På Spåret har varit igång sedan 1987 – har aldrig åkt till Härryda

Sverige är ett avlångt land med många mil järnvägsräls, men trots att SVT:s långkörare På spåret sänts sedan 1987 har programmet inte lyckats ta sig till Härryda.
– Det är beklämmande utifrån mitt lokalpatriotiska hjärta, säger producenten Martin Sundborn.

ANNONS
|

Göteborg, Partille, Mölndal och Borås har alla varit destinationer i På spåret – men Härryda kommun lyser med sin frånvaro i programmets historik. Flera kommuner har dessutom fått flera besök av På Spåret. Enligt nyhetsbyrån Newsworthys granskning ligger Stockholm, Jönköping, Göteborg och Malmö i topp genom tiderna.

– Vi gör ju 13 program och det är en svensk ort eller stad med i varje program, så då behöver vi sprida ut oss över vårt ganska långa land. Sedan är det viktigt att de som tävlar också ska kunna komma fram till att det är Härryda som vi är på väg till via ledtrådar, som både är lite ordvitsiga, men även av faktamässig karaktär, och där kanske de bredare kunskaperna om just Härryda tryter lite, säger Martin Sundborn som är producent för På Spåret, men han tillägger snabbt:

ANNONS

– Men visst – nog kan man skriva ledtrådar på Härryda. Det tänker jag att man skulle kunna göra en del kring.

Utöver befolkningsmängd och bredare kännedom om destinationen, finns det ett antal parametrar som programmet tar hänsyn till när det gäller val av platser, förklarar Martin Sundborn:

– Vi har en lång lista med städer och resmål som vi sållar ur. Sedan väljer vi utifrån ett antal parametrar. Vi utgår också ifrån när en stad eller ett resmål har varit med senast, så att det inte är för nära i tid. Sedan ser vi också på vad det finns för spännande som vi kan göra våra tre frågefilmer och sex frågor om. Det är många olika små rutor som vi behöver klicka i.

Av landets 290 kommuner är Härryda alltså en av de 140 kommuner som inte har fått något besök.

– Det är beklämmande utifrån mitt lokalpatriotiska hjärta, så är det klart att Härryda kanske numera åker upp ett pinnhål på listan, säger Martin Sundborn. Vi har varit på småorter tidigare, så det finns fortfarande chans för Härryda.

LÄS MER:Här drar stormen Otto in – Härryda-Posten rapporterar om händelseutvecklinge

LÄS MER:Storm på ingång: ”Surra fast allt löst”

LÄS MER:Här är läsarnas fina dimbilder – alla är vinnare av ett paraply

ANNONS