Finsk tango väckte känslor på Mölnlycke kulturhus

”Satumaa - Sagolandet” är en poetisk och musikalisk föreställning om sångerskan Anna Heikkinens finska rötter – som öppnar för samtal.
– Idag kom det fram en person som mindes min farmor, berättar en tagen Heikkinen.

ANNONS
|

En timme före utsatt tid börjar publiken anlända till Mölnlycke kulturhus. På de två främsta raderna närmast caféscenen har Marja Paukonen, Tuija Paukonen Piloto och Rita Rönkke gjort sig redo för konsert. Ingen av dem har lyssnat på Anna Heikkinen & Längtans Kapell tidigare, men Marja berättar att de kommit för att föreställningen är på finska.

– Jag kommer från Finland och Satumaa är den andra finska nationalsången, förklarar hon.

– Det betyder Sagolandet, fyller Tuija Paukonen Piloto i.

Satumaa, eller Sagolandet, är namnet på Finlands mest kända tango, vilket många i kvällens publik känner till. Bakgrunden till föreställningen är sångerskan Anna Heikkinens finska arv som hon började nysta i för ungefär tio år sedan under en resa till Karelen med sin far.

ANNONS

– Vi har utforskat musiken tillsammans med Annas berättelse som en röd tråd, berättar Ida Gillner som spelar sopransaxofon och sjunger.

Känner ansvar att möta publiken efteråt

I våras släppte det Göteborgsbaserade bandet sin debutskiva och de har konserter och föreställningar över hela landet, för såväl skolklasser som äldre publik.

– Det betyder mycket för oss att möta publiken efteråt. Vi känner ett ansvar att ta hand om publiken. Vissa har inte haft så mycket kontakt med sin historia tidigare, så det kan bli mycket tårar. Det väcker egna minnen och mycket känslor – och mycket glädje också, fortsätter Gillner.

Lite längre bak i salen sitter de två vännerna Helén Johansson och Ingela Porse från Mölnlycke. Trots att de inte har lyssnat på Anna Heikkinen & Längtans Kapell tidigare, blev de nyfikna när de fick reda på konserten.

– Vi är riktiga kulturtanter! Vi går på de flesta kulturgrejerna här i kommunen, förklarar Helén Johansson skrattande.

– Ja, vi brukar gå på jazz i Slottsskogen och på Råda rum också, fyller Ingela Porse i.

– Jag gillar finsk tango – man kan inte sitta stilla. Det är väldigt medryckande, säger Helén Johansson.

På frågan varför de uppskattar kulturevenemang så mycket, svarar Johansson att hon glömmer bort att ha ont och har roligt istället. Porse, som är gammal dansare, förklarar att hon numera dansar med armarna när kroppen inte kan dansa lika bra.

ANNONS

Även Rigmor Jivås har tagit sig till kulturhuset, idag med med svågern Lars-Erik Jivås. De tycker det är roligt att få komma ut och träffas och lyssna på musik.

– Vi har varit och lyssnat på storband tidigare, förklarar Rigmor.

– Ja, jazz och storband, det är väldigt trevligt, tillägger Lars-Erik och berättar att han även uppskattar irländsk musik.

Vilka förväntningar har ni på kvällens konsert?

– Jag ser dragspel och blåsinstrument. Jag tror att det blir svängigt, säger Rigmor Jivås leende och Lars-Erik Jivås instämmer.

Fler finska evenemang på Mölnlycke kulturhus

Längst bak i salen står Soun Corcos som arbetar som kultursamordnare i Härryda kommun.

– De (Anna Heikkinen & Längtans Kapell, reds. anm.) skulle kommit hit tidigare, under pandemin, men det blev inställt och så fick de komma nu istället, vilket vi är jätteglada för. Utöver att de är proffsiga musiker har de den personliga berättelsen som är berörande och stark, säger Corcos och passar på att tipsa om en kommande dansworkshop för barn och unga på Mölnlycke kulturhus:

– Den är på finska, svenska och kroppsspråk och heter Dansa en bok eller Tanssia kirja. Senare i höst har också konstnären Anita Paakkonen Ahl utställning i Nemeshallen.

Under hösten spelar Anna Heikkinen & Längtans Kapell på Redbergsteatern i Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:HVB-hem för ungdomar planeras i Landvetter

LÄS MER:Grova brott ledde till färre trafikkontroller i Härryda

LÄS MER:Mölnlycke yogacenter firar jubileum: ”Fastnade i yogans fantastiska värld”

ANNONS