Mölnlycke yogacenter firar jubileum: ”Fastnade i yogans fantastiska värld”

Yoga fortsätter att vara en populär träningsform. Mölnlycke Yoga- och meditationscenter klarade sig igenom pandemin, och firar nu fem år.
– Jag fastnade i yogans fantastiska värld, började utbilda mig, och kände ”vi får starta något”, berättar Lotta Norin, som är en av grundarna.

ANNONS
|

För tjugo år sedan började Martina Everding Olsson, som har en bakgrund som flygvärdinna, och numera är en av ägarna till yogacentret i Mölnlycke med yogaklasser parallellt med sitt jobb inom flygbranschen.

–Jag har haft yoga i många år, men i egen regi och hyrt in mig. Sedan gick jag och Lotta ihop och började leta lokaler.

Så småningom startade de tillsammans ett yogacenter i sina nuvarande lokaler i Mölnlycke där de nu firar femårsjubileum.

– Det är spännande, att vi klarat oss under pandemin och så. Det var lite besvärligt. Vi kunde bara vara sju stycken då, när vi nu är som mest är vi 25 stycken.

ANNONS

Det som erbjuds på centret är en blandad kompott av olika yogaformer. Men vissa pass riktar sig mot specifika målgrupper, som gravida, men också män.

– Män har det lite kämpigt, och känner att de kanske inte passar in. Många säger att de är för stela för yoga, berättar Martina Everding Olsson.

Hon fortsätter:

– Så då startade vi pass som heter ”Yoga för stela män”. Och det blev faktiskt reportage om det på SVT, säger hon och skrattar.

Lotta Norin tillägger:

– Man får prova och hitta sin yogaform, all yoga är inte för alla.

Hur nytt var det för dig med yoga när du startade här?

– Jag jobbade på förskola, det gör jag fortfarande, och hade jobbat på ett annat yogacenter, som anställd i ett par år. Men sedan kände jag att jag ville göra mer av det, då blev det vettigt att öppna eget istället, berättar Lotta Norin.

Yogautövaren Mats: ”Är chakrana i balans mår man bra”

Vännerna Mats Olsson och Madeleine Axbom, både från Mölnlycke, är två av dem som återkommer till yogacentret.

– Vi har träffats här på yogan i sommar, berättar Madeleine Axbom.

Mats Olsson började utöva yoga efter en yogaresa på Cypern för ett år sedan, då fick han bland annat prova kundaliniyoga.

ANNONS

– Jag kom hem och ville prova på just det, och blev tipsad om att börja här.

Vad gör man på passen?

– Man jobbar med sina sju chakra, det är olika energisystem, som är viktiga att hålla i balans. Det är mycket rygg och bål. Man sjunger också mycket mantran. Jag gillar kundalini, förklarar Mats Olsson och fortsätter:

– Är chakrana i balans mår man bra.

Madeleine Axbom håller med.

– Ja, det handlar mycket om att få kroppen i balans. Kundaliniyogan är väldigt härlig.

Hon tänker efter och berättar att hon har yogat i ”ett år, kanske två”.

– Jag yogar för avslappning och energi, det är skönt att komma hit efter jobbet. Antingen för att få energi eller för att bli avslappnad, säger hon och ler.

En annan besökare är Anna Haraldsson, som har yogat på centret i ungefär två år. Bredvid står hennes arbetskollega, Pernilla Thisted Westfalk, som var den som lockade med henne på yogapass.

– Det är väldigt avslappnade och bra för kroppen. Jag cyklar och promenerar annars, berättar Anna Haraldsson.

Pernilla Thisted Westfalk förklarar att hon utövat yoga i 13-14 år hos just Martina Everding Olsson.

– Jag har alltid velat lära mig, ja egentligen meditation. Så såg jag en annons där det var både meditation och yoga, och det passade ju bra.

ANNONS

Lotta Norin: Fick andrum genom yogan

Lotta Norin, som nu driver yogacentret tillsammans med Martina Everding Olsson, var från början också en av besökarna på Martinas pass.

– Men så fastnade jag i yogans fantastiska värld och började utbilda mig, och kände ”vi får starta något”. Sedan blev det att vi slog våra påsar ihop.

”När jag säger att jag ska ha semester, då är det från förskolan jag menar”, berättar Lotta Norin med ett skratt.
”När jag säger att jag ska ha semester, då är det från förskolan jag menar”, berättar Lotta Norin med ett skratt. Bild: Cornelia Smedberg

Yogans fantastiska värld säger du, berätta mer?

– Ja, där finns det mycket redskap att hantera livet. När jag började hade jag tre barn, en hund och jobbade på förskola och det var hektiskt. Men genom yogan fick jag andrum, och bra redskap att kunna palla det.

Hur känns det att driva yogacentret?

– Det känns angeläget och viktigt, och att det kommer människor som säger att vi hjälpt dem. Det finns meningsfullhet. När jag säger att jag ska ha semester, då är det från förskolan jag menar, säger Lotta Norin med ett skratt.

LÄS MER:Hindås hoppbacke är invigd – som utkiksplats

LÄS MER:Villaägare i Rävlanda oroas av höga träd intill husen – kritiserar Härryda kommun

LÄS MER:Michaela Meijers resa i VM över

ANNONS