Härryda kommun långt efter i klimatrankingen: ”Tråkigt”

FN:s klimatpanel IPCC larmar om katastrofala konsekvenser om världens länder inte agerar omedelbart. I en del av Sveriges omställning ska landets kommuner också arbeta mot målen i Agenda 2030. Men på den punkten halkar Härryda kommun efter.
– Vi har ambitionen att ligga högt, så det är tråkigt, säger Deria Abda Amin, utvecklingsledare för miljö i Härryda kommun.

ANNONS
|

”Möjligheten för att säkra en beboelig och hållbar framtid för alla krymper i snabb takt”. Det skriver författarna till den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC.

Rapporten, som släpptes under måndagen, innehåller flera dystra framtidsprognoser. Rapporten bedömer bland annat att det är osannolikt att 1,5-gradersmålet kommer hållas. Målet anger den nivå av global uppvärmning som världen måste förhålla sig till för att klimatförändringen ska kunna hanteras.

En av dem i kommunen som har till uppgift att konkretisera de högt ställda målen är Deria Abda Amin, utvecklingsledare för miljö i Härryda kommun. Hans arbete handlar i mycket om att skapa en systematik för hur förvaltningen ska jobba med miljö- och klimatfrågor.

ANNONS

– För oss tjänstemän är detta ytterligare ett bevis och någonting att hänga upp våran argumentation på när vi skriver våra planer och strategier, säger Deria Abda Amin när han tar emot Härryda-Postens reporter på sitt kontor.

Bakom sin skrivbordsplats hänger en poster med målen för Agenda 2030. Målen togs fram 2015 av FN:s medlemsländer och bland målen finns den högt ställda ambitionen att lösa klimatkrisen – inom sju år.

– Det kan innebära allt ifrån att vi jobbar med checklistor, med utbildningar. Men sedan är det också framtagande av planer, strategier och andra styrande dokument, berättar han.

Deria Abda Amin, utvecklingsledare för miljöfrågor på Härryda kommun.
”Något som var väldigt tydligt i nya IPCC-rapportern, är att det är utsläppen som faktiskt kommer få bägaren att rinna över. Och vi jobbar väldigt mycket med utfasning av de fossila bränslena” säger Deria Abda Amin. Bild: Malte Just

Rankingen är ”missvisande”

Enligt tidningen Aktuell hållbarhet som rangordnar landets ”miljöbästa” kommuner, är Härryda långt ifrån de bästa. I sin årliga ranking undersökts hur bra kommunerna integrerar klimat- och hållbarhet i sina verksamhet genom en enkätdel, en genomgång av extern data samt en del kopplad till klimatdata.

I den senaste undersökningen hamnar Härryda kommun på plats 171 av 290. På listan över jämförbara storstadskommuner och kommuner kring storstäder hamnar Härryda på plats 40 av 46.

– Naturligtvis är det tråkigt. För vi har ambitionen att ligga högt. Inte bara i den här rankingen, men i andra rankningar också. Så vi behöver ju bli bättre, säger Deria Abda Amin.

ANNONS

Hur kommer det sig att kommunen hamnar så långt ner?

– Vi gör mycket som är bra redan idag. Grejen med rankningen och kanske specifikt den här är att vi jobbar med de här frågorna men vi kanske inte kan svara ”ja” på grund av att vi inte jobbar enligt den kravbilden eller metodiken som enkäten efterfrågar.

Så det här resultatet är missvisande enligt dig?

– På sätt och vis är det missvisande. De frågorna där vi svarat ”nej” på frågan om vi har ett systematiskt arbete gällande det ena eller andra, det nej:et behöver inte innebära att vi inte gör någonting, men vi kan inte svara ”ja” för att vi inte arbetar enligt den metoden som enkäten efterfrågar. Allt som oftast gör vi saker.

När ni exempelvis svarar ”nej” på frågan om det finns ett systematiskt arbete för att minska energianvändningen i kommunala verksamheter, finns det i själva verket det?

– Det är samma sak där. Vi jobbar inte enligt den metodiken som man eftersträvar i den här enkäten. Det samma gäller egentligen matsvinn – det är en fråga där vi kanske är bäst i klassen. Men vi kan inte svara ja på den frågan för att vi jobbar inte enligt den metoden som enkäten efterfrågar, säger Deria Abda Amin.

ANNONS

”Vi behöver skynda, men skynda långsamt”

Enligt rankingen är Malmö bäst i Sverige. Härryda kommun blir också frånsprungna av sina grannkommuner. Endast Bollebygd hamnar efter.

– Jag kan inte uttala mig om hur andra kommuner jobbar. Men jag tror kommunerna jobbar på olika sätt, kanske har man olika geografiska förutsättningar som gör att man måste jobbar med en fråga mer än en annan. Så det tror jag är svaret snarare än att vi inte tar frågan på allvar, säger Deria Abda Amin om hur det kommer sig att grannkommunerna hamnar före.

Hur ska Härryda bli bättre?

– Vi har en ganska god struktur med planer som sträcker sig till 2030. Något som var väldigt tydligt i nya IPCC-rapporten är att det är utsläppen som faktiskt kommer få bägaren att rinna över. Och vi jobbar väldigt mycket med utfasning av fossila bränslen.

Skulle du säga att kommunen ligger i fas för att lyckas fasa ut fossila bränslen till 2030?

– Ja, jag tycker ändå att vi ligger där vi bör. Med det sagt så är vi inte nöjda, utan vi behöver skynda, men skynda långsamt så att vi gör rätt saker, säger Deria Abda Amin.

LÄS MER:Polisen går ut med fantombild för att lösa misstänkt mord

LÄS MER:Festbråk slutade i rätten – man från Härryda kommun döms

LÄS MER:Utsläpp i Mölndalsån i centrala Mölnlycke

ANNONS