Glädjebeskedet: Efterlängtade halltider blir tillgängliga i nya sporthallen vid Mölnlycke fabriker

Arbetet med fördelning av halltider i idrottshallen vid Mölnlycke Fabriker har precis påbörjats efter att kommunfullmäktige röstat igenom köpet. En av föreningarna som gläds över beslutet och gärna vill hålla till i hallen är Pixbo gymnastik.
– Vi har legat på i flera år om det här, säger föreningsutvecklaren Lena Brive.

ANNONS
|

Under det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige röstade 42 mot nio för att kommunen skulle köpa hallen, tillhörande förrådsyta i den så kallade ”Byggnad 25” samt korridoren som binder ihop byggnaderna. Sverigedemokraterna var enda partiet mot. Allt ägs av Wallenstam. Kostnaden: 45 miljoner kronor.

Ett av de främsta argumenten för att kommunen behöver en till idrottshall är att beläggningen är hög, vilket Härryda-Posten tidigare rapporterat om. En del föreningar, framför allt i Mölnlycke, kan inte ta emot fler unga i sin verksamhet på grund av avsaknad av halltider.

En av dem är Pixbo gymnastik som har ungefär 1 400 medlemmar – och ständigt växer. De erbjuder framför allt barngymnastik, truppgymnastik och parkour.

ANNONS

– Vi är absolut intresserade av att vara i den nya hallen. Vi har legat på i flera år om det här. Vi håller på med truppgymnastik och det innebär att vi tränar i tre delar. Trampett, tumbling och fristående, säger Lena Brive.

Hundratals gymnaster behöver halltider i Mölnlycke

Just den fristående delen hade gynnats av att få tillgång till hallen. Drygt 650 gymnaster upp till och med 19 år hade då kunnat utföra sin idrott där.

– Man dansar i grupp med gymnastiska inslag. Den delen hade vi mycket bättre kunnat träna på i en hall i bara golv och färre redskap. Men också för att lämna plats i trupphallen för den är full. Alla tider som finns där är upptagna, säger hon.

Föreningens verksamhet är i dagsläget utspridd.

– Vi har den underbara trupphallen som vi invigde för ett och ett halvt år sedan. Den ligger tvärs över korridoren från den nya hallen. Där har vi vår största verksamhet för ungdomar som håller på med truppgymnastik. Barngymnastiken håller framför allt till i skolsalar för där är närheten till där man bor viktig. Vi är i de flesta i Mölnlycke och Landvetter.

Varför tror du att gymnastik är populärt i Härryda kommun?

ANNONS

– Det är populärt överallt. Det är tillgängligt och det jag får höra är att det är en väldigt uppskattad förening. Våra gymnaster stannar kvar länge.

Enhetschefen: ”Såklart ett tillskott”

På kommunens förvaltning är förberedelserna i full gång med att planera inför halltiderna.

– Föreningarna har fått lämna in hur många lag de har i olika grupper och det finns en prioriteringsordning. Sedan lägger vi pussel och det förslaget kommer skickas ut till föreningarna och så har vi en dialog kring det, säger Marie Westergård, enhetschef för föreningsservice.

Vilka föreningar som kommer att få hålla till i den nya hallen är alltså inte klart än.

Vilka föreningar har uttryckt sitt intresse?

– Det är till exempel innebandy, gymnastik, handboll och futsal. Men det är inte så att föreningarna ligger på och säger att de vill vara just i den hallen. Det det handlar om är att de vill ha fler tider och det hänger ihop med hela utbudet.

Att den nya hallen kommer föreningslivet till godo råder det inga tvivel om.

– Såklart är det ett tillskott i hela fördelningen av tider. Det kommer att frigöras tider i de andra anläggningarna så det är något som kommer hela föreningslivet till godo oavsett exakt vilka föreningar som kommer vara i den nya hallen, säger hon.

ANNONS

Tror du att efterfrågan av halltider kommer lösas med den nya hallen?

– Det kommer aldrig finnas tillräckligt med vad föreningarna anser sig behöva. Det är en omöjlig uppgift. Men det kommer definitivt att göra det bättre, säger hon.

Allmänheten kommer att kunna boka lediga tider via kommunens hemsida.

– Generellt brukar det finnas strötider kvar, till exempel på helger. Men vardagskvällar är det tryck från föreningarna, säger hon.

Den slutliga tidsfördelningen för kommande säsong förväntas vara klar i juni. Kommunen får tillträde till hallen strax efter det att kommunfullmäktiges beslut vunnit laga kraft.

LÄS MER:Sveriges lärare och politiken enad i Härryda kommun: Mer krävs för lärarna

LÄS MER:Landvetterstjärnan öppnar upp om övergreppen

LÄS MER:Thomas Ravelli körde för fort – blev av med körkortet

ANNONS