Pontus Kåmarks företag Swesam flyttar verksamheten till Härryda

Han var en del av laget som tog Sverige till ett historiskt brons under fotbolls-VM i USA 1994. Idag är Pontus Kåmark en uppskattad expert och kommentator i Viasats sändningar. Men hans huvudsyssla handlar om något helt annat.

ANNONS
|

Swesam har idag en personalstyrka på drygt 30 anställda vid sitt huvudkontor i Sisjön. Den siffran vill företaget dubblera när verksamheten inom kort flyttar till Enebacken, nära Vällsjön i Mölnlycke. Framåt våren eller sommaren nästa år planeras en helt ny lokal stå klar på den 3 600 kvadratmeter stora tomten.

Företagets affärsidé går ut på att skapa jobb till människor som har en funktionsvariation och arbetet sker oftast på plats i de egna produktionslokalerna. Andra företag kan köpa Swesams tjänster som handlar om alltifrån packning till sömnad.

Fotbollsprofilen Pontus Kåmark var med och grundade företaget 2017 och berättar för Härryda-Posten om bakgrunden.

ANNONS

– Vi hade ett samarbete med Samhall i vårt bemanningsföretag Adelej, men 2016 fick vi informationen att vi inte kan ha kvar våra produktionslokaler, då Samhalls personal skulle vara ute och jobba hos kunden. Så då grundade vi Swesam. Vi tog över vissa anställda och kunder av Samhall och startade igång vår egen produktionslokal, berättar Kåmark.

Tror att Swesams etablering kommer gynna hela Härryda kommun

Den 53-årige Örgrytebon berättar att han har hand om allt som inte rör produktionen i företaget, som försäljning, ekonomi och administration. Det innebär ett heltidsjobb utöver hans roll som expert och kommentator för Viasat.

– Jag försöker tacka nej till jobb som påverkar mitt vardagsjobb. Dels på grund av familjesituationen men också för att visa respekt för mina arbetskamrater, att jag inte tar det här med en klackspark.

Vad kommer er etablering i Härryda konkret att innebära?

– Den gruppen av människor vi anställer kostar mycket pengar för samhället och de har ofta svårt att komma ut i arbetslivet. Istället kan de funka som resurs och även öka lönsamheten för företag, säger Pontus Kåmark.

– Vi vinner på det, företagen vinner på det, samhället vinner på det och den största vinnaren är ju den enskilda individen som kan ha ett jobb, arbetskamrater och får känna att man behövs. Så det är ju verkligen en win-win-win-win-situation. Det kommer gynna hela kommunen.

ANNONS

Pontus Kåmark säger att det var en tillfällighet att han började jobba inom den bransch han nu är verksam i.

– Det var min kollega Simon Zimonzon (vd på Swesam, red. anm.) som kom med den här delen. Men sen när man har sett affärsidén och träffat människorna tycker man bara att det är jättekul.

Samtidigt menar Kåmark att verksamheten är så viktig att staten eller kommunerna borde ta över Swesams arbete.

– Men om de inte gör det, och så länge vi kan göra skillnad på något sätt, kommer vi fortsätta, säger han.

LÄS MER:Västtrafiks pendlarkort billigare – men bara för resande från Mölnlycke

LÄS MER:Helén Eliasson (S) vald till regionstyrelsens ordförande i VGR

LÄS MER:Polisen varnar: Unga drogar sig på svampar

ANNONS