Mördaren från Landvetter blev styckmördad – skildras i ny dokumentär

En 64-årig man bosatt i Landvetter styckmördades och dumpades på havets botten utanför Saltö 2013. Polisens teori – en hämnd för att mannen mördat sin egen fru. Nio år har gått men ännu har ingen fällts för styckmordet.

ANNONS
|

Den sjunde september 2013 gör en sportdykare och hans vän ett makabert fynd utanför Saltö. På en av deras dykningar hittar de ett avlångt paket, ur vilket benpipor sticker fram.

Polis kallas till plats och paketet kan senare bekräftas innehålla likdelar. Den styckade kroppen visar sig tillhöra den 64-årige mannen, som kort dessförinnan släppts fri efter att ha avtjänat sju år för mord på sin fru.

Därefter inleds ett intensivt polisarbete för att få fast mördaren. Två män misstänks för mordet, varav en har en släktrelation till 64-åringen och den mördade frun. Polisens teori: ett hämndmotiv för att 64-åringen mördat sin fru på en parkeringsplats 2006 i Johanneberg i Göteborg.

ANNONS

Polisen: ”Finns personer som inte berättar allt”

Den pensionerade polisen Thord Haraldsson var 2013 chef för länskriminalen och den som utredde fallet. Genom hans långa poliskarriär har han haft mer än 300 fall med dödligt våld på sitt bord, men styckmord hörde inte till vanligheten.

– Det som var speciellt med den här utredningen var att offret själv mördat sin hustru och folk som normalt pratar i en utredning verkade inte berätta allt.

Den 64-årige mannen var dömd för att ha mördat sin fru, som bara dagarna innan ansökt om skilsmässa. Med två skott sköt han kvinnan och försökte sedan ta sitt eget liv men misslyckades. 64-åringen nekade själv till mord men mordet ansågs styrkt av flertalet vittnen på platsen. Efter sju år i fängelse släpptes mannen. Kort därpå var han försvunnen.

Mordet ännu ouppklarat

Mordet på 64-åringen hade aldrig uppdagats om det inte vore för en tillfällighet, enligt Thord Haraldsson.

– Utanför Saltö, där var det ju 200 meter djupt, så det var nog meningen att likdelarna skulle hamnat där. Sedan har något gått snett och de har hamnat på grundare vatten. Vi hade aldrig hittat det om det kommit ner på det djupet, ingen dyker därnere.

De två männen som häktades på sannolika skäl för mordet vägrade tala med polisen.

ANNONS

– De här två som pekades ut då, den ena pratade lite grann men efter att advokaten kom in blev det tyst. Och den andre hade en skylt som han satte upp där det stod ”inga kommentarer”.

Är det tystnaden som leder till att ingen fälls?

– Det finns ju flera faktorer. Bland annat hade vi problemet att vi inte hade hela kroppen. Rättsläkaren som obducerade kunde inte skriva dödsorsaken baserat på de delar vi hade.

Men även om ni hade fastställt dödsorsaken behövde ni väl ha en beviskedja som ledde fram till de skyldiga?

– Ja, det ska man ju men vi hade en kedja som inte var så tokig, men det saknades en del bitar.

Anser du fallet vara polisiärt uppklarat?

– Det var en svår fråga. Jag lämnade utredningen 2015 och jag vet att det fanns en del kvar att göra, men om de här båda som satt häktade hade öppnat munnen, kan vi inte utesluta att detta fått en annan vändning. Att de satt på uppgifter var uppenbart annars kunde de ju pratat med oss. Jag vill inte peka ut nån gärningsman. Men man kan misstänka att de visste något. Men jag vill inte säga att det är polisiärt uppklarat.

ANNONS

”Man får gilla läget”

Thord Haraldsson är idag pensionär och ibland, säger han, händer det att han tänker tillbaka på de 300 fall med dödligt våld han arbetat med. Men de ouppklarade fallen kan gnaga i en gammal polisman.

– Ja, det är klart, men man får gilla läget. Det är upp till åklagaren att väcka åtal och då måste vi producera en utredning som duger, och det räckte inte enligt åklagaren. Men en stor faktor är att vi inte fick reda på allt av personer som borde velat prata mer.

En ny dokumentär tar upp fallet, kan det hjälpa tror du?

– Jo, men hjälpa kan det nog. För tidens tand vet du, sociala relationer kan förändras, sådana som inte velat prata tidigare kan ju ha kommit på andra tankar. Skilsmässor och dödsfall kan spela in för att andra får en ny syn på det hela, det är inte helt ovanligt.

Men det har trots allt gått nio år, vad är utsikterna för att ett sånt här mord får en lösning?

– Det är väl om man nån pratar då. Sen minns jag inte vad vi hade i teknisk bevisning men kanske finns det nåt man kan jobba vidare på. Testa för DNA exempelvis, men det är inget jag vet.

ANNONS

Dokumentären ”Styckmordet ingen vill lösa” går att se på Viaplay.

LÄS MER:Färdtjänst kan bli svårare att boka i jul- och nyår

LÄS MER:MP-förslaget: Utred legalisering av dödshjälp i Sverige

LÄS MER:Julpyssel och tomtebesök på Råda Rum i Mölnlycke

ANNONS