Landvetter IS och Landvetter IF 2003 diskuterar sammanslagning

Landvetter IS och Landvetter IF 2003 har inlett diskussioner om att slå samman klubbarna. Men det finns stora utmaningar som kan få planerna att gå i stöpet.
– Det känns som att orten är mogen för den här typen av diskussioner. Om det sedan leder fram till att vi gör slag i saken får vi väl se. Jag personligen hoppas väldigt mycket på det, säger LIS ordförande Manuel Nykom.

ANNONS
|

Klockan är halv åtta på morgonen. Dick Andersson och Manuel Nykom, Landvetter IF 2003 respektive Landvetter IS ordföranden, har kaffet redo i föreningarnas gemensamma klubbstuga, vars lampor lyser upp höstmörkret när Härryda-Posten knackar på dörren.

Dick Andersson började som tränare i LIF i samband med att hans dotter började spela för föreningen för 2006, medan Manuel Nykom som inte har någon fotbollsbakgrund alls började engagera sig i LIS för tre år sedan.

Det innebär att han varit med ungefär en 30-del av föreningens historia. Det hela lär faktiskt ha börjat med en skidtävling som några entusiaster ska ha dragit igång mellan Landvetter centrum och Sandsjön 1931. Tävlingen blev så populär att en idrottsförening kom på tal. Ett par dagar senare bildades LIS.

ANNONS

LIS fick damlag på slutet av 60-talet – bröt sig snabbt loss

Länge var det en multisportförening, långt ifrån det LIS de flesta känner till idag, där det är fotboll för hela slanten. På slutet av 1960-talet fick föreningen faktiskt också ett damlag i fotboll. Men det blev kortvarigt. Bara ett par år senare bildades Landvetter IF.

Kurt Steffner, en LIS-profil som började som aktiv i föreningen på 1950-talet, satt i fotbollssektionen i LIS när damerna bröt sig ur.

– De kände sig åsidosatta med träningstider och sådär, förklarar han.

Landvetter IF blev sedermera Kopparbergs/Landvetter IF som nådde framgångar i allsvenskan, därefter Kopparbergs/Göteborgs FC och sedan BK Häcken FF som föreningen heter idag. I samma veva som klubben flyttade sin verksamhet till Göteborg i början av 2000-talet bildades en ny förening: Landvetter IF 2003.

Även om Kurt Steffner inte har detaljkoll på hur diskussionerna gick då känner han sig tämligen övertygad om att det inte var på tal att damverksamheten skulle starta upp i LIS då heller.

Men nu, nästan 20 år senare, har det inletts diskussioner om en sammanslagning.

Landvetter Fotboll bildades när klubbarna flyttade från Landevi

Dick Andersson, som alltså började som tränare i LIF bara ett par år efter nystarten 2003, säger att det inte fanns mycket samarbete mellan föreningarna att tala om på den tiden.

ANNONS

– Jag kan inte säga att det var några jättemotsättningar men det var inget större samarbete heller. Man tränade på samma ytor och försökte samsas om träningstider, vilket väl gick helt okej, säger han.

Och som vanligt lär man känna människor. Och så märker man att: ”Oj, de har gröna tröjor på sig, men de är rätt trevliga ändå”.

2012 flyttade föreningarna från Landevi nere i centrum upp till Pinntorp där det idag finns dubbla konstgräsplaner, en inomhushall och en präktig klubbstuga. Inför flytten bildades en projektgrupp där båda föreningarna kopplades in. Tillsammans bildades Landvetter Fotboll, vilket framförallt innebar en gemensam drift av klubbstugan, men även en del andra samarbeten.

– Det var verkligen ett projekt vi gjorde tillsammans. Och som vanligt lär man känna människor. Och så märker man att: ”Oj, de har gröna tröjor på sig, men de är rätt trevliga ändå”, säger Dick Andersson lite skämtsamt och fortsätter:

– Man såg ju att det här kan man inte driva själv. Vi hade en diskussion om LIS skulle äga en större del av anläggningen. Men vi ältade inte det så länge, utan vi kom fram till att 50/50 är det bästa, även om vi omsätter mindre och är en mindre förening.

”Jag har fått både mejl och telefonsamtal. Det har varit bara positivt. Sen finns det vissa som har positiv inriktning men som har sagt att vi inte ska glömma historien. Annars har det inte varit någonting”, säger Manuel Nykom om reaktionerna efter man gick ut offentligt att diskussioner förs.
”Jag har fått både mejl och telefonsamtal. Det har varit bara positivt. Sen finns det vissa som har positiv inriktning men som har sagt att vi inte ska glömma historien. Annars har det inte varit någonting”, säger Manuel Nykom om reaktionerna efter man gick ut offentligt att diskussioner förs. Bild: Sebastian Nilsson

Sammanslagning på tal redan för tio år sedan

Redan då kom en eventuell sammanslagning på tal.

– Vi hade en grupp som skulle utreda det. Men efter ett tag kände vi att vi orkar inte, utan vi fokuserar på att bygga ett hus utan att skapa osämja, eftersom vi redan hade ett fungerande samarbete.

ANNONS

Tidigare under hösten meddelade föreningarna offentligt att diskussionen plockats upp igen.

– Jag fick en fråga av en i styrelsen som är med i båda föreningarna: ”Varför är det två föreningar?”.

