Försäkringskassan erkänner skuld men kräver ändå en Härrydabo på över 200 000 kronor.
Försäkringskassan erkänner skuld men kräver ändå en Härrydabo på över 200 000 kronor. Bild: Pressbild

Försäkringskassan erkänner fel – kräver ändå Härrydabo på 200 000 kronor

En man från Härryda fick 30 dagar på sig att betala tillbaka över 200 000 kronor efter att Försäkringskassan gjort en ny bedömning av hans ekonomiska situation.

ANNONS
|

Beskedet nådde Härrydabon i mitten av oktober. Försäkringskassan upptäckte att en man fått livränta utbetalt som han inte hade rätt till. Försäkringskassan menar att det har skett väsentliga och bestående ändringar i mannens inkomstförhållanden genom ett arbetsbyte som inneburit en högre inkomst.

Utbetalningarna skedde under perioden mars 2019 till augusti 2022 och återbetalningskravet rör strax över 200 000 kronor. Mannen fick 30 dagar på sig, med beskedet att om det inte betalades tillbaka i tid skulle Försäkringskassan lägga på en dröjsmålsränta om 8,5 procent.

Försäkringskassan fick reda på den ändrade inkomsten genom ett annat ärende, som dock inte utreddes. Informationen lämnades inte vidare inom myndigheten och Försäkringskassan medger delansvar för de felaktiga utbetalningarna mellan augusti 2019 och augusti 2022 – ändock menar Försäkringskassan att Härrydabon borde ha insett att löneökningen kan ha påverkat rätten till livräntan.

ANNONS

Återbetalningskravet hade kunnat vara större. Försäkringskassan befriar Härrydabon från att betala tillbaka en tredjedel av hela beloppet på 290 242 kronor, motsvarande 85 446 kronor.

Försäkringskassan påpekar också att det finns möjlighet till en avbetalningsplan.

LÄS MER:Kenneth G Forslund (S) vill höja A-traktorernas hastighet: ”Fyra promilles chans”

LÄS MER:Färdtjänst kan bli svårare att boka i jul- och nyår

LÄS MER:Mördaren från Landvetter blev styckmördad – skildras i ny dokumentär

ANNONS