Oklart dödsfall på LSS-boende i Härryda kommun – händelsen utreds

En yngre person hittades livlös på golvet på ett LSS-boende. Trots försök gick hen inte att återuppliva. Nu har verksamheten anmält sig själva till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
– Klart att man var chockad. Vi väntade inte oss att en ung person skulle dö, säger enhetschefen för boendet.

ANNONS
|

Det var vid sju-tiden i mitten av januari i år som morgonpersonalen, som klev på sitt pass på ett gruppboende i Härryda kommun, upptäckte att en av brukarna låg livlös på golvet.

Personalen startade HLR, hjärt- och lungräddning, och ringde samtidigt efter ambulans. Nattpersonalen ska ha varit kvar och hjälpt till.

Men när ambulansen kom slog den medföljande läkaren fast att personen troligtvis redan var död innan upplivningsförsöket startade.

– Jag blev kontaktad direkt. Och sedan satte rutinarbetet igång. Vi har tydliga rutiner vi följer, hur vi kontaktar anhöriga, krishantering och liknande, säger enhetschefen för boendet till Härryda-Posten.

ANNONS

Hur reagerade anhöriga?

– De blev chockade och ledsna så klart.

En lex Sarah-anmälan är inskickad till Ivo

Enhetschefen som tidningen har pratat med har gjort en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Sarah för en vecka sedan, och berättar att det pågår en intern utredning.

– När något avviker från det förväntade så gör vi utredningar. Men den är inte klar.

Nattpersonalen ska ha haft kontakt med personen, som sedan avled, innan den somnade. Den boende var i tjugoårsåldern och hade haft förkylningssymtom, någon feber ska inte ha konstaterats.

– De boende har egna lägenheter där de sover. Och nattpersonalen är vaken och till hands, säger enhetschefen.

– Men vi vet att personen inte hade legat på golvet länge.

Händelsen har polisanmälts: Ingen naturlig dödsorsak fastställd

Eftersom ingen naturlig dödsorsak har kunnat fastställas av varken ambulansläkaren, eller distriktsläkaren som kom för att utfärda en dödsattest, har händelsen polisanmälts.

– Det sker alltid när unga människor dör i hemmet. Man förväntar sig inte att unga ska dö.

I anmälan till Ivo, som inte har hunnit handläggas av myndigheten än, står det att personalens kunskap kring rutiner och hur sjukvård kontaktas dygnet runt setts över. Framåt ska, bland annat, rutiner säkerställas så att alla får överrapportering av anställda som lämnar sina arbetspass.

ANNONS

Har det varit något dödsfall tidigare på gruppboendet?

– Inte så länge jag har jobbat. Jag har varit där sedan september, säger enhetschefen till Härryda-Posten.

LÄS MER:Landvetterbo slipper fängelse för rattfylla – domen ändras

LÄS MER:Kommunen har placerat ut trähjärtan till alla hjärtans dag

LÄS MER:Mer mat går åt i skolorna i Härryda: ”Tagit höjd”

ANNONS