Kenneth G Forslund (S) vill höja A-traktorernas hastighet: ”Fyra promilles chans”

Höj fartgränsen för A-traktorer och epatraktorer till 45 kilometer i timmen så att de matchar moppebilarna, föreslår riksdagsledamoten Kenneth G Forslund (S).

ANNONS
|

Frågan om A- och epa-traktorer. Alla som någonsin hamnat bakom ett fordon med den karaktäristiska varningstriangeln som puttrar på i 30 kilometer i timmen har troligtvis haft en åsikt om reglerna kring ungdomsfordonen.

En som gärna ser mer smidiga trafikflöden är Kenneth G Forslund. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten, som representerar Västra Götalands västra valdistrikt och därmed Härryda, skriver i en motion till riksdagen att hastighetsbegränsningen bör ändras från 30 kilometer i timmen till 45. Detta för att matcha de så kallade moppebilarna, som Forslund menar är ett betydligt osäkrare fordon på grund av plastkonstruktionen.

Väcker mycket känslor

Kenneth G Forslund har under åren mest sysslat med utrikespolitik men menar att epor engagerar för att det är en vardagsfråga.

ANNONS

– Den väcker mycket känslor och antingen är man för eller mot, säger han och fortsätter:

– Det är två saker som folk brukar ha åsikter om: Dels att de går för sakta och dels att de går alldeles för fort. Å ena sidan blir folk arga för att de blockerar trafiken när de kör i 30, å andra sidan finns det en berättigad kritik att många av de här bilarna kan manipuleras så att de kan köra snabbare.

A-traktorer inkörsport till ett bilintresse

När Transportstyrelsen nyligen föreslog en rad ändringar för A-traktorer överraskades de flesta av att ökad hastighet inte fanns bland åtgärderna. Därmed måste politiken engagera sig, menar Forslund.

Du är inte orolig för att en höjning av den lagliga farten kommer att göra så att trimningar gör att A-traktorer körs ännu snabbare?

– Nej, snarare tror jag att det kan få en del att avhålla sig.

Kenneth G Forslund vill även att företag som säljer trimlösningar till A-traktorer ska synas mer i sömmarna.

– De uppmanar till lagbrott och det är ganska allvarligt.

Har du själv suttit bakom ratten och svurit över A-traktorer?

– Det är klart att när man hamnar i en lång kö med en A-traktor längst fram så kan man muttra lite emellanåt. Men samtidigt är jag ju så bilintresserad att jag blir lite munter av ungdomar som intresserar sig för bilar. En del av de här byggena ligger det mycket kärlek, tid och kreativetet bakom. Några av de duktigaste bilbyggarna vi har i landet, som även nått internationella framgångar, har börjat sin bana med att bygga A-traktorer. Det är en inkörsport till en bilhobby och ett kulturfenomen.

ANNONS

Hur bedömer du utsikten för att din motion ska gå igenom?

– Statistiskt sett är den fyra promille. Genomsnittet i riksdagen är att 99,96 procent av motionsyrkandena avslås. Men sen är det fyra promille som bifalls och jag har ett litet, litet hopp om att den ska bifallas.

LÄS MER:Mölnlyckes skateboardhall har förnyats: ”Vi är nöjda”

LÄS MER:Rotary i Härryda arrangerar språkresa på räls till Stockholm

LÄS MER:Flygplan nödlandade på Landvetter

ANNONS