Vikarie skrev fel i passet – resenär blåstes på resan

En stoppad resa till Nordmakedonien fick resenären att se rött. Resan nekades med anledning av ett fel i det provisoriska passet. Den aspirerande resenären krävde staten på ersättning – men tji fick hen.

ANNONS
|

En vikarie på passexpeditionen på Landvetter utfärdade ett provisoriskt pass till en resenär som hade siktet inställt på Nordmakedonien. Tji för resenären när den påtänkta resan, som var planerad till sommaren 2021, tog stopp redan innan den börjat. Det provisoriska passet ansågs inte duga. Anledningen: fel giltighetstid.

För att resa in till Nordmakedonien krävs det att ett pass är giltigt i tre månader efter planerad utresa. Men det provisoriska passet hade en för kort giltighetstid. Den stoppade resenären vände sig åter till passexpeditionen för en förklaring och fick veta att det gjorts ett misstag.

Som svar på misstaget och den uteblivna resan valde den strandade passageraren att stämma staten för att få ersättning för resan.

ANNONS

Justitiekanslerns beslut

Skadeståndet skulle kompensera flygbiljett, provisoriskt pass som var oanvändbart, kostnad till och från Landvetter samt obetald semester och kötid till passexpeditionen.

Trots att vikarien på passexpeditionen erkänt sitt misstag så nekas den sökande skadestånd från staten, det beslutade Justitiekanslern i slutet av mars. Ansvaret faller på passageraren att ta reda på om det råder speciella inreseregler som gör att passet måste anpassas därefter.

Den aspirerande resenären har inte påstått sig tagit upp detta med vikarien på Landvetter och det finns inte heller några anteckningar om att inresereglerna diskuteras vid utfärdande-tillfället.

LÄS MER:Inga spår kvar efter oljeutsläppet i Mölndalsån

LÄS MER:Nu ska luften mätas i Mölnlycke under två månader

LÄS MER:Lägre priser hos Västtrafik gäller året ut – efter politiska turerna

ANNONS