Så påverkar elpriserna konstsnöproduktionen i Hindås, Landehof och Bollekollen

Dyrare elpriser innebär stora problem för flera konstsnöanläggningar i landet. Men hur blir det egentligen med snöproduktionen i Hindås, Landehof och Bollekollen i år? Både vädrets makter och elpriserna kan komma att ställa till det.

ANNONS
|

För många konstsnöanläggningar innebär larmen om skenande elpriser enorma utmaningar. Flera anläggningar runtom i landet har redan beslutat att det inte blir någon konstsnö i år.

Branäsgruppen har till och med gått så långt att de stängt ner Vallåsen i Skåne för gott under vintertid, och flera ur personalen har tvingas gå från sina jobb.

I Härryda kommun finns två konstsnöanläggningar för längdskidåkning. En i Hindås och en i Landvetter. Strax utanför kommungränsen, i Bollebygd, finns också en slalombacke.

Det ser ut att bli en ganska kort skidsäsong i Bollebygd i år, även om det skulle bli en kall vinter.
Det ser ut att bli en ganska kort skidsäsong i Bollebygd i år, även om det skulle bli en kall vinter. Bild: Sebastian Nilsson

Bollekollen hårdast drabbade av elpriserna

Anläggningen som påverkas mest av förhöjda elpriser är Bollekollen i Bollebygd. Ifjol när bara halva backen var öppen säger Andreas Svensson, delägare för Bollekollen, att elkostnaderna för att spruta snö uppgick till ungefär 500 000 kronor.

ANNONS

– Som det ser ut nu är elen nästan tre gånger så dyr som den var förra året. Så vi får se lite grann vad som går att göra, säger han.

Har ni som ambition att öppna hela backen i år?

– Vi kommer börja lite smått med nybörjarområdet, sen får vi se. Det går inte att spruta allt för mycket, det blir alldeles för dyrt för oss.

Några åtgärder som vidtagits för att överleva vintern är att gräset klippts kortare och det har startat en reklamkampanj där företag har möjlighet att synas i anslutning till backen och riksväg 40.

– Och vi brukar lägga mellan en och en halv meter snö. Men i år får vi kanske gå ner på en halvmeter.

Vad blir konsekvenserna av det?

– Just skidåkningen påverkar det inte så jättemycket, det är ju att säsongen blir kortare ju mindre lager man har.

Kommer liftkorten bli dyrare?

– Vi har faktiskt inte gått igenom det än. Men allting höjs ju, så vi blir nog tvungna att höja lite vi med.

Kommer ni behöva längre kallperioder än vanligt för att börja spruta snö?

– Ja, det behöver vi ha. Vi vill ha frost i åtminstone en vecka för att det inte ska vara för varmt och töa underifrån.

ANNONS
”Det vore ett förfärligt bakslag för oss när vi haft så begränsad verksamhet under corona”, säger John Johnsson, ordförande i OK Landehof.
”Det vore ett förfärligt bakslag för oss när vi haft så begränsad verksamhet under corona”, säger John Johnsson, ordförande i OK Landehof. Bild: Sebastian Nilsson

Ska mycket till för Landehof inte ska spruta konstsnö som vanligt

John Johnsson, ordförande i OK Landehof, säger att förra året förbrukades ungefär 20 000 kilowattimmar el. Det vill säga en normal årsförbrukning för en villa.

Även om det inte handlar om i närheten av samma kostnader som för Bollekollen ser han en farhåga i att priserna kan sticka iväg under fel perioder.

– Även om det inte kommer kosta fem kronor jämt är ju risken att det blir betydligt högre priser när det är kallt, särskilt om det inte blåser, säger han.

Men trots det säger John Johnsson att det ska extremt mycket till för att OK Landehof inte ska spruta som vanligt till vintern.

– Jag tror vi får bita ihop. Det vore ett förfärligt bakslag för oss när vi haft så begränsad verksamhet under corona.

– Blir det ytterligare en säsong där vi inte kan bedriva normal verksamhet, då tappar vi ju barn- och ungdomar. Vi måste liksom få komma igång nu. Tanken på att vi inte ska kunna köra... Den finns i princip inte. Sen har vi har fått ett återstartsbidrag på ett ganska stort belopp från kommunen vilket vi är väldigt tacksamma för, säger han.

Har ni vidtagit några åtgärder för att kompensera för dyrare snöproduktion?

ANNONS

– Vi har börjat jobba mer med att hitta sponsorer av olika slag. Vi har blivit mer systematiska där, men det är egentligen inte kopplat till elpris eller corona, utan det är bara för att få inkomstkällor från fler håll.

Kan det bli aktuellt att höja priset på spårkorten?

– Jag säger eventuellt. Vi kommer inte ta betalt för barn- och ungdomar, utan det är i så fall att vuxna får betala mer, säger han.

”Det kanske inte blir någonting, det vet man ju inte”, säger Torbjörn Saetre, ordförande för Hindås Skidklubb.
”Det kanske inte blir någonting, det vet man ju inte”, säger Torbjörn Saetre, ordförande för Hindås Skidklubb. Bild: Sebastian Nilsson

Hindås Skidklubb hoppas kunna leverera spår som vanligt

Torbjörn Saetre, ordförande för Hindås Skidklubb, menar att de får vänta och se hur det blir med elpriserna innan några beslut tas över hur årets snöproduktion kommer se ut.

– Det kanske inte blir någonting, det vet man ju inte. Sen verkar det som att elpriserna inte kommer skena så mycket som det har spekulerats i. Så som det ser ut i nuläget hoppas vi att vi ska kunna få till de spår vi har planerat.

Är ambitionen att spruta precis som vanligt?

– Nja. Innan har vi kört i stort sett på alla tänkbara köldknäppar som kommit. Nu får vi kanske vänta in en lite mer långvarig prognos. Men å andra sidan, ska man få till ett skidspår i södra Sverige blir man nästan tvungen att köra på de kortare perioderna också. Vi får se helt enkelt.

ANNONS

Precis som vad gäller Bollekollen och Landehof har man inte beslutat om att höja spåravgiften. Åtminstone inte än.

– Men är det så att priserna skenar iväg får vi kanske ta ett snabbt styrelsemöte och diskutera det. Men det hoppas vi verkligen att vi ska slippa, säger Torbjörn Saetre.

LÄS MER:Landehoftalangerna åker Sverigepremiären i skidskytte i Idre

LÄS MER:Pengaregn över idrottsföreningar i Härryda

LÄS MER:Snart är hoppbackarna i Hindås redo för invigning

ANNONS