Sveriges lärare och politiken enad i Härryda kommun: Mer krävs för lärarna

Nästan 25 procent av lärarna i Härryda kommun saknar lärarlegitimation. Det är över snittet för riket och Västra Götaland. Både facket och den moderata nämndordföranden är överens om att det inte duger.
– Det är inte tillräckligt bra. Enligt skollagen har alla elever rätt att få undervisning av en legitimerad lärare, konstaterar Anna Carlsson, ordförande för Sveriges lärare i Härryda kommun.

ANNONS

Statistiken som har tagits fram av Skolverket mäter antalet heltidstjänster där lärarna har legitimation och behörighet i minst ett ämne på grundskolenivå.

Vid undersökningen i oktober 2022 fanns det 410 heltidstjänster i Härryda kommun. Det motsvarade 484 stycken lärare, varav 316 uppfyllde kriterierna. Det utgör 77 procent av heltidstjänsterna.

Jämfört med alla landets kommuner hamnar Härryda kommun på plats 34, och över snittet i Västra Götaland – som ligger på 71 procent. Det är även snittet för hela landet.

Men, varken ordföranden för Nämnden för utbildning, kultur och fritid Sven Karlsson (M) eller Anna Carlsson ordförande för Sveriges lärare i Härryda kommun, tycker det är tillräckligt bra.

ANNONS

– Jag är absolut inte nöjd. Vi ligger bra till jämfört med resten av landet men vi har mycket kvar att göra, säger Sven Karlsson (M).

– Vi tycker inte att det är någon siffra att vara stolt över, även om många andra har sämre siffror, säger Anna Carlsson.

Arbetsmiljön viktigast

För att öka andelen behöriga lärare behöver fokuset främst ligga på att förbättra arbetsmiljön. Bland annat har lärarnas vardag fått mer inslag av hot och våld från elever – även i de lägre årskurserna, enligt fackförbundet.

– En fjärdedel av personalen som jobbar med de minsta barnen i grundskolan har utsatts för hot och våld. Det såg vi i vår senaste medarbetarenkät, säger Anna Carlsson.

Hon betonar även att högre instanser borde lyssna mer till lärarnas bedömningar.

– Lärarens bedömning av elevers behov måste väga tyngre när man utformar stöd. Och det måste finnas bättre kanaler för att lärares bedömningar ska nå fram till huvudmannen, säger hon.

”Våld ska polisanmälas”

Budskapet från fackförbundet är att resurser hade kunnat användas bättre om politiker och förvaltning visste var de gör bäst nytta. Vilket de skulle känna till om lärarna blev mer lyssnade på.

Sven Carlsson håller med om vikten av att ha en bra dialog mellan lärare och huvudman, men tillägger att de olika parterna måste veta sina olika roller:

ANNONS

– Det är viktigt att politiken inte går in och kör över förvaltningen, säger Sven Karlsson (M).

Han delar också bilden av att hotfulla inslag är ett problem för lärarnas arbetsmiljö.

– Det måste vara nolltolerans mot sådana här beteenden som man inte ska behöva acceptera på en arbetsplats. Jag menar att så fort det är våld måste det polisanmälas. Det pratar jag alltid om de gånger jag träffar facket och rektorer.

Men den stora lösningen kan bara komma från nationellt håll, enligt Sven Karlsson.

– Jag tror en lösning är att förändra delar i skollagen så att läraren faktiskt får det lagstöd som folk i allmänhet tror att läraren har. Läraren måste ha möjligheter att kunna stänga av elever som fysiskt hotar lärare, säger han.

”Beredd att ta de initiativ som krävs”

Just nu pågår ett arbete inom förvaltningen för att förbättra situationen för lärarna. Till exempel håller så kallade uppdragsbeskrivningar på att tas fram. Det är en typ av mall för att öka tydligheten.

– En lärare ska veta att den här undervisningen har jag och så kanske jag också har de här uppdragen. Det ska vara tydligt och klart och man ska ha det samtalet med sin rektor. Det är klart till sommaren, säger sektorschefen Päivi Malmsten.

ANNONS

Det finns också en kompetensförsörjningsplan utifrån vilken förvaltningen tittar på möjligheterna för lärare att kunna bredda sig inom ämnen och på så sätt fortbilda sig.

Malmsten betonar – likt Sveriges lärare – att arbetsmiljön är viktigast för att Härryda kommun ska bli en attraktiv arbetsgivare för lärare.

Det här arbetet kommer Sven Karlsson att följa intensivt.

– Jag är beredd att, när det är klart, ta de eventuella politiska initiativ som kan krävas. För vi har ju visionen att arbete mot Sveriges bästa skola. Där är skolpersonalens kompetens en väldigt avgörande faktor.

LÄS MER:Landvetterbon Per Delsing leder miljardsatsning på kvantdator: ”En revolution”

LÄS MER:Oksana: ”Vill att mina barn ska ha ett liv utan krig”

LÄS MER:Cykelväg från Hindås till Rya ska utredas

ANNONS