19-årige Jonathan Berntsson från Hindås driver eget företag

I somras gick Jonathan Berntsson ut gymnasiet. Under hösten startade han ett eget företag, och redan efter ett par månader har 19-åringen fått snurr på verksamheten.
– Jag har alltid velat driva företag, säger han.

ANNONS

Företagsnamnet Hindås Allservice ger en hint om vad 19-årige Jonathan Berntssons affärsidé går ut på.

Kunderna ställer en förfrågan om vad som helst och om bara Jonathan Berntsson kan, och har de rätta verktygen att tillgå, erbjuder han sina tjänster. Det kan handla om alltifrån att rensa rabatter till att måla hus.

Men även om han inte har satt upp några begränsningar i vilka tjänster han kan tillhandahålla, säger han att han ännu inte fått någon riktigt konstig förfrågan.

– Men det svåraste har nog varit att gräva upp ormbunkar. För de är så himla kompakta och rötterna sträcker sig så långt. Rosbuskar är också jobbiga, säger han.

ANNONS

Jonathan Berntsson har alltid velat driva företag

Han bor hemma hos sina föräldrar vars hus ligger vackert beläget intill Västra Nedsjön i Hindås. Hela huset är omgivet av stora utedäck som Jonathan Berntsson själv har varit med och byggt.

– Pappa drar igång ett nytt altanprojekt en gång per år, säger Jonathan Berntsson och skrattar när han kliver på den senaste i raden av färdigställda altaner.

Han fortsätter:

– Jag har alltid tyckt att det är kul att bygga och så. Jag är ganska händig och kan det mesta typ, säger han.

Färdigheter som onekligen låter lämpa sig väl för hans verksamhet.

Men det är inte alla 19-åringar som faktiskt gör slag i saken och startar ett företag?

– Nej, det är det nog inte. Men jag har alltid velat driva företag på något sätt, även om just det här kanske inte är drömmen att göra resten av livet. Men det är väldigt kul och man lär sig mycket, säger han.

Varken mamma eller pappa är företagare och var intresset kommer ifrån vet han inte riktigt. Men han tycker att det finns något som kittlar i att få vara sin egen chef och kunna lägga upp arbetet som han själv vill.

ANNONS

– Det är verkligen något som jag vill fortsätta med i framtiden, men jag vet inte riktigt inom vad ännu.

Han säger att han i snitt jobbar ungefär 10-20 timmar i veckan. Utöver det har han precis inlett ekonomistudier på högskolan i Borås.

– Det är ett bra sätt att tjäna lite extra pengar när man pluggar. Och så är det kul att kunna hjälpa till. Det finns många pensionärer och så som behöver hjälp, säger han.

Erbjuder däckbyten – utan att kunderna behöver lämna hemmet

Det senaste han börjat erbjuda är däckbyten. Inget unikt i sig, men affärsidén går ut på att han kommer hem till kunderna som inte behöver gå utanför dörren för att vara redo för vinterhalkan.

– Jag har nog aldrig hört om någon som gjort det innan. När jag tänker efter känns det ganska konstigt. Jag tänker att det är något som som många skulle uppskatta, och så verkar det vara också, säger han.

Vad har du för tips för andra unga som är sugna på att starta företag?

– Det är egentligen bara att göra det. Jag tror att det är det största steget, att komma igång.

Är det inte svårare än så?

– Egentligen inte. Sen är det bra att inte tänka på alla smågrejer. Det löser sig, säger 19-åringen från Hindås.

ANNONS

LÄS MER:Linda Smedberg i Hindås vill få dig att skratta

LÄS MER:Snart är hoppbackarna i Hindås redo för invigning

LÄS MER:Viktoria från Hindås nya singel hyllas

ANNONS