inte tänkt på det så mycket, för jag tror inte att jag kommer bli påverkad av det inom min livstid. Men kanske inom typ en till två generationer, då tror jag det kommer bli verkliga förändringar, säger Nicholas.

– Framtida generationer, typ barnbarn och vidare kommer man se en ganska skarp skillnad från nutid och framtiden liksom. Jag tänker mest på hur världen ser ut, isarna smälter, om någon generation är hela isarna borta, säger Simon.

– På mitt sommarställe när jag fiskar har jag märkt att det finns mindre fisk och det är ganska dött över allt, och mycket algblomning och såna saker, säger Elias.

ANNONS

Klimatförsämringen är fortfarande avlägsen för ungdomarna

Alla tre säger att klimatutmaningen inte är dagligt närvarande i deras vardag, men att klimatförsämringarna gör sig påminda från tid till tid.

– Jag skulle säga nej egentligen. Det är problem som är så distant på något sätt, det är ingenting man tänker på varje dag men ibland så kommer det upp, säger Simon.

– Jag tänker ändå på det kanske någon gång i veckan, inte varje dag och inte jätteofta men det kommer ändå upp, säger Elias.

Elias menar att nyheter om naturkatastrofer med översvämningar i utvecklingsländer med efterföljande flykt kan få honom att fundera över klimatutvecklingen.

– Jag tror också det är huvudproblemet varför folk inte tänker på klimatförändringar hela tiden, att det inte påverkar just oss för folk allmänt kanske tänker ”då behöver inte jag oroa mig för det just nu”, säger Nicholas.

– När vi har en vanlig skoldag är det inte direkt så att vi tänker klimatförändringar. Så det måste ju komma som ett tecken nästan så att man ska börja tänka på det, avslutar Nicholas.

LÄS MER:Fällning av träd på Bocköhalvön upprör: ”Värdefullt område”

LÄS MER:Ingen effekt på vattenkvalitén efter oljeutsläppet

LÄS MER:Glädjefest i Wallenstam Arena när Pixbo vann mot Kalmarsund

ANNONS