Hennes keramikbod är öppen dygnet runt: "Folk är fantastiska”

En av Sveriges minsta keramikaffärer finns i Hindås. Den har aldrig stängt. Och är helt utan personal.
– Jag tänkte ”gud vad härligt”. Så här ska det vara, säger Heli Gading, som hoppas att konceptet sprider sig.

ANNONS
|

Uppe på en kulle med utsikt mot en sjö. Alldeles bredvid en smal landsväg med hästhagar. Nära Heli Gadings hem. Där står den lilla keramikboden, som aldrig stänger.

– Det är numera belysning fram till halv tio på kvällen. Jag vet att jag har haft folk som har varit där inne och handlat vid 21-tiden. Det är kul, säger Heli Gading, som är keramiker och säljer sina egna hantverk i dygnet runt-shoppen.

I den lilla boden står glaserade keramikmuggar och annat på hyllor. Hon har lagt in påsar och omslagspapper. Har någon en fråga kan de skicka sms.

– Jag fick precis att det var en person som ville ha mer kannor. Så jag håller på att dreja fler kannor, berättar hon.

ANNONS

Fick idén på en resa i Norge – köpte bröd i ett bageri utan anställda

Idén till att sälja keramik i en obemannad bod fick Heli Gading i Norge.

– Jag var lite sugen på att ha någon typ av försäljning vid gården. Så var jag inne i ett bageri i ett litet timmerhus i Norge. Det var vetelängder och bröd i hela hytten. Och jag minns att jag tänkte ’Men ... Var är personalen?’.

Plötsligt såg hon lappen.

– ”Lägg pengarna i skålen när du handlat” stod det. Så vi tog våra bröd och lade pengar i skålen. Och jag bara blev så ”herregud vad härligt! Jag vill också ha något sådant här! Inte något litet skåp, utan ett litet hus”.

Sagt och gjort. Hon hittade en redskapsbod.

– Jag målade och tapetserade den. Vi byggde veranda, satte blommor och så blev resultatet så här till slut. I vintras tänkte jag ”oj, hjälp, vi behöver ju belysning”. Så vi drog kablar.

Vilka reaktioner har du fått?

– Många har sagt att den är så gullig när de är ute och går med hunden. Det är toppen på alla sätt och vis.

Du har inte varit med om att någon stulit något?

– Nej, peppar, peppar det har jag inte. Jag är inne och fotar i butiken så att jag har koll på vad jag har. Sedan vet jag ju att det är en risk jag tar.

ANNONS

För att gå och kika på vad som finns i den lilla obemannade butiken öppnar man först en gårdsgrind, sedan tar man några steg över en liten träaltan och därefter är det en entrédörr in till det lilla huset. Boden står på tomten och kan ses från Heli Gadings hus.

Heli Gading menar att det är en fördel att man inte bara kan åka förbi och ”sträcka ut handen och ta”.

– Det kan ju stoppa tillfälligheter. Men jag har inte råkat ut för något. Folk har varit helt fantastiska.

Försöker få fler att våga öppna obemannade gårdsbutiker

Sedan i juni har hennes lilla butik varit öppen. På sommaren är det många som passerar den lilla boden då de åker till Neflo badplats i närheten, berättar Heli Gading.

– Den är jätteuppskattad. Folk tycker att det är supertrevligt. Jag försöker få fler att köra igång. ”Försök att ha något liknande”, har jag tipsat andra.

Är du nyfikna på vilka som handlar i boden?

– Det var faktiskt en som sa att du måste ha en gästbok. Men jag brukar få kommentarerna på Swish istället. ”Vilken härlig idé” kan de skriva.

Men hon vet att hon har haft en del långväga gäster också.

– Det var tyskar som var där i somras som inte kunde handla för att de inte hade Swish. En granne sa att de var helt förtvivlade. Så jag har skickat muggar och tallrikar ner till henne.

ANNONS

Är folk intresserade av keramik, tycker du?

– Ja! Det är de. Nu efter pandemin drejar jag på för fullt igen. Många köper till exempel muggar som presenter istället för att ta med blommor, säger Heli Gading.

LÄS MER:Moderaterna föreslår civilklädda kontrollanter hos Västtrafik

LÄS MER:Bedragare låtsades vara kvinnas barn

LÄS MER:Personuppgifter i LSS-ärende var synliga – kommunen anmäler sig själv

ANNONS