Hon är ekonomen som tröttnade – drejar nu på heltid

Hon var ekonomichef och business controller på it-bolag. Men hon valde bort siffror och budgetar för att istället jobba med keramik.
– Jag ångrar mig inte, säger Hindåsbon Heli Gading, som nu drejar på heltid.

ANNONS

I hennes hus i Hindås har hon en liten studio där det ryms en drejskiva och en ugn. Där sitter hon om hon inte behöver göra större beställningar.

– Man glömmer både tid och rum, det är otroligt meditativt. Man försvinner in i det man gör. Två, tre timmar kan flyga iväg, berättar Heli Gading, som för fyra år sedan tog ett livsavgörande beslut.

Hon valde då att fokusera på ett liv som keramiker, istället för ekonom.

– Jag hade helt fantastiska kollegor. Men jag jobbade nästan 50-60 timmars veckor.

Hon har tidigare i livet tagit tjänstledigt ett år för gå en keramikutbildning i Göteborg, men sedan fick keramiken ligga på hobbynivå. Hon gick tillbaka till sin vanliga tjänst.

ANNONS

– Jag hade fyra barn och bostad, så fanns inte en chans att gå ner i tid.

Heli Gading utanför sin keramikbod, som står vid huset där hon bor.
Heli Gading utanför sin keramikbod, som står vid huset där hon bor. Bild: Julia Kero

”Hade drejskivan och ugnen, men jag hade inte tiden”

Idén till att sadla om kom när barnen var utflugna och några personer undrade om hon inte kunde ta upp lite beställningar.

– Jag hade drejskivan och ugnen som bara stod där, men jag hade inte tiden. Jag jobbade och hade allt runtomkring, berättar Heli Gading.

Men ett frö hade börjat gro så smått. Sedan skedde en stor förändring på hennes dåvarande jobb, It-företaget hon arbetade på blev uppköpt av ett större.

– Jag drogs mot att få jobba med keramiken, hantverken och det lugnet. På det mindre bolaget var det familjekänsla, det var en glädje att gå till jobbet även om det var mycket att göra.

Hon arbetade på det större bolaget innan hon sadlade om. Och hon vet med säkerhet vad som är det bästa med det beslutet.

– Jag kan bestämma över mig själv. Jag kan lägga upp dagen som jag vill ha det och hur många timmar jag vill sitta och skapa. Jag styr min egen tillvaro.

Upptäckte en vilande konstförening i Hindås – nu är den igång

Heli Gading har, förutom den lilla studion hemma, tillgång till en verkstad i Hindås centrum, där hon tidigare hade en inredningsbutik parallellt med sitt tidigare jobb.

ANNONS

Hon hade upptäckt att det funnits en gammal konstförening vid namn ”Form & Bild ” på orten.

– De hade akvarellmålning, väveri, keramik, all möjligt hantverk. Men föreningen hade blivit av med sin lokal, och blev därför vilande. Det visade sig att drejskivan hade hamnat hemma hos en person, och ugnen hos en annan.

Tillsammans med Mette Waldrop startade hon igång den igen, under namnet Bild & Form Keramikverkstad. De huserar nu i hennes gamla lokal, och hon delar utrymmet med fjorton andra keramiker.

– Vi har åtta drejskivor, två keramikugnar och vi har kurser där också.

Hon är glad över att hon tog beslutet att satsa mer på keramiken.

– Det är inte hetsen och stressen som när man jobbar intensivt i stora bolag. För att förstå känslan kan man tänka sig hur det blev under pandemin. Det blev som en bromskloss. Man varvade ner. Jag tar beställningar, håller kurser, säljer lite i boden. Det är helt perfekt. Och de andra keramikerna har blivit mina nya kollegor.

Fullt fokus. Dottern har fotat Heli Gading när hon arbetar vid drejskivan.
Fullt fokus. Dottern har fotat Heli Gading när hon arbetar vid drejskivan. Bild: Julia Jones

Har börjat testa en japansk bränningsteknik: ”Du blir aldrig fullärd”

Hon är medveten om att det inte är alla som kan göra ett karriärsbyte liknande som hon gjort. Men hon vill ändå slå ett slag för att det är viktigt att ha ett meningsfullt privatliv.

ANNONS

–Jag tror inte att det är så ovanligt att hålla på med något konstnärligt, exempelvis på sidan av något helt annat. Det är viktigt att kunna stå på två ben. Jag hade ju lyxen att kunna göra det här valet. Och sedan är det så stor efterfrågan på keramikkurser. Folk vill hålla på med hantverk. Det är sådant sug så det är inte klokt.

Vad tänker du att det beror på?

– Jag vet inte om det är att folk är så otroligt stressande. Det här är ju ett sätt att koppla av. Man får en stolthet när man åstadkommit något själv.

Och om en del tror att dreja är enkelt, så vill hon hävda motsatsen.

– Det är inte bara att ta en klump lera, doppa i glasyr och sedan är det klart. Jag har fått läsa på lite kemi för att veta hur jag ska blanda olika glasyrer och lära mig om temperaturer, och hur ugnarna ska användas, säger hon och fortsätter.

– Aldrig trodde jag att det var så mycket. Du blir aldrig fullärd. Och jag fortsätter utvecklas. Jag har börjat med raku, det är en japanskt bränningsteknik som man bränner utomhus med en gasolbrännare i en värmeisolerad oljetunna. Resultatet blir krackelerat gods. Det är ett annat uttryck kan man säga.

ANNONS

Vad ska man tänka på om man vill börja dreja?

– Det är dyrt i början. En ugn i mellanstorlek kan kosta 40 000 - 50 000 kronor, och en drejskiva på kanske 15 000 och så är det lite verktyg, glasyr och lera. Men jag rekommenderar att börja med kurser, många känner att det räcker så.

LÄS MER:Landvetterbo låste ute kvinna från hennes lägenhet – bebis var kvar i den

LÄS MER:Misshandel på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke

LÄS MER:Hennes keramikbod är öppen dygnet runt: "Folk är fantastiska”

ANNONS