Grova brott ledde till färre trafikkontroller i Härryda

Det blev inte lika många trafikkontroller under den nationella trafikveckan som önskat. Andra grova brott tvingade polisen i lokalpolisområde Storgöteborg syd, där Härryda ingår, att prioritera om sina resurser.
– Vi behövde styra om till det mest akuta, säger kommunpolisen Linda Bergvall.

ANNONS
|

I samband med skolstart genomförde polisen en nationell trafikvecka förra veckan med fokus på hastighet. Syftet med det är att öka säkerheten på vägarna, framförallt utanför skolor, i bostadsområden och i centrum.

– Vecka 33 startar ju skolorna, då är det viktigt att vi är på så många platser som möjligt för att kunna förebygga hastighetsöverträdelse, säger Linda Bergvall, kommunpolis i lokalpolisområde Storgöteborg syd.

Hon berättar att polisen regelbundet har nationella trafikveckor varje år där man kontrollerar exempelvis hastighet eller nykterhet hos trafikanterna.

– Polisen jobbar gemensamt brottsförebyggande och trygghetsskapande i hela landet. Målet för polisen är att vi ska minska antalet döda och skadade i vägtrafikmiljön, säger hon.

ANNONS

Intensivt läge för polisen

I lokalpolisområde Storgöteborg syd ingår Härryda, Mölndal och sydvästra Göteborg. För hela området utfärdades totalt 31 stycken ordningsböter för hastighetsöverträdelse förra veckan.

– När vi gör sådana kontroller är det med en laserpistol som polisen mäter hastigheten. Kör de över gällande hastighet stoppar polisen dem och de rapporteras, säger hon.

Linda Bergvall berättar att just vecka 33 innebar ett extremt intensivt läge för lokalpolisområde Storgöteborg syd, därav de låga antalet ordningsböter.

– Vi hade flera grova våldsbrott, vilket gjorde att vi behövde prioritera och styra om våra resurser till det mest akuta. Därför hade vi ingen möjlighet att utföra så många trafikkontroller som vi önskade, säger hon.

Bland annat höggs en 14-årig kille med en machete i Högsbohöjd och i Västra Frölunda i Göteborg blev en ung man skjuten, något som GP rapporterat om.

Vanligaste bortförklaringen

Å andra sidan berättar Linda Bergvall att polisen ständigt använder sig av trafikkontroller i det vardagliga arbetet. Utöver hastighetsöverträdelse kan det även vara för att uppdaga annan brottslighet.

Vilken är den vanligaste bortförklaringen när folk kör för fort?

– Exempelvis att man tror att man kört i rätt hastighet eller att man inte haft koll på hastigheten.

Finns det något du ser sticker ut från förra veckan, jämfört med tidigare trafikveckor?

ANNONS

– Det jag tycker sticker ut i allmänhet, som inte behöver kopplas till just förra veckan, är att bilister ignorerar de hastighetsbestämmelser som finns utanför förskolor och skolor. De är ju satta av en anledning, för att skydda våra barn och unga som rör sig där.

LÄS MER:Flygplan på Landvetter evakuerades – rökfylld kabin

LÄS MER:Kvinna vägrade betala taxi i Mölnlycke – polis tillkallades

ANNONS