Wallenstam i framkant när el-stöd ska delas ut – Mölnlycke berörs

Drygt fyra miljoner hushåll får elstöd utbetalat med start den 20 februari. De som har sin elräkning inkluderad i hyran eller köper el via sin hyresvärd kan dock bli utan – om bovärden väljer att behålla pengarna.

ANNONS
|

Tidningen Hem & hyra har gjort en stor enkätundersökning där samtliga kommunala bostadsbolag i södra och mellersta Sverige, plus de största privata hyresvärdarna, totalt 255 bolag, har fått frågan om de ska ge stödet till hushållen eller behålla det själva. Av dem har 179 bolag, motsvarande 70 procent, svarat.

Ett av dem är Wallenstam – som sticker ut. De har valt att föregå utbetalningarna – som annars kommer att göras i samband med att företag får stödet – för den berörda gruppen i form av reducering av hyran för februari.

”Vi har hyresgäster som berörs av detta i Mölnlycke. Vi valde att betala ut stödet även om vi inte fått något som företag eftersom vi ville att hyresgästerna skulle få stödet så fort som möjligt”, skriver bolagets kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik i ett mejl till Härryda-Posten.

ANNONS

Av de svarande bolagen är det 86 stycken hyresvärdar som har gemensamma elavtal. Elen är då antingen inkluderad i hyran, alternativt köper hyresgästen elen via hyresvärden. 44 procent av dessa hyresvärdar uppger att de planerar att behålla el-stödet själva. 25 bolag kommer att dela ut stödet till hushållen.

Förbo meddelar via kommunikationschefen Hanna Holmström Tomic att samtliga av deras kunder i Härryda kommun har egna elavtal och därför kommer få stödet. Bolaget har endast 65 lägenheter i Kungälv med andra upplägg. Gällande de kunderna har Förbo inte bestämt hur de ska göra med ersättningen.

Tre snabba fakta om el-stödet

• Det är den person som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022 som har rätt till ersättning.

• I rena pengar blir ersättningen för elkonsumenter i elområde tre (mellersta Sverige där Härryda kommun ingår) 50 öre per förbrukad kilowattimme. Stödet beräknas genom att multiplicera elförbrukningen i en uttagspunkt under perioden 1 oktober 202 till 30 september 2022.

• Försäkringskassan kommer tillsammans med Swedbank hantera utbetalningen av el-stöd till hushåll i elområde tre och fyra.

Källa: Regeringen och Svenska kraftnät

LÄS MER:Personuppgifter i LSS-ärende var synliga – kommunen anmäler sig själv

LÄS MER:Vikingar ska inta Råda säteri i sommar när Hindås teater söker nya skådespelare

LÄS MER:Oklart dödsfall på LSS-boende i Härryda kommun – händelsen utreds

ANNONS