– Det har alltid varit så, svarade jag, halvt på skämt, halvt på allvar. Det känns inte som ett sådär jättebra argument, konstaterar Dick Andersson.

Det har alltid varit så, svarade jag, halvt på skämt, halvt på allvar. Det känns inte som ett sådär jättebra argument.

Till sin hjälp i processen har de tagit Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation, RF SISU, som bidragit med att sätta upp ett körschema. Något som bland annat användes av Alingsås IF FF och Alingsås FC innan de slogs ihop i våras. LIS-ordföranden Manuel Nykom ser mycket positivt på att diskussionen nu förs även i Landvetter.

– Det känns som att orten är mogen för den här typen av diskussioner. Om det sedan leder fram till att vi gör slag i saken får vi väl se. Jag personligen hoppas väldigt mycket på det, säger han och fortsätter:

– Jag är av uppfattningen att det är bättre att göra det här när vi är vänner och av rätt anledningar, snarare än av ekonomiska skäl eller vad det kan vara, och skyndar på och så blir det bara pannkaka. Just nu är alla glada, men det finns utrymme för..., säger Nykom och letar lite efter orden.

ANNONS

Dick Andersson passar på att sticka in:

– För att bli ännu gladare.

Båda skrattar högt. Nykom fortsätter igen:

– Jag är djupt övertygad om att vi kan få en ännu mer välmående förening när vi pratar om sponsorer och såna bitar. Vi skulle bli nästan 1000 medlemmar och en av de största föreningarna i kommunen.

Landvetter IF 2003 ser risk att bli överkörda som tjejförening

Andersson tycker att det är utmärkt att diskussionen förs, men är så här långt inte fullt lika övertygad om att en sammanslagning är rätt väg att gå. Däremot håller han med Nykom i att det skulle stärka varumärket.

– När man tar en förhandling blir det även en vinst för LIS. Okej, de är en större förening, men det är inte som att vi har 23 medlemmar. Vi är 350 stycken och tillför ju till den biten, säger Andersson.

Vad är det som ändå gör det svårt?

– Det som väger tyngst är att man är rädd att man ska bli överkörd som tjejförening, om jag får prata för LIF, säger Andersson.

Vi skulle bli nästan 1000 medlemmar och en av de största föreningarna i kommunen.

Nykom nickar förstående. Han själv är noga med att betona historian.

– Fotboll, och idrott överlag, kan ju röra upp känslor. Här pratar vi om 1931 med LIS. Med en ganska stark historia. Och många som önskar att historien får leva vidare. Det är en aspekt.

ANNONS

– Och sen är det den ekonomiska biten. Det finns väldigt många bitar som behöver lyftas upp och diskuteras igenom för att hitta lösningar. Det är klart att en av de här bitarna räcker för att dra igång en kraftig diskussion, säger Nykom.

Föreningsstrukturen skiljer sig åt mellan klubbarna

Dessutom skiljer sig föreningarna åt på flera sätt. I huvudsak handlar det om att de beskriver LIS som centralstyrt, medan LIF:s olika lag har lite friare tyglar att göra som de vill. LIS har sex avlönade tränare, medan LIF har en.

Dick Andersson betonar vikten av att det ska kännas rättvist.

– Men vad är det som är rättvist? Är det samma budget? Det kan ju lätt bli så att damerna känner sig överkörda, eller att herrarna känner att de får offra massa saker, resonerar han.

”Damerna kanske ska fortsätta ha röda tröjor. Är det en lösning? Det skulle ju teoretiskt kunna bli så att det inte blir en förening, för att vi inte kan komma överens om tröjorna”, säger Dick Andersson och fnissar till.
”Damerna kanske ska fortsätta ha röda tröjor. Är det en lösning? Det skulle ju teoretiskt kunna bli så att det inte blir en förening, för att vi inte kan komma överens om tröjorna”, säger Dick Andersson och fnissar till. Bild: Sebastian Nilsson

Lagnamn, logga och tröjor har inte diskuterats

När ett beslut över vad det blir av diskussionerna kan komma står än så länge skrivet i stjärnorna. Men det som är klart är att det ska hållas en workshop så snart det finns möjlighet, där inblandade parter ska sätta sig ner och gå igenom alla för- och nackdelar.

Kanske ska det då även diskuteras potentiellt lagnamn, logga och tröjfärg. För det finns det inget svar på just nu.

ANNONS

– Vi har inte vågat peta i det där än, säger Dick Andersson.

Manuel Nykom verkar dock sitta på, om inte en idé, åtminstone någon slags vag förhoppning.

– Det är väl sånt där som måste få lov att diskuteras igenom ordentligt. Men egocentriskt tänker jag att LIS snart är 100 år, säger han och tystnar en kort stund innan han fortsätter:

– Sen hade det varit kul om jag inte fick massa ägg kastat på min husfasad, säger LIS-ordföranden Manuel Nykom och skrattar.

LÄS MER:Innebandytalangen Jakob Heins drömde om Pixbo Wallenstam – fick med sig familjen till Sverige

LÄS MER:Pontus Kåmarks företag Swesam flyttar verksamheten till Härryda

LÄS MER:Rävlanda AIS vann kvalet – spelar division 5-fotboll nästa år

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS